Meniu LIVE
Search
x

Video Tinerii şi bătrânii se întrec în preparea celui mai bun colac secuiesc, la Festivalul Kurtosului din Harghita

În Dăneşti, Harghita, un obicei al tinerilor încearcă să promoveze şi păstreze tradiţia de la părinţi şi bunici. Festivalul Kurtos-ului, sau al colacului secuiesc, se ţine deja de şase ani şi atrage din ce în ce mai mulţi participanţi. Cu reţetele în mână şi plini de entuziasm, tinerii încearcă să facă cel mai bun kurtos. Au concurenţă puternică însă din partea bunicilor care uneori vin să le arate cum se face deliciosul desert.

De Redactia Observator la 18.07.2021, 15:01
Vezi și
  • Colacul secuiesc a devenit o tradiţie în Harghita.

Tinerii fac deja de ani buni kurtos după reţetele moştenite din familie. Nu este însă atât de uşor pe cât pare. Un kurtos bun are secretele lui şi nu iese perfect din prima. La eveniment au început să vină şi tinerii din localităţile vecine. În Dăneşti, Harghita, colacul secuiesc nu este numai un desert delicios, este o tradiţie. Nu există practic eveniment sau sărbătoare la care să nu se mănânce acest desert. 

Reţeta colacului secuiesc pare simplă: făină, lapte, ouă, coajă de lămâie, zahăr şi drojdie. Însă fiecare gospodină are reţeta ei la care poate adăuga sau în care poate înlocui ingrediente. Dincolo de reţetă, stă însă măiestria fiecăreia şi experienţa dobândită în timp. 

Oricine ajunge în zonă în perioada festivalului este invitat să deguste din colacii pregătiţi aici. Mai ales că localnicii spun că un kurtos autentic nici nu se compară cu cele care se vând în târguri în alte zone ale ţării. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Inedit » Tinerii şi bătrânii se întrec în preparea celui mai bun colac secuiesc, la Festivalul Kurtosului din Harghita