Antena Meniu Search
x

Un sătuc din Elveţia, luat cu asalt de turişti după serialul Crash Landing on You: reacţia unei femei venite de la 11.000 de km. De ce se plâng totuşi localnicii

Serialul Crash Landing on You, extrem de popular pe Netflix, a adus valuri de turişti într-un sat din Elveţia unde are loc o scenă-cheie a producţiei sud-coreene. Isabel, o femeie de 38 de ani, a venit tocmai din Filipine, călătorind mai bine 11.000 de kilometri, pentru a vedea micul debarcader de lemn din Iseltwald.

de Redactia Observator

la 09.06.2023, 11:46

Val de turişti în micul sat din Elveţia
Val de turişti în micul sat din Elveţia - Profimedia

Un sat din Elveţia se confruntă cu un aflux de turişti după ce o scenă dintr-un extrem de popular serial sud-coreean de pe platforma Netflix a fost filmată în această locaţie.

Val de turişti în micul sat din Elveţia

"Mi-am îndeplinit în sfârşit visul!", mărturiseşte entuziasmată Isabel Palijon, în timp ce priveşte micul debarcader de lemn care domină apa turcoaz. Alpii elveţieni din fundal fac ca imaginea să fie şi mai idilică, notează AFP.

Debarcaderul este principalul motiv pentru care această turistă filipineză în vârstă de 38 de ani a călătorit 11.000 de kilometri până Iseltwald, un sat cu puţin peste 400 de locuitori, aflat pe malul lacului Biel, nu departe de Berna.

Pe acelaşi subiect

Crash Landing on You, succes răsunător

Şi nu este singura. "Vina" o poartă "Crash Landing on You", un serial sud-coreean extrem de popular pe Netflix, şi mai ales o scenă romantică filmată exact în această locaţie. Serialul spune povestea întâlnirii improbabile dintre o moştenitoare miliardară sud-coreeană, care se prăbuşeşte cu parapanta în zona demilitarizată dintre cele două Corei, şi un chipeş căpitan, aflat în serviciul regimului totalitar nord-coreean.

Mai multe flashback-uri au loc în Elveţia, inclusiv scena care i-a adus satului notorietatea printre fani. Eroul serialului cântă la pian, iar melodia răsună peste lac, în timp ce eroina de care se îndrăgosteşte mai târziu soseşte cu feribotul din Interlaken. "CLOY" - acronimul serialului, folosit de fani - a fost un serial popular într-o mare parte din Asia în timpul perioadelor lungi de izolare asociate COVID-19. Serialul a fost, în afara Coreei de Sud, a doua cea mai populară K-drama în rândul telespectatorilor străini în 2021 după "Squid Game".

"Numărul de turişti a explodat"

Pentru Iseltwald însă, notorietatea serialului a devenit o bătaie de cap. "Numărul de turişti a explodat", a explicat pentru AFP Titia Weiland, şefa biroului de turism local. Deşi este dificil de calculat numărul de fani din rândul turiştilor, ea estimează un număr de 1.000 de vizitatori la fiecare localnic. "Aproape toată lumea din Iseltwald se bucură să fie mulţi turişti", însă "este cam mult", admite ea.

Vara trecută, până la 20 de autocare au început să sosească zilnic la Iseltwald, îngreunând traficul şi uneori blocând accesul în sat. Localnicii se plâng şi că fanii CLOY se mulţumesc cu o fotografie pe debarcader înainte de a pleca, însă nu cheltuiesc bani în această locaţie.

"Când ai sute sau mii de oameni care ajung la debarcader pentru a face o poză şi mai puţin de 10% care vin aici pentru a bea ceva, este o problemă", explică Sonja Hornung, administratorul hotelului Strand, cu vedere spre debarcader. Pentru a face faţă, autorităţile locale au anunţat restricţii de acces luna trecută şi a instalat un turnichet pe debarcader. Pentru a trece, turiştii trebuie să plătească o "taxă de selfie" de cinci franci elveţieni (5,16 euro).

Pentru Sonja Hornung, al cărei restaurant oferă clienţilor un jeton pentru turnichet, noile măsuri au făcut diferenţa. "Anul trecut a fost groaznic, (dar) acum este mult mai bine", a povestit ea.

Unii turişti nu-şi ascund însă surpriza faţă de turnichet... şi de preţ. "Oh, cinci franci!", exclamă Florita Lichtensteiger, o filipineză de 64 de ani care trăieşte în Elveţia. Ea a plătit suma cu reticenţă pentru ca familia sa să treacă de turnichet, dar a refuzat să facă acelaşi lucru în ceea ce o priveşte.

Alţi turişti au preferat pur şi simplu să facă o fotografie de pe mal. "Nu merită", este de părere Nayeon Park, o coreeană de 21 de ani.

Pentru Titia Weiland, nu există însă alternativă, fie şi numai pentru a plăti întreţinerea debarcaderului şi a asigura siguranţa celor care se plimbă de-a lungul structurii fragile din lemn, care înainte de CLOY primea o mână de oameni pe zi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Inedit » Un sătuc din Elveţia, luat cu asalt de turişti după serialul Crash Landing on You: reacţia unei femei venite de la 11.000 de km. De ce se plâng totuşi localnicii