Antena Meniu Search
x

Video "Au crezut că a fost invadată România". Cristian Măcelaru, despre reacţia Orchestrei din Zurich la mesajul RO-Alert de la Festivalul Enescu

Bucureştiul este de o lună scena celui mai mare festival de muzica clasică din Europa, cu un buget de 10 milioane de euro şi cu cele mai mari orchestre ale lumii venite în desant în Capitală. Joi şi vineri vor fi două zile eveniment, pentru că directorul Festivalului Enescu, Cristian Măcelaru, va dirija pe scena Sălii Palatului Orchestra Naţională a Franţei, al cărei director muzical este la Paris.

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 21.09.2023, 15:50

Vezi și

Superstar în Capitala Franţei, Cristian Măcelaru ne-a vorbit despre cât de mult trage România înapoi relicva comunistă Sala Palatului, nedemnă de un eveniment de asemenea anvergură: despre momentul în care zgomotul RO-Alert i-a făcut pe muzicienii orchestrei din Zurich să creadă că ţara noastră e invadată de Rusia, dar şi despre cum i-au dat lacrimile din postura de spectator la această ediţie a festivalului. 

Iată câteva dintre cele mai interesante declaraţii făcute de Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului George Enescu. 

- "Nu este un secret că încă trebuie să spun acest lucru, că avem nevoie de o sală de concerte adevărată la Bucureşti. E o necesitate în care nu cred că există un argument împotriva faptului că într-adevăr avem nevoie. Festivalul Internaţional George Enescu a ajuns la un nivel atât de înalt global artistic, încât merită să fie găzduit într-o sală de concerte care să arate într-adevăr măiestria orchestrelor care vin."

- "Sala Palatului nu a fost construită pentru a fii o sală de concerte, a fost construită pentru a fii o sală de congres în care cuvântul vorbit e mai important, iar pentru un cuvânt vorbit e foarte important să fie un sunet sec, un sunet care să nu aibă un ecou prea mult, ca să fie înţeles cuvântul. Există şi un mit, în care se spune că era mai important să se audă aplauzele din sală pe scenă, decât ce se vorbea pe scenă în sală. De aceea, ne bazăm pe faptul că rebuie să angajăm o firmă care să îmbunătăţească acustica sălii pentru ca ce auzim în sală să fie bine."

- Despre mesajul RO-Alert care a venit în timpul unui concert al festivalului şi reacţia Orchestrei din Zurich: "Eram la concert, eram în sală când s-a întâmplat acest lucru şi am apreciat foarte mult faptul că muzicienii nu s-au oprit. Ei erau puţin şocaţi, nu ştiau ce se întâmplă dar văzând că nimeni din sală nu a plecat, au continuat pentru că au înţeles că nu îi afectează pe ei direct acest lucru. Desigur, a fost o experienţă care e de neuitat. Ei nu ştiau ce se întâmplă pentru că fiind atât de aproape de Ucraina, de război, la pauză mi-au spus că au crezut că a fost invadată România şi că nu au ştiut ce să creadă. Dar faptul că nu au plecat oamenii din sală le-a dat de înteles că pot continua şi au continuat, lucru pe care l-am apreciat foarte mult."

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » "Au crezut că a fost invadată România". Cristian Măcelaru, despre reacţia Orchestrei din Zurich la mesajul RO-Alert de la Festivalul Enescu