Video

Olimpiada de la Tokyo, sub semnul incertitudinii şi al controverselor. Director, concediat pentru o glumă făcută acum 23 de ani

De Redactia Observator.
Publicat: 22.07.2021, 21:53.
Actualizat: 22.07.2021, 22:44

Debut cu victorie pentru România la Olimpiadă. Tricolorii au învins Honduras cu 1-0, în primul meci al turneului de fotbal. Mâine este ceremonia oficială de deschidere, însă incertitudinea şi controversele persistă la Tokyo. Creşterea numărului de infectări cu coronavirus ameninţă desfăşurarea jocurilor, iar directorul festivităţilor a fost concediat pentru remarci antisemite făcute cu 23 de ani în urmă.

Trebuia să fie evenimentul care dă putere lumii întregi pentru a reporni la drum, după un an marcat de diviziune. Cu nici 24 de ore înainte de marea ceremonie de deschidere însă, anularea rămâne încă posibilă. 11 cazuri noi de coronavirus au fost depistate în ultimele 24 de ore printre sportivi. În afara satului olimpic, în Tokyo, sunt alte 2 mii.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director-General: "Fie ca torţa olimpică să fie un simbol al speranţei care cuprinde planeta. Şi fie ca de aici, din Ţara Soarelui Răsare, să răsară un nou început al unei lumi mai sănătoase, mai sigure şi mai corecte!"

În ciuda optimismului afişat de oficiali, pe străzile din Tokyo atmosfera e sumbră. În condiţii normale, aici erau aşteptaţi 40 de milioane de turişti. Însă pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, competiţia se desfăşoară fără spectatori.

Citește și:

Olimpiada, sub semnul incertitudinii

"Situaţia actuală mă întristează foarte tare. Speram să putem sărbători şi să dansăm alături de oameni din toată lumea. Sunt foarte trist!"

Şi Satul Olimpic, altădată plin de viaţă, este acum izolat. Sportivii sunt testaţi zilnic şi pot ieşi din camere doar pentru antrenamente sau la masă. Ca să-şi păstreze buna dispoziţie, unul dintre cei mai medaliaţi gimnaşti români, Marian Drăgulescu, a învăţat să facă origami.

Ceremonia oficială de deschidere are loc mâine cu tribunele aproape goale. Doar 950 de oameni vor avea acces: oficiali, jurnalişti, atleţi şi artişti. Chiar şi împăratul Japoniei va veni fără împărăteasa Masako.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.