Antena Meniu Search
x

Video Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani. Denunţătorul spune că fostul şef SRI era considerat "Dumnezeu"

Răsturnare de roluri la DNA. Foşti grei ai Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă sunt in camera cu procuroii DNA, dar de data asta ca acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani. Au fost denunţaţi de un om de afaceri care spune că i s-ar fi cerut 600.000 de euro pentru a-l scapa de o condamnare. Pentru că totuşi a luat condamnare i-a înregistrat şi turnat la DNA. Asistăm , astfel, la primiul dosar DNA care anchetează caracatiţa din justiţie. Interceptările depuse arată că era condusă de la vârful SRI, iar Coldea, cel care a fost cel mai puternic om din SRI timp de 12 ani, este numit Dumnezeu.

de Redactia Observator

la 24.05.2024 , 07:19

"Am fost ameninţat că îmi explodează o bombă în faţă. Că ei sunt cei care conduc România, că Dumnezeu este domnul Coldea", a declarat Cătălin Hideg, denunţător. Foştii grei ai SRI au fost chemaţi, azi, la DNA într-o scenă ce părea incredibilă în urmă cu doar câţiva ani. La ieşire, 12 jandarmi au montat garduri de protecţie ca să ţină jurnaliştii departe. Florian Codlea, care a fost şef de facto al SRI, şi generalul Dumitru Dumbravă, fost şef al direcţiei juridice, au fost denunţaţi de un om de afaceri. Sunt acuzaţi că i-ar fi promis că îl scapă de o pedeapsă cu închisoarea într-un dosar de corupţie.

Denunţătorul este Cătălin Hideg sau "băiatul deştept" din Sănătate

Denunţătorul este Cătălin Hideg sau "băiatul deştept" din Sănătate. În 2022, a fost pus sub acuzare pentru o fraudă de 3 milioane de euro într-un dosar instrumentat de Parchetul European, condus de Laura Codruța Koveși. Hideg a apelat la Florian Coldea, care, împreună cu Dumitru Dumbravă i-ar fi promis o condamnare cu suspendare. Ar fi cerut în schimb 600.000 de euro, bani care urmau să fie viraţi prin firmele lui Coldea care dădea consultanţă avocatului Doru Trăilă care-l reprezenta pe Hideg. Firmele lui Coldea au avut o cifră de afaceri de peste 13 milioane de lei în ultimii trei ani.

Vezi și

Hideg spune că a apucat să plătească 100.000 de euro din suma cerută. Când a rămas fără bani, ar fi început presiunile din partea unui apropiat al lui Codlea şi Dumbravă: Dan Tocaci, fostul şofer al patronului Romprest. "Spune şi domnul Tocaci, la un moment dat. Alţii care au plătit, au rezolvat. Tu dacă nu plăteşti s-ar putea să ajungi la puşcărie să-ţi aruncăm chiftele cu praştia pe geam", a declarat Cătălin Hideg, denunţător. Dan Tocaci a fost chemat şi el la audieri. Procurorii DNA se bazează şi pe înregistrările în care generalul Dumbravă îi arăta omului de afaceri ce riscă dacă nu plăteşte. "Eu sunt într-o situaţie faţă de un avocat, vizavi de plăţile care  trebuiau făcute şi nu s-au făcut. Din cauza asta m-am făcut de tot râsul", a declarat Dumitru Dumbravă.

Cătălin Hideg a fost, în cele din urmă, condamnat în primă instanţă la patru ani cu executare. Atunci el a denunţat aşa-zisa caracatiţă din justiţie, fiind convins că judecătorii au fost influenţaţi să-l condamne pentru că nu a plătit tariful întreg. Hideg este la rândul său un doctorand al Academiei SRI şi patron al companiei Sanimed. În pandemie, a fost în centrul unui scandal cu vânzare de măşti la suprapreţ. A recunoscut atunci că a a folosit drept paravan o firmă trecută pe numele unei bucătărese din Giurgiu.

Florian Coldea a fost numit prim adjunct al Serviciului Român de Informaţii în mandatul lui Traian Băsescu. El ar fi condus de facto SRI timp de 12 ani. A prins perioada marilor anchete ale politicienilor. Apropiat al directorului DNA de atunci, Laura Codruţa Kovesi, a fost acuzat că este unul dintre aşa-zişii lideri ai statului paralel. Generalul Dumitru Dumbravă a făcut la rândul său valuri, în 2015, când a declarat că justiţia română este un "câmp tactic" al SRI. Dumbravă suţinea atunci că SRI nu trebuie să-şi încheie rolul în cazurile deferite DNA decât la soluţionarea definitivă a cauzei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei
Vi s-a părut exagerată reacţia publicului la momentul Babasha de la concertul Coldplay?
Observator » Justitie » Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani. Denunţătorul spune că fostul şef SRI era considerat "Dumnezeu"