Antena Meniu Search
x

Cristi Dănileţ exclus din magistratură. USR va sesiza Comisia Europeană. Stelian Ion: Se vrea o justiţie cuminte, obedientă, ca pe vremea lui Adrian Năstase

Vicepreşedintele USR Dan Barna a anunţat, marţi, printr-o postare, că formaţiunea va sesiza Comisia Europeană în legătură cu decizia absurdă a Consiliului Superior al Magistraturii de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileţ, fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion lucrând deja la textul sesizării. De asemenea, spune Barna, deputatul Iulian Bulai va ridica această problemă la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

de Redactia Observator

la 14.12.2021, 16:12

Cristi Dănileţ exclus din magistratură. USR va sesiza Comisia Europeană. Stelian Ion: Se vrea o justiţie cuminte, obedientă, ca pe vremea lui Adrian Năstase
Cristi Dănileţ - Inquam Photos / Virgil Simonescu

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileţ pentru ”manifestări pe reţelele de socializare”. Judecătorul a precizat că sancţiunea i-a fost aplicată pentru filmuleţe publicate pe TikTok şi că va face recurs.

Imaginile pentru care Cristi Danileț a fost exclus din magistratură. Cum s-a filmat fostul judecător

„Azi (luni - n.r.) s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru două filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui. Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară”,  a scris Cristi Dănileț pe pagina de Facebook.

Judecătorul spune că va formula recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție și este sigur că se va remedia această soluție. „Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia finală”, mai spune Dănileț.

Pe acelaşi subiect

Dan Barna: USR sesizează Comisia Europeană în legătură cu decizia absurdă a CSM de a-l elimina din sistem pe Cristi Danileţ 

”Stiu că după acest an de crize şi dezamăgiri politice majore mulţi dintre cei care am fost în stradă la Colectiv şi la Ordonanţa 13 simţim o mare frustrare şi dezamăgire şi lehamite. Ceea ce i s-a întâmplat însă ieri judecătorului Cristi Danileţ ne aruncă înapoi direct “liniştea” regimului Iliescu Năstase, direct în (ne)justiţia lui Rodica Stănoiu. Să ne dăm bătuţi, să tăcem dezamăgiţi, să abandonăm comod ar însemna că toţi anii aceştia din urmă, cu toate speranţele lor au fost degeaba. Ar însemna să ridicăm din umeri şi să ne înclinăm în faţa abuzului grosolan al unui sistem care are din nou sentimentul că si-a tras ţara la cheie. NU, eu nu voi accepta asta, NU, USR nu va accepta asta”, a scris Dan Barna, potrivit news.ro

Fostul lider USR anunţă: ”Vom sesiza, şi colegul Stelian Ion lucrează deja la text, Comisia Europeană în legătură cu decizia absurdă a Consiliului Superior al Magistraturii de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileţ. La rândul său, deputatul Iulian Bulai va ridica această problemă la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la care participă astăzi”. 

Potrivit lui Barna, ”ceea ce se întâmplă zilele acestea în justiţie este un atac grav şi un avertisment, pe care l-am mai trăit, la adresa magistraţilor independenţi”. ”E o nouă etapă a unui război care din păcate nu dă semne că se apropie de final. Din contră chiar, Coaliţia de guvernare şi preşedintele României trebuie să se delimiteze ferm de aceste atacuri înainte de a pune România pe lista statelor în care statul de drept nu mai funcţionează. O astfel de evoluţie nu numai că afectează imaginea ţării dar riscă, într-un final, să ducă şi la grave pierderi financiare. PSD, PNL şi UDMR trebuie să înţeleagă că au de învins o pandemie, au de administrat economia, au de găsit soluţii la nenumărate probleme. Nimeni nu a ieşit până acum câştigător dintr-un război pentru îngenuncherea justiţiei şi nu Polonia este exemplul de urmat”, scrie Dan Barna. 

Stelian Ion: Se vrea o justiţie cuminte, obedientă, aşa cum era pe vremea lui Adrian Năstase. Klaus Iohannis seamănă tot mai mult cu Adrian Năstase

Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion a precizat că prin decizia CSM de excludere a judecătorului Cristi Danileţ din magistratură se încearcă obţinerea unei justiţii obediente ca în vremea lui Adrian Năstase. El a mai spus că, din acest punct de vedere, preşedintele Klaus Iohannis începe să semene tot mai mult cu Adrian Năstase, şeful statului refuzând reformarea justiţiei din România.

Este un episod foarte grav, este vorba de aceşti judecători care, în perioada 2017-2018 luau atitudine împotriva nenorocirilor făcute la vremea aceea în Justiţie, luau atitudine împotriva modificărilor legislative toxice care, în parte, s-au produs la acea dată şi a încercărilor de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală. Fix acei judecători sunt acum sancţionaţi de secţia pentru judecători a CSM, condusă de Bogdan Mateescu, care în loc să se ocupe de problemele reale ale justiţiei, se pare că petrece prea mult timp pe Facebook şi iată se înaintează sesizări după sesizări către Inspecţia Judiciară împotriva magistraţilor care au fost curajoşi în acea perioadă şi au luat poziţie”, a afirmat Stelian Ion, marţi la Parlament. 

El a adăugat că „este foarte grav, pentru că în felul acesta se încearcă a se pune batista pe ţambal şi a se reduce la tăcere o întreagă profesie”. „Dacă în perioada trecută s-a reuşit stoparea încercărilor de subminare a justiţiei şi de atac asupra democraţiei, lucrul acesta s-a întâmplat în principal pentru motivul că judecătorii aceştia au luat atitudine, au spus lucrurilor pe nume. Excluderea unui judecător pentru nişte postări inofensive pe TikTok sau pe nu ştiu ce site de socializare, de asemenea, sancţionarea drastică a unor judecători, iată sunt 5 judecători de la Constanţa, judecători bine pregătiţi, judecători profesionişti care au îndrăznit să dea decizii importante în dosare de renume. (...) Se încearcă a se transmite un semnal către magistraţi, să stea în banca lor, să nu mai comenteze nici la adresa deciziilor CCR, indiferent că aceste comentarii sunt unele argumentate şi vin din partea unor profesionişti. Nici cu privire la unele modificări legislative pentru că în România trebuie să se aştearnă tăcerea. Trebuie să tăcem cu toţii, să tacă judecătorii, să tacă presa, să nu mai vorbim despre milioanele sau miliardele care vin acum din aceste programe PNRR, PNDL 3 şi care trebuie împărţite de politicieni, fără să mai comenteze nimeni şi fără să mai fie tras nimeni la răspundere. Aceasta este miza reală pentru toate aceste atacuri la adresa justiţiei”, a completat Stelian Ion.

Acesta a comparat hotărârea CSM în cazul lui Cristi Danileţi cu acţiunile asupra justiţiei din perioada lui Adrian Năstase. „Se vrea o justiţie cuminte, o justiţie obedientă, aşa cum era pe vremea lui Adrian Năstase. Din păcate, preşedintele Klaus Iohannis seamănă tot mai mult cu Adrian Năstase, din acest punct de vedere, pentru că a blocat toate propunerile pe care am încercat să le facem pentru reformarea justiţiei. Era vizată şi această instituţie, Consiliul Superior al Magistraturii. Trebuie reformat acest CSM din temelii. Modalitatea de numire în Consiliu trebuie schimbată. Nu s-a dorit să se vină cu o astfel de reformă. Inspecţia Judiciară care, alături de SIIJ, acţionează şi a fost gândită ca o foarfecă cu care să se taie din avântul magistraţilor curajoşi care nu îşi fac altceva decât treaba. Inspecţia Judiciară condusă în prezent de acelaşi om numit politic, căruia i-a fost prelungit mandatul prin OUG şi care iată şi în prezent, în ciuda deciziei CJUE îşi exercită în continuare funcţia şi încearcă să trimită propuneri de sancţionare disciplinară a magistraţilor curajoşi”, a conchis Stelian Ion.

Mircea Cărtărescu: Excluderea lui Cristi Danileţ din magistratură este una dintre cele mai mari mizerii din ultimii ani

Scriitorul Mircea Cărtărescu afirmă că excluderea judecătorului Cristi Danileţ din magistratură este ”una dintre cele mai mari mizerii din ultimii ani”, argumentând că acesta simboliza ” justiţia cinstită, inteligentă, nesubordonată politic”. ”Excluderea lui Cristi Danileţ din magistratură este una dintre cele mai mari mizerii din ultimii ani. Pentru foarte mulţi dintre noi, justiţia cinstită, inteligentă, nesubordonată politic era simbolizată de neobositul judecător, foarte implicat în explicarea publică a mecanismelor juridice. Sunt cu totul alături de el şi sper ca tocmai justiţia, care l-a lovit acum pe nedrept, să-l şi reabiliteze”, a scris Cărtărescu pe Facebook.

Siegfried Mureşan: Nu mi se pare justificat în niciun fel gestul făcut împotriva judecătorului Cristian Danileţ

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan afirmă că decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a-l exclude pe jucătorul Cristi Danileţ din magistratură este nejustificată. "(...) mai ales argumentul, mi se pare un pretext, este un argument slab şi nu are nicio legătură cu modul în care domnia sa şi-a îndeplinit misiunea, s-a achitat de sarcinile de serviciu", arată Mureşan.

Siegfried Mureşan a declarat la RFI că el consideră de neînţeles decizia CSM de a-l exclude pe judecătorul Cristi Danileţ din magistratură. "Inacceptabil şi nejustificat. Nu mi se pare justificat în nici un fel gestul făcut ieri împotriva judecătorului Cristian Danileţ, mai ales argumentul, mi se pare un pretext, este un argument slab şi nu are nicio legătură cu modul în care domnia sa şi-a îndeplinit misiunea, s-a achitat de sarcinile de serviciu", a susţinut el.

În opinia sa, "faptul că a postat două filme pe o reţea de socializare, care nu aduc în nici un fel prejudicii modului în care domnia sa îşi face munca de magistrat, două filme care nu au nici un caracter care să ducă la vătămarea justiţiei sau chiar a judecătorului Cristian Danileţ, faptul că aceste două filme au fost folosite ca pretext pentru excluderea domniei sale din magistratură este de neînţeles, este inacceptabil. Mă bucur că domnia sa a făcut recurs".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Justitie » Cristi Dănileţ exclus din magistratură. USR va sesiza Comisia Europeană. Stelian Ion: Se vrea o justiţie cuminte, obedientă, ca pe vremea lui Adrian Năstase