Antena Meniu Search
x

Video Dosarul Ferma Băneasa: Miliardarul Beny Steinmetz va fi extrădat din Cipru pentru a executa pedeapsa de 5 ani de închisoare, în România

Justiția din Cipru a decis extrădarea miliardarului Beny Steinmetz, fostul investitor în proiectul de la Roșia Montană. Magnatul israelian a fost dat în urmărire internaţională încă din 2021 şi este anchetat în dosarul şi are de executat în ţara noastră cinci ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa. 

de Redactia Observator

la 12.10.2023, 08:04

Vezi și

"Nu se știe deocamdată când va fi adus în țară, pentru că decizia instanței din Cipru poate fi atacată în termen de 3 zile. Și cu siguranță că va fi atacată, pentru că luna trecută miliardardul a încercat cu orice preț să obțină anularea mandatului european de arestare emis de România, invocând vicii de procedură ale justiției de aici. Omul de afaceri a fost reținut în Cipru la începutul lunii septembrie, imediat după ce a ajuns pe aeroportul din Larnaca, în baza mandatului european de arestare emis de țara noastră în urmă cu doi ani. Acesta are de executat 5 ani de închisoare, fiind implicat în dosarul Ferma Băneasa. Mai exact, spun anchetatorii, a fost implicat într-un grup infracțional organizat care încerca să obțină în mod ilegal suprafețe de teren în țară noastră, în valoare de 145 milioane euro", a transmis reporterul Observator Alex Prunean.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat miercuri că instanţa cipriotă a decis predarea luiBenyamin Steinmetz autorităţilor din România, în conformitate cu prevederile Deciziei-cadru 2002/584/JAI, precizând că decizia nu este definitivă. Termenul în care poate fi atacată cu apel este de 3 zile, precizează Ministerul Justiţiei.

Benyamin (Beny) Steinmetz, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare

În decembrie 2020, Benyamin Steinmetz a fost condamnat definitiv, de ÎCCJ, la pedeapsa de 5 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat. Pe numele acestuia a fost emis un mandat european de arestare, de către Curtea de Apel Braşov. 

Acest caz, care datează de mai mulţi ani, se referă la implicarea sa într-un grup infracţional care ar fi încercat să obţină în mod ilegal drepturi asupra unor terenuri în România. 

"Cooperarea judiciară în materia mandatului european de arestare are loc pe cale directă, între autorităţile judiciare române şi străine. Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate centrală, are posibilitatea de a facilita cooperarea şi a făcut-o cu promptitudine când instanţele au solicitat acest lucru. Ministerul Justiţiei îndeplineşte cu promptitudine toate atribuţiile pe care le are în această materie. Ministerul Justiţiei, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a sprijinit cu toate datele necesare instanţele cipriote, în vederea oferirii garanţiilor că sunt respectate standardele CEDO în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie", conform MJ.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Justitie » Dosarul Ferma Băneasa: Miliardarul Beny Steinmetz va fi extrădat din Cipru pentru a executa pedeapsa de 5 ani de închisoare, în România