Antena Meniu Search
x

Video Elena Udrea, o nouă amânare privind extrădarea din Bulgaria. Avocata ei a făcut accident şi nu a putut ajunge cu documentele la apel

Magistraţii din Bulgaria au amânat astăzi şedinţa de judecată în care era discutat apelul făcut de Elena Udrea la decizia de extrădare. În primă instanță magistrații au hotărât ca Elena Udrea să fie trimisă în România pentru a-și executa decizia de 6 ani de închisoare în dosarul "Gala Bute".

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 10.05.2022, 17:51

Vezi și

UPDATE 14:30. Elena Udrea a venit însoţită de un singur avocat la procesul de la Curtea de Apel din Sofia şi a cerut amânarea procesului în aşteptarea unor documente, inclusiv din România.

Potrivit informaţiilor Observator, cealaltă avocată a Elenei Udrea, din Blagoevgrad, a făcut accident cu o oră înainte de proces şi nu a putut ajunge la instanţă cu documentele respective, acesta fiind motivul pentru care apărarea a cerut o amânare. 

Conform surselor Observator, Documentele pe care le aceasta la avea în posesie erau nişte plângeri făcute la CEDO şi CJUE în care arătau că Elena Udrea era condamnată ilegal şi persecutată în România. 

Magistraţii bulgari au stabilit pentru 18 mai, ora 13:00, noul termen de judecată. Pe 16 mai se judecă în România recursul în casaţie la ICCJ. Acum o lună şi jumătate, Elena Udrea a invocat în faţa judecătorilor bulgari recursul în casaţie depus în România în 2018, invocând că decizia ICCJ nu este una definitivă. Cererea de recurs în casaţie a fost depusă în 2018, atunci când s-a dat prima dată pronunţarea în dosarul "Gala Bute". 

Pe acelaşi subiect

UPDATE 13:45. Dacă instanţa de la Sofia va spune că va fi predată autorităţilor române, atunci predarea va însemna o chestiune de câteva zile. 10 zile este termenul pe care autorităţile din România îl au la dispoziţie să vină să o ia pe Elena Udrea din Bulgaria, dacă va fi menţinută decizia dată pe fond de către magistraţii de la Tribunalul din Blagoevgrad.

Predarea ar putea fi făcută fie rutier, fie cu avionul, însă cel mai sigur va fi făcută pe cale rutieră, având în vedere distanţa scurtă dintre Bucureşti şi Sofia, potrivit informaţiilor Observator.

Procesul care începe la ora 14:00 la Curtea de Apel din Sofia va fi practic ultima carte pe care o va juca Elena Udrea în faţa magistraţilor de la Sofia. La termenul trecut a invocat motive de persecuţie politică, faptul că este mamă şi că decizia de condamnare nu este una legală şi a invocat condiţiile de arest din România. 

Până acum deciziile instanţei din Bulgaria au fost ferme: prima, că rămâne în arest preventiv, a doua că poate fi predată autorităţilor din România.

Elena Udrea a cerut azil politic în Grecia

Mai are o carte totuşi Elena Udrea, să nu uităm că a cerut azil politic în Grecia şi permis de şedere în Bulgaria, unde şi-a închiriat o locuinţă pe un termen destul de lung. 

Acest termen trebuia să se judece săptămâna trecută, dar Elena Udrea a reuşit să obţină o amânare, pe motiv că apărătorii ei nu au putut ajunge la proces. 

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian, Bode, a explicat care este procedura în privinţa extrădării Elenei Udrea. "Procedura este una cunoscută, internaţională. În momentul în care această decizie de astăzi rămâne definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în cinci zile, Centrul internaţional de cooperare poliţienească va demara procedurile internaţionale în astfel de situaţii şi va proceda la aducerea în ţară a doamnei Udrea. Cum se va întâmpla acest lucru vor decide poliţiştii. Având în vedere distanţa foarte mică între Sofia şi Bucureşti vorbim despre posiblitatea de a fi transferată în România pe cale terestră", a afirmat Bode, la Palatul Parlamentului.

Din momentul în care va fi predată autorităţilor din România, cel mai probabil terestru, pentru că suntem aproape de graniţa cu Bulgaria, Elena Udrea va fi încarcerată la penitenciarul de femei Târgşor, acolo va sta trei săptămâni în carantină, în regim închis. Pedeapsa acesteia este mai mare de trei ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Justitie » Elena Udrea, o nouă amânare privind extrădarea din Bulgaria. Avocata ei a făcut accident şi nu a putut ajunge cu documentele la apel