Antena Meniu Search
x

Video Schema dosarului-mamut care zdruncină din temelii SRI. Personajele dubioase din caracatița Coldea

Apar personaje incredibile în caracatiţa Coldea. Trei oameni de afaceri au depus denunţuri la DNA împotriva fostul şef de facto al SRI, acuzat de trafic de influenţă. Încrengătura este complicată şi include mai mulţi milionari şi un chinez, considerat pericol pentru siguranţa naţională. Iată schema în dosarul-mamut care zdruncină din temelii mai multe institiţii-cheie din România.  

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 16.06.2024 , 18:26

Florian Coldea, adjunctul şefului SRI timp de 12 ani, este personajul principal într-un dosar uriaş investigat de procurorii DNA, ce include acuzaţii de trafic de influenţă, şantaj, luare de mită, spălare de bani şi ameninţare.

Florian Coldea este cel mai greu nume din Serviciul Român de Informaţii care apare în interceptări. Alţi doi generali SRI în rezervă, Dumitru Dumbravă şi Dumitru Cocoru, sunt în centrul caracatiţei.

Caracatița din SRI. Pe cine se baza Florian Coldea

Vezi și

Procurorii DNA spun că Florian Coldea a acţionat împreună cu avocatul Doru Trăilă şi Dan Tocaci, membru în consiliul de administraţie al companiei de salubritate Romprest, pentru a-l determina pe omul de afaceri Cătălin Hideg să le dea 600.000 de euro, ca să-l scape de închisoare, într-un dosar de corupţie. 

Pe acelaşi subiect

"Multe, multe persoane, în cei doi ani cât am stat în control judiciar, îmi spuneau: domnul Coldea este singura salvare, singura pesoană, singurul care poate să te ajute", a declarat Cătălin Hildeg, denunţător.

Intermediari pe acest traseu complicat al relaţiilor sunt omul de afaceri chinez Wang Yan şi milionarul Bogdan Neidoni. Ultimul a fost chemat la audierile DNA două zile la rând.

Bogdan Neidoni a fost şef în mai multe instituţii şi companii de stat, dar şi acţionar într-o cunoscută firmă de pază. Ar avea afaceri la Monaco, acolo unde, împreună cu omul de afaceri Dan Tocaci ar fi discutat despre cum vor interveni pentru denunţătorul Cătălin Hideg.

Dosarul Coldea-Dumbravă. Un rol important în această schemă îl are cetăţeanul chinez Wang Yan

El i-ar fi făcut cunoştinţă personal denunţătorului cu Florian Coldea. 

"Mi l-a prezentat pe dl Coldea, am avut o primă discuţie şi ultima. Mi-a spus că mai mulţi prieteni l-au rugat sa ma ajute, pentru a găsi o soluție în rezolvarea problemei mele din justiţie", a declarat Cătălin Hideg.

Numele lui Wang apare şi într-un alt caz celebru de trafic de minore şi prostituţie din 2005, Dosarul Shanghai. Procurorii DIICOT au descoperit că oameni influenţi din poliţie, procuratură şi ANAF erau clienţi fideli ai unui bordel, ascuns într-un restaurant chinezesc din Capitală. La un moment dat, Wang a fost considerat "pericol pentru siguranța națională" și în 2013 i s-a retras cetățenia română.

Numele generalului Coldea ar fi fost invocat şi de alţi cunoscuţi ai acestuia, Bogdan Mărunţiş şi Ovidiu Toma, fondatorii companiei Cryptodata. Mărunţiş îi este fin fostului şef din SRI, iar Ovidiu Toma, un apropiat al său.

Ambii apar în alte două denunţuri, depuse la DNA. Sunt acuzaţi că s-ar fi folosit de numele generalului Coldea pentru a ameninţa doi oameni de afaceri. Unul din denunţători este Mihai Fişcă, care susţine că ar avea de recuperat o sumă de bani de la Ovidiu Toma.

Un denunțător a preferat să rămână anonim

Cel de-al treilea denunţător, care a dorit să rămână anonim, acuză acelaşi duo Mărunţiş - Toma, că a vrut să-i cumpere un cazino online, prin intermediul unui angajat de la Oficiul pentru Jocuri de Noroc, acest Marius Sarafu, pentru a-l folosi în tranzacţii de zeci de milioane de euro, ilegale, cu criptomonede. Omul a vrut să se retragă, iar atunci au început ameninţările.

Toma şi Mărunţişu au transmis pentru Observator că acuzaţiile care le sunt aduse sunt false. Între timp, o informaţie importantă vine de la Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat trecerea în rezervă a actualului adjunct al SRI, Romeo Bizadea. Oficial, acesta a ieşit la pensie, la vârsta de 48 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Aţi folosit aerul condiţionat zilnic în ultima perioadă?
Observator » Justitie » Schema dosarului-mamut care zdruncină din temelii SRI. Personajele dubioase din caracatița Coldea