Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Mutare șoc după izbucnirea scandalului penal Coldea-Dumbravă. Directorul adjunct al SRI se pensionează la 48 de ani

În plin scandal Coldea, avem încă o plecare surpriză la vârful SRI. Unul dintre directorii adjuncţi, Cristian Bizadea, pleacă brusc din sistem, se pensionează la 48 de ani. Între timp, foştii generali SRI Coldea şi Dumbravă şi-au plătit cauţiunea ca să nu ajungă în spatele gratiilor. Procurorii DNA investighează şi alte posibile cazuri în care caracatiţa promitea şi altor oameni de afaceri achitări sau condamnări cu suspendare.

de Redactia Observator

la 28.05.2024 , 19:32

Generalii Coldea şi Dumbravă, avocatul Trăilă şi Dan Tocaci şi-au plătit libertatea. Apărătorii lor au venit la prima oră la sediul DNA să depună dovada că suspecţii şi-au achitat cauţiunea. În total, au depus garanţie 1.65 milioane de lei.

Avocatul generalilor, fost procuror anticorupţie, susţine că, deşi acceptă măsura, niciunul dintre foştii şefi ai serviciilor nu va încheia un acord de recunoaştere.

"O să încercăm să aducem probe să îl combatem. Nu recunoaşte nimeni vinovăţia, din contra se vor bate cu toate mijloacele legale ca să îşi dovedească nevinovăţia", a declarat Alexandru Șerban, avocatul generalilor.

Vezi și

Dosarul Coldea-Dumbravă. Acuzaţii de trafic de influenţă şi spălare de bani

Pe acelaşi subiect

Procurorii DNA spun că promiteau oamenilor de afaceri cu dosare penale grele - achitări sau condamnări cu suspendare. Altora chiar le-ar fi fabricat dosare. 

"Au ascultat oameni importanţi, oameni de afaceri, politicieni. Doi oameni vor să facă o afacere, pac a făcut trafic de influenţă. Trei oameni vorbeau să facă un business, erau grup infracţional şi în momentul ăsta se duceau cu dovezi dacă voiau să te paradească la DNA", a fost de Cătălin Hideg, denunțătorul.

Avocatul Doru Trăilă, cel care intermedia înţelegerile şi care i-ar fi promis condamnarea cu suspendare în dosar, s-a dus azi la secţie pentru semnarea controlul judiciar.

Cătălin Hideg, cel care a făcut denunţul, susţine că lui i-au fost cerute 700.000 de euro şi crede că nu e singurul. "Aveai două şanse, una să te primească să îţi ofere această consultanţă în ghilimele. Dacă nu dădeai intrai în cealaltă parte în care erai sută la sută condamnat", a spus Hideg.

Şi rămâneai şi fără afacere. Acum, Hideg spune că vrea să-şi doneze firma statului român, pentru că, având dosar penal, cel mai probabil nu va mai putea avea nicio şansă şi afacerea îi va intra în insolvenţă.

O parte din banii viraţi de el în conturile societăţii s-ar fi dus în conturile firmei generalului Dumbravă. Anchetatorii spun că sume importante au ajuns şi în conturile a doi avocaţi, angajaţi ai casei de avocatură a lui Trăilă.

O întreagă perioadă este acum sub semnul întrebării, timp în care mai multe dosare penale grele s-au terminat cu achitări pe motiv de lipsă de probe.

În ordonanţa procurorilor mai apare şi numele lui Emil Tufan, unul dintre băieţii deştepţi din Energie

DNA a început urmărirea penală in rem pentru fapte similare în cazul firmei controlate de milionar. Tufan a fost condamnat în 2020 după ce şi-a înjunghiat în piept partenera. Dosarul a fost judecat într-un timp foarte scurt şi a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare, adică pedeapsa minimă, şi a fost eliberat condiţionat.  

"Să-l contactaţi pe domnul avocat Trăilă pentru că el este fiduciarul. Dânsul ştie, eu nu mă ocup de afacerile firmei", a spus Mihai Tufan.

Într-un comunicat de presă transmis ulterior, Tufan menţionează că lucrează cu avocatul Trăilă de 20 de ani şi nu există nicio legătură între compania lui şi generalii SRI.

Tot azi s-a petrecut o mutare şoc în SRI. Generalul Cristian Bizadea, adjunct în Serviciul Român de Informaţii, s-a pesnionat la 48 de ani.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Justiţie » Mutare șoc după izbucnirea scandalului penal Coldea-Dumbravă. Directorul adjunct al SRI se pensionează la 48 de ani