Ministerul Educației a încălcat Constituţia când a eliminat bursele pentru elevii din şcolile particulare şi confesionale. Decizie definitivă a CCR
Curtea Constituțională a decis că Ministerul Educației a încălcat Constituția atunci când a eliminat elevii din școlile particulare și confesionale din rândul beneficiarilor de burse școlare. Decizia este definitivă.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Momentul în care Kamala Harris a pierdut alegerile. Strategia care s-a întors împotriva ei
Judecătorii Curții Constituționale a României au admis astfel sesizarea unui părinte, declarând că sintagma care limita bursele doar la elevii din învățământul preuniversitar de stat, excluzându-i pe elevii din învățământul privat și confesional, este neconstituțională, conform surselor Edupedu.ro.
În ședința din data de 7 noiembrie 2024, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, a decis, cu unanimitate de voturi:
- A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională sintagma „de stat” din cuprinsul dispozițiilor art.82 alin.(1) din Legea educației naționale nr.1/2011, anterior modificării prin art.I pct.3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.69/2022 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi prorogarea unor termene.
Elevii din învățământul privat și confesional, discriminați după criteriul categoriei de învățământ
CCR a decis că elevii din învățământul privat și confesional sunt astfel discriminați după criteriul categoriei de învățământ.
În esență, Curtea a reținut că sintagma „de stat” din cuprinsul dispozițiilor art.82 alin.(1) din Legea educației naționale nr.1/2011 permite acordarea bursei de performanță doar cu privire la elevii înscriși în sistemul de învățământ preuniversitar de stat, creându-se astfel o discriminare nejustificată în mod obiectiv și rezonabil a elevilor ce urmează cursurile în cadrul sistemului de învățământ particular sau confesional, discriminare contrară art.16 alin.(1) raportat la art.32 și art.49 din Constituție.
Decizia este definitivă și general obligatorie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰