Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Noul raport GRECO privind România. Cum au fost puse în practică recomandările de prevenire a corupției în justiţie

GRECO evaluează "satisfăcător" progresele înregistrate de România în punerea în aplicare a recomandărilor de prevenire a corupției în ceea ce privește parlamentarii, judecătorii și procurorii, potrivit ultimului raport, transmis joi. Opt din 13 cerințe au fost îndeplinite.

de Redactia Observator

la 08.08.2024 , 15:50

- Profimedia (scop ilustrativ)

Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) a publicat joi un raport privind România care evaluează progresele înregistrate în punerea în aplicare a recomandărilor adresate țării în cadrul Raportului de evaluare din runda a patra din 2015 privind prevenirea corupției în ceea ce îi privește pe deputați, judecători și procurori și în cadrul procedurii ad hoc prevăzute la articolul 34 introdus în 2018 pentru a răspunde preocupărilor generate de o serie de reforme judiciare în 2017.

GRECO: România, evaluată "satisfăcător"

GRECO concluzionează că "România a pus în aplicare în mod satisfăcător sau a tratat într-un mod satisfăcător opt din cele treisprezece recomandări cuprinse în Raportul de evaluare din runda a patra și toate recomandările din Raportul de urmărire a procedurii ad hoc (articolul 34)".

Articolul continuă după reclamă

Cele cinci recomandări care nu sunt încă îndeplinite sunt legate de conflictul de interese în rândul parlamentarilor și lipsa transparenței în procesul legislativ. În privința independenței parchetelor, cerința a fost "parțial implementată".

Pe acelaşi subiect

Recomandările ar putea fi aplicate în 12 luni

GRECO invită România să pună în aplicare recomandările rămase în cursul următoarelor 12 luni, relatează Mediafax.

În conformitate cu articolul 31 revizuit alineatul (9) din Regulamentul său de procedură, GRECO solicită șefului delegației României să prezinte informații suplimentare cu privire la punerea în aplicare a tuturor recomandărilor până la 30 iunie 2025.

Grupul de state împotriva corupției (GRECO) este un organism al Consiliului Europei care își propune să îmbunătățească capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupției prin monitorizarea conformității acestora cu standardele anticorupție. Acesta ajută statele să identifice deficiențele din politicile naționale anticorupție, stimulând reformele legislative, instituționale și practice necesare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Justiţie » Noul raport GRECO privind România. Cum au fost puse în practică recomandările de prevenire a corupției în justiţie