Antena Meniu Search
x

Omul de afaceri Cătălin Lăscuţ, pedeapsă cu suspendare în dosarul şpăgilor de 22,4 milioane de euro de la Aeroportul Otopeni

Curtea de Apel Bucureşti a admis luni acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de omul de afaceri Cătălin Lăscuţ cu procurorii DNA, acesta fiind condamnat la doi ani şi şase luni închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, în dosarul mitei de 22 milioane euro de la Aeroportul Otopeni, transmite Agerpres.

de Redactia Observator

la 04.09.2023, 15:27

Omul de afaceri Cătălin Lăscuţ, pedeapsă cu suspendare în dosarul şpăgilor de 22,4 milioane de euro de la Aeroportul Otopeni
Omul de afaceri Cătălin Lăscuţ, pedeapsă cu suspendare în dosarul şpăgilor de 22,4 milioane de euro de la Aeroportul Otopeni - Hepta

Cătălin Lăscuţ, patronul firmei Millenium Pro Design SRL, încheiase în luna mai un acord cu DNA în care şi-a recunoscut vinovăţia şi a acceptat să primească o pedeapsă cu suspendare pentru implicarea sa în cazul de corupţie de la Aeroportul Otopeni, însă acest acord a fost respins în luna iulie de Tribunalul Bucureşti.

Omul de afaceri şi DNA au atacat decizia instanţei de fond, având câştig de cauză la Curtea de Apel Bucureşti, care a recunoscut luni înţelegerea dintre cele două părţi. Pe lângă pedepsa cu suspendare, omul de afaceri trebuie să presteze 120 de zile muncă în folosul comunităţii la DGASPC.

DNA a încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu alţi doi inculpaţi

Tot în acest dosar, DNA a încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu alţi doi inculpaţi, respectiv George Alexandru Ivan, fost director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, şi Radu Laurenţiu Tănăsescu, directorul firmei SC Millenium Pro Design SRL.

Pe acelaşi subiect

Acordul încheiat cu George Alexandru Ivan a fost respins însă de Tribunalul Bucureşti, procesul fiind în derulare la Curtea de Apel Bucureşti.

Singurul inculpat trimis în judecată este Cristian Dumitru Bălan, el fiind considerat intermediarul mitei.

Şpăgi de 22,4 milioane de euro pentru închirierea magazinelor din Otopeni

Conform DNA, în luna ianuarie 2022 şi în perioada octombrie-noiembrie 2022, Cristian Dumitru Bălan ar fi pretins în două rânduri de la un om de afaceri (asociat în cadrul unei societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale în Aeroportul Otopeni) şi în alte două rânduri de la directorul general al unei alte societăţi comerciale mai multe sume de bani (10 milioane euro, 10 milioane euro, 1,2 milioane de euro şi 1,2 milioane euro).

În documentele trimise în instanţă, DNA arăta că Bălan a cerut 10 milioane şi 1,2 milioane euro de la Saade Hardan, asociat şi director general al SC DNATA Catering SRL, şi alţi 10 milioane euro şi 1,2 milioane euro de la Cătălin Lăscuţ, patronul Millenium Pro Design SRL, pentru a obţine de la autorităţi prelungirea contractelor de exploatare a spaţiilor comerciale de la Aeroportul Otopeni.

Cristian Dumitru Bălan ar fi fost ajutat de George Alexandru Ivan, fost director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), la pretinderea uneia dintre sumele de 10.000.000 euro, respectiv ar fi acţionat împreună cu acesta la pretinderea uneia dintre sumele de 1.200.000 euro.

În schimbul banilor respectivi, Cristian Dumitru Bălan ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra ministrului Transporturilor şi directorului general al CNAB şi că îi va determina pe aceştia să prelungească pe diverse perioade de timp (un an, respectiv cinci ani) contracte pentru exploatarea spaţiilor comerciale din interiorul Aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB şi cele două societăţi comerciale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Justitie » Omul de afaceri Cătălin Lăscuţ, pedeapsă cu suspendare în dosarul şpăgilor de 22,4 milioane de euro de la Aeroportul Otopeni