Antena Meniu Search
x

Paul de România va fi extrădat, a decis instanţa din Malta. Ministrul Justiţiei: Este o decizie aşteptată de statul român

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunţă că instanţa de fond din Malta a hotărât predarea lui Paul-Philippe al României, condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu. Hotârârea nu este însă definitivă.

de Redactia Observator

la 25.06.2024 , 22:09

”Instanţa de fond din Malta a hotărât predarea lui Paul-Philippe al României. El a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu şi pentru un prejudiciu de 9,5 milioane de euro. Este o decizie aşteptată de Ministerul Justiţiei şi de statul român, care face constant eforturi pentru aducerea fugarilor în ţară”, a declarat, marţi, Alina Gorghiu.

Potrivit ministrului Justiţiei, hotârârea nu este definitivă şi poate fi atacată. ”Mulţumesc colegilor de la Ministerul Justiţiei, ANP, instanţei de executare şi tuturor autorităţilor care şi-au adus aportul pentru ca aceasta să fie soluţia. Până la jumătatea lunii iunie au fost aduşi în ţară 383 de fugari”, a adăugat Gorghiu.

Clasamentul ţărilor din care au fost aduşi cei mai mulţi este condus de Marea Britanie, urmată de Germania şi Italia, a spus ministrul Justiţiei. ”Reamintesc că Legea fugarul plăteşte este în vigoare din 7 iunie. Începând cu această dată, toţi fugarii vor fi obligaţi să suporte costurile aducerii lor în ţară. Între timp, este aşteptată decizia Curţii Constituţionale privind legea prin care sustragerea de la executarea pedepsei este asimilată infracţiunii de evadare”, a menţionat Alina Gorghiu.

Vezi și

În 10 iunie, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunţa că va fi rejudecată predarea fugarului Paul-Philippe al României. ”Instanţa a admis apelul formulat de parchet, a desfiinţat hotărârea de refuz al predării şi a trimis cauza la rejudecare. Acesta rămâne în arest până la pronunţarea unei soluţii definitive, cererea de eliberare pe cauţiune fiind respinsă tot astăzi”, arăta ea.

Pe acelaşi subiect

Cine este Paul-Philippe al României

Paul-Philippe al României este căutat în România pentru a executa o pedeapsă cu închisoare pentru corupţie. În vârstă de 75 de ani, el a fugit din România în 2020, când a fost condamnat la aproape 3 ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie legată de restituirea ilegală a unor bunuri imobiliare din apropierea Bucureştiului, cărora le-a pretins în mod fals proprietatea.

În iunie 2022, el a fost prins la Paris, dar o Curte de Apel a refuzat să îl extrădeze în România, iar avocatul lui Paul al României a invocat, între altele, acest argument atunci când a pledat împotriva extrădării sale. Prinţul Paul locuieşte acum în Italia, dar a venit luna trecută în Malta pentru o conferinţă şi a fost reţinut în baza unui mandat european de arestare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Este cod roșu de caniculă în mare parte din ţară. Cum vă feriţi de căldura sufocantă?
Observator » Justitie » Paul de România va fi extrădat, a decis instanţa din Malta. Ministrul Justiţiei: Este o decizie aşteptată de statul român