Antena Meniu Search
x

Reţea infracţională din Iași, cu avocaţi şi notari părtaşi la înșelăciune. Cum acţiona gruparea şi ce păţeau victimele

12 persoane, printre care notari și avocați, au fost trimise în judecată, sub bănuiala că făceau parte dintr-o rețea de înșelăciune în Iași.

de Redactia Observator

la 05.05.2023, 15:35

Cum funcţiona rețeaua de înșelăciune în Iași
Cum funcţiona rețeaua de înșelăciune în Iași - Shutterstock

DIICOT Iași a dispus trimiterea în judecată a 12 inculpaţi (unul în stare de arest preventiv și doi sub control judiciar, parte dintre aceștia având calitățile de notar și avocat), pentru constituirea unui grup infracţional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune, fals intelectual, fals în declarații, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, camătă, spălarea de bani și deținerea de droguri de risc și de mare risc în vederea consumului propriu.

Cum funcţiona rețeaua de înșelăciune în Iași

În anul 2015, a fost constituit un grup infracțional organizat, alcătuit atât din avocați și notari, cât și din persoane fără calitate specială, în scopul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și spălarea banilor, informează DIICOT. Grupul infracțional organizat a identificat titulari de drepturi reale asupra unor imobile sau persoane care aveau vocație la obținerea unor astfel de drepturi, relatează Mediafax.

După obținerea informațiilor necesare, au fost contactate persoanele vătămate, care au fost induse în eroare și convinse să semneze împuterniciri notariale în favoarea liderului grupului infracțional organizat, acte de natură să îi ofere acestuia aparența de legitimitate pentru tranzacționarea drepturilor respective și însușirea sumelor de bani. Persoanele vătămate au fost determinate să creadă că acesta va acționa precum un reprezentant de bună-credință și în limitele beneficii financiare în urma valorificării bunurilor lor imobile.

Pe acelaşi subiect

Ulterior, au fost încheiate contracte de vânzare-cumpărare, contracte de cesiune de drepturi sau de dare în plată, în temeiul cărora au fost încasare diferite sume de bani, însușite de grupul infracțional organizat (uneori cu folosirea în mod fraudulos a împuternicirii, prin depășirea limitelor acesteia sau după ce aceasta încetase de drept). Persoanelor vătămate nu le-a fost comunicat faptul că au fost realizate operațiunile juridice și nici nu le-au fost predate sumele de bani obținute în temeiul împuternicirilor.

Sume de bani date cu camătă

În ceea ce privește infracțiunea de camătă s-a reținut că, în perioada august 2019 – aprilie 2021, doi dintre inculpați au acordat în mod repetat sume de bani cu dobândă liderului grupului infracțional organizat, fără să fie autorizați în acest sens.

Mai mult, suspecții au disimulat un procent însemnat din beneficiile materiale obținute din comiterea infracțiunilor prin achiziționarea de bunuri imobile (terenuri în spațiul intravilan și extravilan și imobile cu destinația locuință), preponderent pe numele unor rude/persoane apropiate. Au fost instituite măsuri asiguratorii asupra a 5 imobile din județul Iași, sume de bani și un autoturism.

La dosar au formulat cereri de constituire ca parte civilă 11 persoane, 2 dintre acestea solicitând restituirea în natură a terenurilor și 9 dintre acestea cerând obligarea inculpaților la plata unor despăgubiri în cuantum total aproximativ 2,2 milioane de euro. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Curții de Apel Iași.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Justitie » Reţea infracţională din Iași, cu avocaţi şi notari părtaşi la înșelăciune. Cum acţiona gruparea şi ce păţeau victimele