Antena Meniu Search
x

Şeful DNA: Avem procurori cu zero rechizitorii, trebuie să livrăm și noi ceva. Ce spune de colaborarea cu SRI, clasarea dosarului BMW şi noul dosar legat de Negoiţă

Procurorul șef DNA, Marius Voineag, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro că sunt procurori  cu zero rechizitorii şi că procurorii anticorupție au avut câștig de cauză în doar două acțiuni în care au invocat decizia CJUE privind prescripția. A explicat închiderea dosarului BMW şi a dezvăluit că DNA a deschis anchetă în cazul licitației de 27 de milioane de euro din Sectorul 3, condus de Robert Negoiță. Potrivit şefului DNA, nu a solicitat informații de la SRI care pot deveni probe în dosarele de corupție, dar va solicita pe viitor.

de Redactia Observator

la 07.02.2024, 11:36

Şeful DNA: "Avem procurori cu zero rechizitorii. Salariile au crescut trebuie să livrăm și noi ceva". Ce spune Marius Voineag de colaborarea cu SRI, clasarea dosarului BMW şi noul dosar legat de Robert Negoiță
:Şeful DNA: "Avem procurori cu zero rechizitorii. Salariile au crescut trebuie să livrăm și noi ceva". Ce spune Marius Voineag de colaborarea cu SRI, clasarea dosarului BMW şi noul dosar legat de Robert Negoiță - Inquam Photos / George Călin

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Voineag, afirmă că există în instituţie procurori care nu au întocmit niciun rechizitoriu, el precizând că aceştia au salarii mari şi că trebuie să livreze ceva înapoi. Voineag a vorbit, într-un interviu acordat G4Media, despre modul în care procurorii anticorupţie se raportează la deciziile Curţii Constituţionale şi ale CJUE privind prescripţiile, dar şi despre colaborarea cu Mihaiela Iorga Moraru.

Marius Voineag: Avem procurori cu zero rechizitorii

Întrebat, într-un interviu acordat G4Media, care este concluzia la care a ajuns după evaluarea făcută la zece luni de mandat în fruntea  DNA, şeful acestei structuri a vorbit despre nerealizări la nivelul unora dintre serviciile teritoriale din cadrul Direcţiei, el spunând că este nevoie de "o analiză şi cu privire la cât de mult îşi asumă unii să lucreze în DNA".

"Mai avem foarte multe lucruri de întărit, de schimbat. De exemplu, avem multe servicii teritoriale care au doi procurori sau care lucrează la zero, la nivel de rechizitoriu. Un mesaj pe care l-am dat în adunarea generală pe care am avut-o pe 31. Nu poţi să fii într-o structură operativă să ai zero pe linie. Avem o problemă foarte mare şi cred că după ce vom termina bilanţul public, pe data de 26, va trebui să facem o analiză şi cu privire la cât de mult îşi asumă unii să lucreze în DNA. Să ştiţi că suntem bine plătiţi, salariile au crescut, motiv pentru care cred că trebuie să mai livrăm şi noi ceva înapoi. Nu ne putem ascunde în spatele unui procent care-i impus prin PNRR. Trebuie să fim 85% şi atunci lucrăm cu 85% pe hârtie, dar de fapt lucrează 30% dintre procurori. Pentru că atunci avem o problemă mare de management, de macromanagementul, de altceva", a afirmat Voineag.

Pe acelaşi subiect

Marius Voineag: Salariile au crescut, suntem bine plătiți și trebuie să mai livrăm și noi ceva înapoi

El anunţă că vor avea loc schimbări la nivelul conducerii unor servicii teritoriale din DNA şi dă detalii despre procurorii cu activitate slabă, spunând că în DNA zero nu se premiază. "Avem procuror şi din centrală, patru-cinci procurori din centrală, care au doar câteva clasări şi zero pe linie. Se pare că au fost zero şi în alţi ani şi cu siguranţă voi purta nişte discuţii pentru că lucrurile nu poţi să stea aşa. Nu jucăm ca la whist aici, să ştiţi. Adică zero nu se premiază", spune Voineag.

Procurorul șef al DNA anunță reorganizări

În ceea ce priveşte aspectele pozitive, şeful DNA invocă reorganizarea Direcţiei, "cu mai puţin şefi, mai suplă, mai operativă" şi cu un serviciu de tehnologii şi metode emergente nou, care include investigatori financiari, DNA având o schemă care incluse 18 persoane care derulează astfel de activităţi.

"Am avut ceva feedback pozitiv, pentru că din datele pe care le avem, avem 123 de milioane de lei, faţă de 22 de milioane indisponibilizaţi, adică efectivitate pe produs infracţional stăm de patru ori mai bine. Ceea ce validează uşor teza cu privire la recuperarea produsului infracţional. Era una dintre tezele mele principale de candidatură la momentul respectiv. E vorba de sume de bani provenite din executare a voluntară a inculpaţilor, sume de bani rezultate din valorificarea în cursul urmăririi penale a bunurilor sechestrate. Indisponibilizate efectiv sunt 123, faţă de 22 de milioane în 2022", explică Voineag.

El a vorbit şi despre colaborarea sa cu noua şefă a Secţiei de combatere a corupţiei din DNA, Mihaiela Iorga Moraru, care a fost numită în funcţie în pofida unui aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Marius Voineag a spus că deocamdată colaborează foarte bine cu aceasta, subliniind că are "aşteptări foarte mari de la dânsa, în sensul că experienţa suficient de amplă pe care a avut-o de-a lungul carierei, rezultatele pe care le-a avut în interiorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie", în fac să creadă că "există potenţial".

DNA a avut câștig de cauză în două acțiuni în care a aplicat decizia CJUE privind prescripția

Marius Voineag a făcut referire, în acelaşi interviu, şi la modul în care instanţele aplică deciziile CCR privind prescrierea faptelor penale şi la interpretarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

"În momentul de faţă, deciziile CCR au stat în picioare, pentru că decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene nu a criticat absolut deloc deciziile CCR 2018-2022, motiv pentru care noi suntem într-un mic impas. Avem câteva sute de hotărâri în care s-a luat act de prescripţie. Şi avem totuşi două cauze în care s-a aplicat direct CJUE. Avem un procent de 0,0 ceva la 100 din ceea ce avem în total sau 1% din ceea ce avem în total. Trebuie să ne gândim foarte clar ce vom face şi pe viitor, pentru că procurorii de pe urmărire penală nu-şi asumă trimiterile în judecată în cauze unde lucrurile nu sunt tranşate la nivel mare. Şi atunci noi trebuie să facem un just calcul cât de mult ne dorim să lucrăm în dosare cu fapte de opt, nouă, 10 ani de zile şi câtă resursă consumăm pe subiectul ăsta. Noi în instanţe am mers, ba  chiar am revenit la ceea ce eu mi-am dorit foarte mult, să renunţăm la recursurile în casaţie şi instanţele. În momentul de faţă avem 100% respingere pe recursuri în casaţie, completuri de toate felurile", a explicat şeful DNA, în acest context.

Acesta a dat detalii şi despre obiectivul său cu privire la aceste dosare de corupţie: "Pe mine, ca manager de acest parchet mă interesează în primul rând ce pot eu să scot mai mult dintr-o situaţie de genul ăsta. Şi ştiţi ce aş putea să scot mai mult? Să reuşim să facem confiscările din dosarele respective".

Voineag: DNA nu a solicitat informații de la SRI care pot deveni probe în dosarele de corupție, dar va solicita pe viitor

Procurorul șef al DNA a mai spus pentru aceeaşi sursă că nu a solicitat informații de la Serviciul Român de Informații care pot deveni probe în dosarele de corupție, dar va solicita pe viitor. "Când vom avea nevoie de elemente suplimentare în cadrul unor anchete, vom face solicitări către dumnealor și vedem ce ne vor răspunde, dacă dețin sau nu astfel de elemente care ne-ar putea ajuta pe noi pe o eventuală de clasificare."

Cum explică închiderea dosarului BMW

Voineag a explicat şi de ce a fost clasat dosarul achizițiilor de mașini BMW.  "Pentru că era de clasat. Pentru că nu erau fapte de natură penală în acel dosar. Acolo s-a făcut o achiziție, comisia a venit și a făcut o ajustare. Polonia știți că are ajustări de până la 40% pe fonduri, iar în cazul nostru aici erau fonduri naționale și s-a dat soluția  de clasare exact pe răspundere administrativă, pe 16. Dacă nu mă înșel. (…) Deci, dacă tu restricționezi piața, nu înseamnă că te-ai dus în penal instant, înseamnă că nu ai dat o dedicație cu privire la un anumit brand. Îndeplineau mai multe mașini cerința respectivă".

DNA a deschis anchetă în cazul licitației de 27 de milioane de euro din Sectorul 3, condus de Robert Negoiță

Totodată, Marius Voineag, a mai declarat, că Direcția Națională Anticorupție a deschis dosar penal în cazul licitației de 27 de milioane de euro de la Sectorul 3, condus de Robert Negoiță, contract atribuit unei companii din anturajul Sorinei Docuz, fosta soție a primarului și o apropiată a premierului Marcel Ciolacu. Potrivit şefului DNA, dosarul a fost înregistrat la începutul anului iar procurorul s-a autosesizat din presă, la fel ca în dosarul vaccinurilor. Voineag nu a oferit alte detalii referitoare la persoanele vizate de anchetă, motivând că este vorba de un dosar în lucru.

O investigație G4Media a dezvăluit anul trecut că primăria lui Negoiță a dat prin procedură de atribuire un contract de 27 de milioane de euro pentru servicii de catering în școli unei firme din Buzău controlate de două familii care au legături strânse cu Robert Negoiță și Marcel Ciolacu. În spatele firmei s-ar afla o fostă Miss Buzău, Sorina Stan Docuz, fosta soţie a lui Negoiţă şi o protejată premierului Marcel Ciolacu, potrivit sursei citate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Justitie » Şeful DNA: Avem procurori cu zero rechizitorii, trebuie să livrăm și noi ceva. Ce spune de colaborarea cu SRI, clasarea dosarului BMW şi noul dosar legat de Negoiţă