Video

Dumitru Prunariu a dus fotografia lui Ceauşescu în Cosmos: "Ne-au instruit ce să facem, totul trebuia făcut perfect"

De Redactia Observator.
Publicat: 11.05.2021, 21:30.
Actualizat: 11.05.2021, 21:35

Portretul lui Nicolae Ceauşescu a ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională. A fost dus acolo de singurul român care a ajuns vreodată în Cosmos.

Contiună amintirile despre Spaţiu cu Dumitru Prunariu la Observator şi aflăm împreună şi ce film a urmărit înainte de a zbura în Cosmos.

Dumitru Prunariu: În ziua aceea, am avut o zi de interviuri, reportaje, să-i spunem aşa chiar de propagandă. A fost înscrisă în program, obligatorie, ne-au instruit ce să facem, totul trebuia făcut perfect. În ziua aceea am întins steagurile în staţia orbitală, să nu credeţi că stăteam toată ziua cu steagurile noastre în staţie. Şi am pus acele portrete care ni s-au pus în bagaje.

Dan Negru: Fotografia e făcută în spaţiu nu?

Dumitru Prunariu: În spaţiu şi e făcută cu un aparat de fotografiat automat. Am fixat aparatul, am fugit repede între ceilalţi trei şi am dat drumul.

Dan Negru: Mi se pare senzaţional, asta e o ştire. Nu ştiam că Ceauşescu a ajuns în spaţiu. Domnule Prunariu, ce şanse de supravieţuire aţi avut?

Dumitru Prunariu: Aş spune că 98% conforms tatisticilor. Cam 4.5% din cei care au zburat în spaţiul cosmic au murit în misiune. 98% era fiabilitatea calculată a navei cosmice. Deci calculată. Pentru navele fără echipaj, navele Cargo, fiabilitatea calculată era de 96%, mai mică. Pentru noi trebuia să fie foarte mare, aceasta implica foarte multe sisteme dublate, triplate pentru a ne asigura supravieţuirea în orice condiţii. Se defecta unul, intra celălalt în funcţiune. Îngreuna mult nava, din punct de vedere al construcţiei era mult mai complexă, dar nicio navă nu asigură 100% supravieţuire.

Dan Negru: Există vreo superstiţie? Fac cosmonauţii înainte de a pleca în Cosmos ceva anume?

Dumitru Prunariu: Există nişte lucruri pe internet care nu sunt toate adevărate, dar superstiţia este că dacă nu vezi înaintea lansării filmul artistic "Soarele alb al pustiului" s-ar putea să nu o duci prea bine în cosmos. Este un film rusesc, este nostim, o parodie a perioadei de instaurate a socialismului imediat după marea revoluţie socialistă din octombrie, cum se numea ea. Deci un soldat sovietic ajunge în Orient unde trăiesc musulmani, unde au regulile lor, unde au harem, unde femeile sunt considerate cum sunt considerate şi vrea să instaureze democraţia socialistă acolo. Este o parodie întreagă, râzi de la început până la sfârşit.

Dan Negru: Să înţeleg că înainte de a zbura în Cosmos, în seara de dinainte v-aţi uitat la un film? E tradiţie asta?

Dumitru Prunariu: Sigur că da, m-am uitat la acest film.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Pe cine a eliminat Andi Constantin de la Burlacul! Au mai rămas doar 4 fete în competiție: ”Nu mă văd pe viață cu tine” / VIDEO
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 21 iunie 2021. Leii sunt sfătuiți să evite investițiile financiare. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Un ciclon lovește România din plin. Avertizare de ultim moment de la ANM: Zonele afectate de vijeli
gandul.ro
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu foarte puține lucruri despre ea | FOTO
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro