Video

Paris, oraşul de suflet al lui Gheorghe Zamfir. An de an, oamenii care au făcut istorie îşi dădeau întâlnire

De Redactia Observator.
Publicat: 13.04.2021, 20:50.
Actualizat: 13.04.2021, 20:53

Paris, oraşul marilor iubiri, dar şi al marilor întâlniri. Oameni care sunt acum pagini importante din istoria României îşi dădeau întâlnire în fiecare an acolo. La multe dintre aceste adunări, martor a fost şi naistul Gheorghe Zamfir. Dar nu este singura legătură pe care maestrul o are cu Franţa. Legendele, cu Dan Negru, este în această seară un prilej de a naviga printre amintiri de suflet.

Dan Negru: Dăm pagina vieţii. Este o fotografie istorică care ar trebui să stea în muzee şi în toate clasele de şcoală.

Gheorghe Zamfir: Era Mircea Eliade, Emil Cioran, discul care apăruse atunci cu Zamfir. Era repertoriul clasic. Erau oameni tăcuţi. Vorbeau aproape în şoaptă între ei. În fiecare an, luna octombrie era dedicată marilor artişti din toată lumea, care veneau cu toţii cu avionul, la Paris. Eliade venea de la Chicago. El locuia în centrul Parisului. Era un singular.

Citește și:

Dan Negru: Mă întorc la Sergiu Celibidache. Avea o vorbă frumoasă. Spunea - ''Cultura este drumul spre libertate''. Este îngropat undeva, într-o localitate de lângă Paris.

Gheorghe Zamfir: Lângă mine. Eu am avut o fermă zece ani. 12 hectare de pădure şi două râuri. A fost moară acolo de apă. La 55 de kilometri de Paris. Râul principal trecea pe lângă casă şi eu când ieşeam pe uşa din spate laterală care ducea într-o insulă. Şi trecea prin curte râul. Aveam raţe sălbatice şi le dădeam de mâncare cu găleata. Aveam 78 de găini.

Dan Negru: Ce a avut Franţa şi nu a avut România?

Gheorghe Zamfir: Poziţia.

Legendele vor fi disponibile în fiecare luni pe Antena Play, https://antenaplay.ro/legendele-cu-dan-negru. De luni până vineri, momente ale interviului vor putea fi urmărite și în cadrul Observatorului de la ora 19.00

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.