Muntenegru - România în Liga Naţiunilor la fotbal. Totul despre meciul din grupe care se joacă pe 4 iunie, de la ora 21:45
România începe o nouă campanie în eşalonul B al Ligii Naţiunilor, după ce în sezonul 2020-2021 a încheiat pe locul trei într-o grupă cu Austria, Norvegia şi Irlanda de Nord. Primul meci al României în UEFA Nations League 2022-2023 va fi împotriva Muntenegru, în deplasare.
România va debuta sâmbătă în Liga Naţiunilor 2022-2023, având programate patru meciuri în luna iunie.
România întâlneşte Muntenegru în primul său meci de fotbal din grupele Ligii Naţiunilor 2022-2023
România va juca în iunie două meciuri cu reprezentativa Muntenegrului, pe 4 iunie în deplasare (stadionul Gradski din Podgorica) şi pe 14 iunie acasă (Stadion Rapid-Giuleşti - Bucureşti), în deplasare cu Bosnia-Herţegovina, pe 7 iunie (Stadion Bilino Polje - Zenica) şi acasă cu Finlanda, pe 11 iunie (Stadion Rapid-Giuleşti - Bucureşti), toate de la ora 21:45.
Ultimele două meciuri ale României se vor disputa în luna septembrie, acasă cu Bosnia şi în deplasare în Finlanda.
Muntenegru - România se joacă sâmbătă 4 iunie, de la 21:45, la Podgorica
Primul meci al României din Liga Naţiunilor 2022-2023 se desfăşoare în deplasare, pe 4 iunie, de la ora 21:45, la Podgorica.
Trei zile mai târziu, "tricolorii" dispută un meci în Bosnia şi Herţegovina, la Zenica, tot de la 21:45, meciul fiind transmis în direct de Antena 1.
Tot pe Antena 1 va juca România şi primul meci de acasă, care se desfăşoară pe 11 iunie, pe stadionul Giuleşti, cu începere de la ora 21:45.
Şi tot în Giuleşti se desfăşoară şi a patra partidă din grupa B3 a "tricolorilor", returul cu Muntenegru fiind programat pe 14 iunie, de la ora 21:45.
Lotul României pentru meciul cu Muntenegru
Selecţionerul Edward Iordănescu a convocat 30 de jucători pentru cele patru partide pe care naţionala României le dispută în luna iunie, în Liga Naţiunilor, informează frf.ro.
Noutăţile sale sunt doi jucători de la Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Marius Ştefănescu şi Nicolae Păun, şi unul de la FCSB, portarul Ştefan Târnovanu.
Iordănescu, aflat în faţa primului său meci oficial ca selecţioner, a apelat la mijlocaşul defensiv Păun şi la extrema Marius Ştefănescu, cel mai bun jucător al finalei Cupei României, în care a marcat ambele goluri ale formaţiei Sepsi OSK (2-1 cu FC Voluntari).
Edward Iordănescu i-a readus la naţională pe mijlocaşii Alexandru Creţu (Universitatea Craiova), Sergiu Hanca (KS Cracovia) şi pe fundaşul Iulian Cristea (FCSB).
- PORTARI: Florin Niţă (Sparta Praga | Cehia, 15/0), Marian Aioani (Farul Constanţa, 0/0), Horaţiu Moldovan (FC Rapid 1923, 0/0), Ştefan Târnovanu (FCSB, 0/0)
- FUNDAŞI: Andrei Raţiu (Huesca | Spania, 6/0), Cristian Manea (CFR Cluj, 16/2), Adrian Rus (Fehervar | Ungaria, 12/0), Iulian Cristea (FCSB, 3/0), Virgil Ghiţă (KS Cracovia | Polonia, 1/0), Vlad Chiricheş (Sassuolo | Italia, 71/0), Andrei Burcă (CFR Cluj, 9/0), Nicuşor Bancu (Universitatea Craiova, 23/1), Mario Camora (CFR Cluj, 7/0), Marius Ştefănescu (Sepsi OSK, 0/0)
- MIJLOCAŞI: Deian Sorescu (Rakow Czestochowa | Polonia, 5/0), Alexandru Cicâldău (Galatasaray | Turcia, 22/3), Darius Olaru (FCSB, 3/0), Alexandru Maxim (Gaziantep F.K. | Turcia, 52/6), Sergiu Hanca (KS Cracovia | Polonia, 5/0), Florin Tănase (FCSB, 11/1), Octavian Popescu (FCSB, 2/0), Nicolae Păun (Sepsi OSK, 0/0), Valentin Mihăilă (Atalanta | Italia, 7/1), Alexandru Mitriţă (PAOK Salonic | Grecia, 17/3), Alexandru Creţu (Universitatea Craiova, 5/0), Răzvan Marin (Cagliari | Italia, 37/2), Marius Marin (Pisa | Italia, 3/0)
- ATACANŢI: Denis Alibec (Atromitos | Grecia, 23/2), Andrei Ivan (Universitatea Craiova, 15/1), George Puşcaş (Pisa | Italia, 27/8).
Florin Tănase vrea să marcheze în fiecare meci din Liga Naţiunilor
Fotbalistul echipei naţionale a României, Florin Tănase, a declarat, luni, într-un interviu acordat FRF TV, că îşi doreşte să marcheze în fiecare meci din noua ediţie a Ligii Naţiunilor care va debuta în luna iunie.
"Îmi doresc să marchez în fiecare meci de Liga Naţiunilor. Dacă nu reuşesc, nu e nicio problemă atâta timp cât naţionala câştigă. Dar eu îmi doresc să înscriu în fiecare joc sau să ofer o pasă decisivă. Eu am până acum 11 selecţii, dar nu sunt aşa multe minute jucate. Nu ţin neapărat să marchez eu, dar aş dori ca naţionala să câştige şi să mă calific cu ea la cât mai multe turnee finale", a afirmat jucătorul aflat în cantonament la Centrul Naţional de Fotbal Mogoşoaia.
"Liga Naţiunilor este o competiţie foarte importantă. De fapt, de fiecare dată când îmbraci tricoul echipei naţionale trebuie să dai totul pe teren. Că este amical sau oficial, trebuie să avem dăruire şi să jucăm în echipă. Vreau să joc la fel de bine ca în ultimele două sezoane, să marchez goluri, să îmi ajut echipa de club şi echipa naţională. Cel mai mult îmi doresc să ajung la Cupa Mondială, dar şi la un Campionat European, pentru că acesta e primul", a explicat el.
Cine este Miodrag Radulović, antrenorul echipei naţionale a Muntenegrului
Miodrag Radulović este un fost fotbalist şi fost asistent al echipei naţionale a Serbiei şi Muntenegrului. În 2015 a fost numit selecţionerul Libanului, după plecarea italianului Giuseppe Giannini.
Deşi a ratat calificarea la Cupa Mondială din 2018, Radulovic a reuşit să ducă echipa la turneul final al Cupei Asiei, fiind astfel primul muntenegrean care a calificat o echipă la un turneu major.
Pe 20 aprilie 2019 a fost numit selecţioner al Myanmar, dar a fost dat afară doar şase luni mai târziu. A debutat cu o victorie, 2-1 cu Singapore, însă a dezamăgit în preliminariile Cupei Mondiale din 2022, cu înfrângeri în deplasare cu Mongolia şi Kîrgîzstan.
Pe 28 decembrie 2020 a preluat naţionala Muntenegru, înainte de preliminariile pentru CM 2022. A terminat pe locul 4 însă în grupa G, după Olanda, Turcia şi Norvegia.
Palmaresul lui la cârma naţionalei Muntenegrului este de 4 victorii, 4 egaluri şi 6 înfrângeri.
Istoricul confruntărilor dintre România şi Muntenegru
Până în acest moment, România și Muntenegru s-au întâlnit de cicni ori în istorie, patru partide fiind oficiale și una amicală. Tricolorii au o victorie, în 2008, la București, într-o partidă de verificare. Atunci, scorul a fost 4-0. Cele două formații s-au întâlnit și în preliminariile pentru Mondialul din 2018, a fost 1-1 la Cluj-Napoca și 1-0 pentru Muntenegru la Podgorica.
Cele două formaţii s-au întâlnit şi în ediţia inaugurală de Liga Națiunilor, din 2018-2019. România a remizat cu Muntenegru, 0-0, la Ploiești, într-un meci disputat fără spectatori. Apoi s-a impus cu 1-0 la Podgorica, cu un gol marcat în minutul 44 de George Ţucudean, în ultima etapă. Graţie acelui rezultat, România a reuşit să surclaseze Muntenegru şi să promoveze din Seria C în Seria B a Ligii Naţiunilor.
Romania este în grupa 3 din Liga B a UEFA Nations League
România face parte din Grupa B3 şi trebuie să termine pe prima poziţie pentru a promova în primul eşalon valoric. Rezultatele din Liga Naţiunilor 2022-2023 vor determina de asemenea şi urnele valorice pentru tragerea la sorţi a grupelor preliminare pentru Campionatul European din 2024.
Apoi, Liga Națiunilor îți oferă o a doua șansă pentru prezența la EURO. 20 de echipe (primele două clasate în grupe) se vor califica la turneul final în urma preliminariilor, iar alte 12 selecționate își vor câștiga din Liga Națiunilor locul într-un play-off care decide alte 3 calificate. Locurile în play-off sunt alocate câștigătoarelor de grupă din Ligile A, B și C, dacă acestea nu sunt deja calificate din preliminarii. Cea mai bună câștigătoare din Liga D merge și ea la baraj dacă o câștigătoare din ligile superioare e deja calificată la EURO. La fel și cel mai bine clasate selecționate din competiție în cazul în care mai multe câștigătoare de grupă din Nations League au deja biletele pentru EURO.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰