Antena Meniu Search
x

Video Noapte de foc în Iran: atacuri cu drone, incendii, explozii şi un cutremur de 5.9 pe Richter. Primele ipoteze vehiculate

Iranul a trecut noaptea trecută prin atacuri cu drone, incendii, explozii şi un cutremur cu magnitudinea 5,9. Un asalt cu drone ar fi vizat o fabrică de armament din nordul ţării, iar o rafinărie a sărit în aer. Oficialii de la Teheran au minimizat atacurile şi evită să nominalizeze un vinovat. 

de Redactia Observator

la 29.01.2023, 21:22

Vezi și

Atacul a avut loc la ora locală 22:30, în centrul oraşului Isfahan, la sud de capitala ţării. O înregistrare video a surprins momentul în care drona loveşte din plin o uzină de muniţii a Ministerului Apărării. În jur se instalează panica, iar sirenele de raid aerian răsună în toată ţara.

Autorităţile de la Teheran nu au dat detalii despre echipamentele din fabrica vizată. Se ştie doar că Iranul are mai multe baze de cercetare nucleară în zonă, printre care o uzină de conversie a uraniului.

Gen. (r) Virgil Bălăceanu, analist militar: Cred că cel mai important lucru este că i se demonstrează Iranului că are o vulnerabilitate și vulnerabilitatea este legată mai ales de producția armei nucleare, că oricând facilitățile sale pot fi lovite cu acest scop. de a produce sau de a întârzia producția care vine în sprijinul armelor nucleare.

Iranul, zguduit și de un cutremur puternic

Pe acelaşi subiect

Între timp, într-o altă parte a ţării un cutremur de 5,9 grade pe scara Richter a ucis trei oameni şi a rănit peste 800. Mai multe case au fost ajuns una cu pământul în urma seismului. În oraşul Tabriz a izbucnit un incendiu puternic la o rafinărie. Flăcări uriaşe s-au ridicat spre cer, iar echipajele de pompieri s-au luptat să stingă cât mai repede vârlvătaia. 

Ministrul iranian al Apărării a afirmat pentru agenţia de stat IRNA că atacul cu drone a eşuat şi susţine că apărarea aeriană a respins o dronă, iar capcanele de apărare au prins alte două.

La aproape 24 de ore, nimeni nu a revendicat atacul. Iranul se fereşte să nominalizeze vinovaţi. Pe canalele de Telegram din ţară, voci diferite vehiculează varianta că Israelul s-ar putea afla în spatele atacului. Şi asta în contextul în care Iranul a acuzat în ultimii ani Israelul că a desfăşurat mai multe acţiuni secrete pe teritoriul său, printre care un atentat comis cu ajutorul unei mitraliere controlate prin satelit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Noapte de foc în Iran: atacuri cu drone, incendii, explozii şi un cutremur de 5.9 pe Richter. Primele ipoteze vehiculate