Antena Meniu Search
x

A intrat în moarte clinică de trei ori şi a rămas fără picioare în urma Covid-19. Povestea supermodelului care a iubit prea mult viaţa ca să renunţe la ea

Speranţa, optimismul şi dorinţa de a trăi au dovedit că pot învinge orice greutate, în cazul unei tinere care s-a apropiat atât de mult de moarte, dar totuşi a reuşit să o ocolescă. La doar 20 de ani, în urma infectării cu Covid-19 şi apariţiei unor complicaţii, supermodelul Claire Bridges a intrat de trei ori în moarte clinică, şi-a pierdut ambele picioare şi a suferit o operaţie extrem de gea la inimă. Dar a supravieţuit şi a continuat să iubească viaţa. 

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 10.03.2023, 11:08

La 21 de ani, Claire Bridges are un spirit matur care îi uimește pe cei care o iubesc precum și pe medicii care au fost nevoiți să-i opereze inima și să-i amputeze ambele picioare pentru a-i salva viața.

„A avut dorință de a trăi, perseverență și un fel de sclipire în ochi – le spun tuturor pacienților mei că asta este jumătate din luptă”, a spus dr. Dean Arnaoutakis, chirurg vascular la Universitatea de Sănătate din Florida de Sud din Tampa, care i-a amputat tinerei ambele picioare, după ce a făcut complicații de la Covid-19.

VEZI ÎN GALERIA FOTO IMAGINI CU CLAIRE BRIDGES ŞI FAMILIA EI

„Majoritatea oamenilor ar fi descurajați și ar simți că viața i-a trădat, a spus dr. Ismail El-Hamamsy, profesor de chirurgie cardiovasculară la Școala de Medicină Icahn din Mount Sinai din New York City, care a operat inima lui Claire.

Pe acelaşi subiect

„Dar ea mi-a spus: «Simt că sunt cea mai norocoasă persoană de pe această planetă. Am toată viața în față. Pot avea copii, un viitor, atât de multe lucruri de așteptat». Nu a fost o dată în care să o privesc în ochi şi să nu simt că pozitivitatea ei este adevărată și autentică”, a spus el. „Povestea lui Claire este una cu o rezistență și o pozitivitate incredibilă.”

Claire era vaccinată și „excepțional de sănătoasă” înainte să se îmbolnăvească

În ianuarie 2022, Claire Bridges era un model de 20 de ani, cu propriul apartament, o mulțime de prieteni și un job part-time ca barman în St. Petersburg, Florida. Era vegană și „excepțional de sănătoasă”, potrivit mamei ei, Kimberly Smith.

Când s-a infectat cu Covid-19 în acea lună, nimeni nu se aștepta ca ea să fie spitalizată. Era complet vaccinată și avea un stil de viaţă sănătos. Totuşi, tânăra s-a născut cu un defect genetic al inimii: stenoza valvei aortice, o mutație a valvei din artera principală a inimii, aorta. În loc să aibă trei cuspizi, sau lambouri, care lasă sângele în oxigen să curgă din inimă în aortă și în restul corpului, persoanele cu stenoză de valvă aortică se nasc adesea cu doar două. Afecțiunea face ca inima să lucreze extrem de greu pentru a-și face treaba, provocând adesea dificultăți de respirație, amețeli și oboseală.

Puteam să mă antrenez și alte lucruri, dar nu aş fi putut niciodată să fac mai mult sport”, a spus ea pentru CNN. „Nu puteam să alerg. Nu mă puteam suprasolicita.”

„Am putea spune cu adevărat că a început să-și învețe limitele pe măsură ce a crescut – avea să i se taie respirația, în acele momente se oprea şi lua o pauză, a adăugat mama ei.

Claire: „Corpul meu pur și simplu nu ar fi vrut să renunţe”

Fie din cauza inimii ei, fie dintr-un alt motiv necunoscut, Covid-19 a afectat-o extrem de tare, iar starea ei de sănătate s-a degradat considerabil de repede.

„Oboseală extremă, transpirații reci – treptat în fiecare zi devenea mai greu să încerc să mănânc sau să bau ceva”, și-a amintit ea. „Atunci, într-o zi, mama m-a găsit inconştientă și m-a dus de urgență la spital. Am intrat în moarte clinică de trei ori în noaptea aceea.”

Tânăra a fost pusă pe dializă, un ventilator și o pompă exterioară pentru inima ei defectă. Foarte curând a „alunecat” pe o pantă a psihozei. „Mă gândeam că toată lumea încearcă să mă omoare, dar eu mă țineam tare, a spus ea, adăugând că atunci a văzut o lumină strălucitoare și pe bunicul ei răposat. „Stătea pe o bancă, pescuia și purta o șapcă de baseball”, a spus ea. „Apoi mi-am văzut părinții printr-o fereastră. Nu știu dacă chiar am făcut-o sau dacă a fost în imaginaţia mea, dar m-am gândit: «Nu pot să-i las așa». Și corpul meu pur și simplu nu s-a dat bătut.”

În timp ce spiritul ei continua să lupte cu tragedia, medicii s-au străduit să-i salveze viața. Organele ei au început să-i cedeze, slăbindu-i și mai mult inima fragilă. Sângele nu ajungea la extremități și țesuturile din ambele picioare au început să moară. Chirurgii au încercat să-i salveze cât mai mult posibil din picioare. Mai întâi, au deschis țesut în ambele picioare pentru a reduce inflamaţia, apoi au amputat o gleznă. În cele din urmă, nu au avut de ales: ambele picioare trebuiau îndepărtate.

Povestea supermodelului care a intrat în moarte clinică de trei ori și și-a pierdut ambele picioare după ce s-a infectat cu Covid-19

Facebook / Claire Bridges

Medicii s-au adunat în jurul patului ei pentru a-i da vestea cumplită. Era o tăcere îngreunată de ceea ce urmau să spună.

„Îmi amintesc că m-am uitat la ei și le-am spus: «Ei bine, mulțumesc că mi-aţi salvat viața. Și oh, pot avea picioare bionice?»”, a spus Claire.

„Toată lumea a fost total șocată că a reacţionat atât de bine”, și-a amintit Smith despre fiica ei. „Dar întreaga mea familie știa că dacă această tragedie ar trebui să se întâmple cuiva dintre noi, Claire ar fi cea care s-ar descurca cel mai bine. Însuflețită și pozitivă, aceasta este Claire.”

Tânăra a continuat să îşi îndeplinească anumite dorinţe chiar şi de pe patul de spital

Pierderea picioarelor a fost doar o parte a luptei lui Claire pentru însănătoşire. „Au fost atât de multe lucruri din care ar fi putut muri în timp ce era în spital”, a spus Smith.

Pentru că organismul ei era subnutrit, a fost pusă pe o sondă de hrănire. Vomita foarte mult, motiv pentru care şi-a rupt o parte a intestinului subţire şi a sângerat, a povestit mama ei. Pentru a o salva, medicii au fost nevoiți să facă o transfuzie de urgență - o procedură periculoasă din cauza inimii slăbite.

„Aproape că a murit în timp ce primea transfuzia de urgență pentru că au trebuit să pompeze sângele atât de repede”, a spus Smith. „Apoi a doua zi a sângerat din nou, dar au salvat-o la timp.”

Claire a dezvoltat atunci sindromul de realimentare, o afecțiune în care electroliții, mineralele și alte fluide vitale dintr-un corp subnutrit sunt dezechilibrate atunci când alimentele sunt reintroduse, provocând convulsii, slăbiciune musculară și cardiacă și, în unele cazuri, comă. Fără tratament rapid, afecţiunea poate duce la insuficiență organelor și moarte. Ca o altă lovitură, părul ei a început să cadă, cel mai probabil din cauza alimentaţiei, însă familia şi prietenii i-au fost constant alături şi au încercat să o ajute să treacă peste toate.

„Știam că singura modalitate de a mă împiedica să plâng de fiecare dată când îmi smulg bucăți de păr din păr era să scap de tot”, a spus Bridges. „I-am spus fratelui meu Drew că mă gândesc să mă rad în cap și, fără să clipească, s-a uitat imediat la mine și a spus: «Îmi voi rade şi eu părul cu cu tine». Apoi toți mi-au spus că se vor rade pe cap”, a povestit ea zâmbind. „De fapt, a fost un moment extrem de dulce, distractiv și de eliberare – în plus, întotdeauna mi-am dorit să mă rad în cap, așa că trebuie să-l elimin de pe lista mea de dorinţe!”

Povestea supermodelului care a intrat în moarte clinică de trei ori și și-a pierdut ambele picioare după ce s-a infectat cu Covid-19

Facebook / Claire Bridges

Pozitivitatea şi optimismul ei au înduioşat întreaga comunitate, iar povestea s-a viralizat rapid. A primit sute de mesaje de încurajare din partea celor care i-au dorit să se însănătoşească şi să învingă.

„Sunt foarte binecuvântată să am o familie atât de uimitoare și, de asemenea, prieteni și oameni din comunitatea mea care sunt ca o familie”, a spus ea. „Oamenii pe care nu i-am cunoscut, oameni cu care nu am mai vorbit de la școala elementară sau de la liceu m-au căutat. Da, mi-am permis să mă întristez și au fost zile negre. Dar, sincer, prietenii mei și familia m-au înconjurat cu atât de multă dragoste, încât nu am avut nicio secundă să mă gândesc negativ la picioarele mele sau la felul în care arăt acum.”

O operație neobișnuită la inimă

Inima a prezentat un alt obstacol: era deja fragilă înainte de infecţia cu Covid, dar acum era grav deteriorată. Avea nevoie de o nouă valvă în aortă, iar operaţia trebuia făcută urgent.

„Întotdeauna am știut că Claire va avea nevoie de o operație pe cord deschis la un moment dat”, a spus mama ei. Totuşi, medicii doreau să se întâmple cât mai târziu în viaţă, deoarece cu cât ești mai în vârstă, cu atât ești mai puternic și sunt mai puține șanse să mai ai nevoie de o nouă operație la scurt timp după”.

Medicii l-au contactat pe El-Hamamsy din Muntele Sinai, un expert într-o formă mai complicată de înlocuire a valvei aortice numită procedura Ross.

„Oricine are o speranță de viață anticipată de 20 de ani sau mai mult este cu siguranță un potențial candidat pentru procedura Ross”, a spus El-Hamamsy, „și este o soluție perfectă pentru mulți tineri precum Claire”.

Spre deosebire de operațiile mai tradiționale care înlocuiesc valva aortică defectuoasă cu o versiune mecanică sau cadaverică, procedura Ross utilizează valva pulmonară proprie a pacientului, care este „o imagine în oglindă a unei valve aortice normale cu trei cuspizi”, a spus El-Hamamsy. „Este o supapă vie și, ca orice ființă vie, este adaptabilă”, a spus chirurgul. „Devine ca o nouă valvă aortică și îndeplinește toate funcțiile foarte sofisticate pe care le-ar face o valvă aortică normală.”

Povestea supermodelului care a intrat în moarte clinică de trei ori și și-a pierdut ambele picioare după ce s-a infectat cu Covid-19

Facebook / Claire Bridges

Supapa pulmonară este apoi înlocuită cu una de la un cadavru, „unde contează puțin mai puțin pentru că presiunile și tensiunile pe partea pulmonară sunt mult mai mici”, a spus el.

Utilizarea unei piese de înlocuire din propriul corp al pacientului pentru valva aortică elimină, de asemenea, necesitatea utilizării pe tot parcursul vieții a diluanților de sânge și riscul continuu de hemoragie majoră sau coagulare și accident vascular cerebral, a spus El-Hamamsy. Și pentru că noua supapă este mai puternică decât supapa defectuoasă pe care o înlocuiește, pacienții nu sunt la fel de susceptibili să aibă nevoie de intervenții chirurgicale viitoare.

„Ross este singura operație de înlocuire a valvei aortice care permite pacienților să aibă o speranță de viață normală”, a spus el, „și o calitate a vieții complet normală, fără restricții, fără modificări ale stilului lor de viață și o durabilitate foarte bună a operației.”

Procedura Ross este mai dificilă din punct de vedere tehnic decât introducerea unei supape de țesut sau a unei supape mecanice, „unele dintre cele mai simple operații pe care noi, ca chirurgi cardiaci, le-am face vreodată”, a spus El-Hamamsy, potrivit CNN.

Deoarece operația necesită un nivel înalt de abilități tehnice, ea este pusă în practică doar în câteva unități chirurgicale în acest moment. „Este nevoie de chirurgi dedicați și care au abilitățile tehnice și expertiza necesară pentru a face asta”, a adăugat el. „Pacienții trebuie să știe că ar trebui să fie supuși unei intervenții chirurgicale într-o unitate certificată Ross.”

Claire a luptat să trăiască şi să se întoarcă la tot ceea ce îi plăcea să facă în trecut

Când El-Hamamsy a întâlnit-o pentru prima dată pe Claire, printr-un apel video în primăvara anului trecut, nu era sigur că va fi capabilă să treacă prin operație. Cu doar 57 de kilograme înainte de a se îmbolnăvi, ea a slăbit aproape 30 de kg în timpul spitalizării.

„Era atât de slăbită. Nu aveam cum să o duc în sala de operație așa cum era ea”, a spus El-Hamamsy. „Nu m-am așteptat niciodată să-și revină atât de repede și să-și păstreze mentalitatea uimitor de pozitivă.”

Încet, de-a lungul multor luni, tânăra a luptat pentru a reveni la normal. A început să învețe să meargă cu membrele inferioare protetice, iar pe măsură ce a devenit mai puternică, și-a continuat una dintre activitățile ei preferate - alpinismul. „La șase luni, cu greu am putut-o recunoaște - se îngrășase înapoi, pielea ei se vindecase complet la locurile de amputare și era o persoană complet diferită față de fata subnutrită și slăbită pe care o întâlnisem în spital”, a spus Arnaoutakis, chirurgul vascular.

Povestea supermodelului care a intrat în moarte clinică de trei ori și și-a pierdut ambele picioare după ce s-a infectat cu Covid-19

Facebook / Claire Bridges

Operația la inimă a fost făcută cu succes în decembrie. Astăzi, Claire se află în mijlocul reabilitării cardiace și așteaptă cu nerăbdare să fie echipată cu lamele protetice - membre inferioare în formă de J, din fibră de carbon, care îi vor permite să alerge pe o pistă pentru prima dată în viață.

De asemenea, a revenit la modeling, mândră să arate lumii că a supraviețuit şi că e atât de bine.

„I-am spus din ziua în care am cunoscut-o: «Va fi un privilegiu să am grijă de tine pentru că m-ai inspirat. Nu am întâlnit niciodată o persoană tânără cu acest nivel de maturitate și viziune asupra vieții». Încă mă gândesc la Claire din când în când când întâmpin dificultăți cu viața sau orice altceva. Este un memento că fericirea și pozitivitatea sunt o alegere. Claire a făcut această alegere”, a conchis medicul El-Hamamsy.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Mapamond » A intrat în moarte clinică de trei ori şi a rămas fără picioare în urma Covid-19. Povestea supermodelului care a iubit prea mult viaţa ca să renunţe la ea