Antena Meniu Search
x

Britanic, torturat de statul indian după ce serviciile de informații din UK au comunicat autorităţilor de la New Delhi date despre el

Un britanic din Dumbarton, Scoția, se confruntă cu o posibilă condamnare la moarte, după ce serviciile de informații din Marea Britanie au comunicat autorităților indiene informații despre el, potrivit unei plângeri de la Înalta Instanță.

de Maria Dogaru

la 24.08.2022, 16:11

Jagtar Johal este un activist și blogger, dar autoritățile indiene bănuiesc că este membru al Forței de Eliberare Khalistan, o organizație teroristă interzisă și îl acuză că finanțează asasinate, relatează Mirror.

Într-o posibilă încălcare a angajamentului Regatului Unit față de drepturile omului, spionii MI5 și MI6 au furnizat informații care au condus la torturarea lui Jagtar Singh Johal. Bărbatul în vârstă de 35 de ani a fost deținut în mod arbitrar în India timp de cinci ani de la arestarea sa ilegală în Punjab, unde se afla la nunta sa. Familia lui spune că a fost arestat și îngrădit într-o mașină neînmatriculată în 2017 și de atunci a fost supus torturii, inclusiv șocurilor electrice. El riscă pedeapsa cu moartea după ce a fost acuzat de conspirație pentru crimă și apartenență la un grup terorist.

Avocații care îl reprezintă pe Johal au lansat o acțiune legală în Marea Britanie împotriva Ministerului de Interne, Ministerului de Externe și Procurorului General, spunând că guvernul britanic a fost implicat în furnizarea de informații autorităților indiene. Ei au descoperit informații într-un studiu de caz la care se face referire în raportul anual din 2018 al Biroului Comisarului cu competențe de investigație, care i-a condus la această concluzie.

„În cursul unei investigații, MI5 a transmis informații unui partener de legătură prin SIS [MI6]. Subiectul din informațiile respective a fost arestat de partenerul de legătură din țara lor. Individul i-a spus oficialului consular britanic că a fost torturat”, au spus avocații.

Pe acelaşi subiect

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a spus că abordarea guvernului Marii Britanii cu privire la detenție a fost corectă și că miniștrii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tratamentul bărbatului și dreptul la un proces echitabil. Unii spun că transferul de informații ar fi fost posibil doar cu aprobarea Ministrului de Externe care, la momentul arestării lui Jagtar, era Boris Johnson. Ministrului de externe i-au luat cinci ani pentru a recunoaște că Jagtar a fost reținut în mod arbitrar după ce a fost răpit în luna de miere. Gurpreet Singh Johal, fratele lui Jagtar, avocat și consilier pentru muncă, a spus că s-a simțit ca dintr-un film de groază și că fratele său a fost răpit de un guvern străin și torturat violent.

 „Copiii mei au văzut la știri că informațiile ar putea fi legate de unchiului lor și m-au întrebat de ce s-a întâmplat asta. Nu știam ce să le spun. La aproape cinci ani de la detenția lui Jagtar, chiar și Boris Johnson acceptă că a fost reținut în mod arbitrar din cauza unor acuzații false. Sper că, după știrile din această săptămână, guvernul britanic își va asuma în sfârșit responsabilitatea pentru aducerea fratelui meu acasă”, a spus fratele bărbatului.

El a spus că singura „crimă” a fratelui său a fost să scrie bloguri care dezvăluie „maltratarea” de către guvernul indian a sikhilor. Jagtar Johal spune că au existat amenințări de execuție, inclusiv amenințarea de a-l arde de viu. El face apel la actualul secretar de externe, Liz Truss, să intervină. 

David Lammy, Secretar de Stat  al Afacerilor Externe, a spus că Johnson trebuie să recunoască dacă a fost responsabil pentru autorizarea schimbului de informații despre un cetățean britanic când era secretar. Ministerul de Externe a declarat că nu va comenta un caz juridic în curs de desfășurare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Mapamond » Britanic, torturat de statul indian după ce serviciile de informații din UK au comunicat autorităţilor de la New Delhi date despre el