Antena Meniu Search
x

Video Cum a ajuns o fată cu bursă de studii în Franţa să treacă luna cu 100 de euro primiţi de la facultate. "Totul începuse ideal"

Lacrimile unei studente din Franţa, care a mărturisit că supravieţuieşte cu doar 100 de euro pe lună, i-au impresionat pe utilizatorii platformei TikTok. Maëlle şi-a spus povestea tristă într-un videoclip publicat pe 1 noiembrie. Tânăra de 20 de ani a primit o bursă de studiu la Universitatea Sciences Po din Paris şi este în prezent în anul 4, la specializarea dublă Franceză - Germană. Nu studiile i-au pus capac, ci problemele financiare cu care se confruntă.

de Redactia Observator

la 03.11.2022, 22:17

Ajutor de 14.000 de euro pentru tânăra studentă din Franţa
Ajutor de 14.000 de euro pentru tânăra studentă din Franţa - TikTok / Shutterstock

Videoclipul a fost urmărit de peste 7 milioane de ori şi a declanşat un val de reacţii. O mulţime de oameni, impresionaţi de povestea fetei, i-au sărit în ajutor. "Nu este prima dată când vorbesc despre asta pe reţelele de socializare, dar este întâia oară când o fac plângând", a mărturisit Maëlle pentru Le Figaro. De când a început studiile, tânăra a beneficiat de o bursă cu ajutorul căreia reuşea să-şi acopere costurile de cazare şi hrană. Studenta mai spune că părinţii nu îşi permit să o susţină financiar, tatăl ei fiind şomer.

De la 900 de euro, bugetul i-a fost redus la 100 de euro pe lună

"În primul an, totul a fost în regulă. Primeam aproximativ 400 de euro pe lună şi, cu tot cu ajutorul Science Po pentru studenţii cu dublă specializare, ajungeam la 900 de euro. Era ideal", spune Maëlle. Dar în anul următor, suma s-a înjumătăţit după noile calcule ale administraţiei universităţii. Astfel că fata a fost nevoită să-şi caute loc de muncă. În al treilea an, când a trebuit să plece la studii în Berlin, Maëlle lucra 20 de ore pe săptămână ca babysitter, pe lângă un internship şi orele de curs. Reuşea cu greu să reziste programului încărcat. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Dar nimic nu o pregătise pentru ce avea să o aştepte în al patrulea an de studii: 100 de euro pe lună. "Nu am înţeles: tata este şomer şi mama nu are mai multe mijloace să obţină bani. Lucrează în Mayotte, unde costul vieţii este extrem de ridicat". Potrivit schemei de calcul folosite pentru stabilirea burselor, sunt luate în considerare toate veniturile şi ajutoarele sociale primite de familia în cauză în ultimul an. Deşi banii sunt folosiţi exclusiv pentru a putea supravieţui, fără a mai pune la socoteală cheltuielile fiicei, facultatea consideră că Maëlle nu are nevoie de bursă.

Ajutor de 14.000 de euro pentru tânăra studentă

"Prietenii îmi atrag atenţia că nu mă mai văd des. Mi se pare normal: fie învăţ, fie lucrez. Nu am nici timpul, nici banii pentru a face nimic altceva", adaugă tânăra. În urma strigătului ei disperat de pe TikTok, un utilizator al platformei a hotărât să o ajute şi a pornit o strângere de fonduri. În scurt timp, s-au adunat nu mai puţin de 14.000 de euro. "Nu îmi vine să cred! Îmi va face viaţa mult mai uşoară", spune Maëlle. Studenta promite că va dona, la rândul ei, o parte din bani unor colegi aflaţi în situaţii similare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Mapamond » Cum a ajuns o fată cu bursă de studii în Franţa să treacă luna cu 100 de euro primiţi de la facultate. "Totul începuse ideal"