Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Foto Descoperirea uimitoare a unei echipe de cercetători într-un canal dintr-un sat din Bulgaria

O echipă de cercetători a făcut o descoperire impresionantă într-o galerie de canalizare dintr-un mic sat din sud-vestul Bulgariei. 

de Redactia Observator

la 11.07.2024 , 16:00

Cercetătorii de la Academia Arheologică din Sofia au făcut descoperirea miraculoasă a unei statui de marmură a zeului Hermes într-o galerie de canalizare romană antică din situl Heraclea Sintica (acum Rupite, lângă graniţa cu Grecia, în sud-vestul Bulgariei). Oraşul a fost fondat între 356 şi 339 î.Hr. de Filip al II-lea al Macedoniei, tatăl lui Alexandru cel Mare, scrie news.ro.

Statuia se află într-o stare excelentă, spun cercetătorii

Potrivit Le Figaro, această statuie de 2 metri înălţime este foarte bine conservată deoarece, potrivit arheologilor bulgari, locuitorii din Heraclea Sintica au acoperit-o cu pământ şi au plasat-o în canalele construite sub dominaţia romană după ce un cutremur teribil din jurul anului 388 d.Hr. a devastat oraşul fondat de faimosul rege macedonean.

Articolul continuă după reclamă

Liudmil Vagalinski, şeful echipei arheologice bulgare, a oferit Reuters o primă evaluare: "Capul lui Hermes este bine conservat, cu doar câteva fracturi vizibile pe mâini. Este probabil o copie romană a unui original datând din civilizaţia greacă antică, adică între 700 şi 300 î.Hr.".

Conservarea excelentă a acestei statui dedicate zeului Olimpului, simbol al comerţului şi al fertilităţii, a oferit deja istoricilor bulgari câteva indicii cu privire la interpretarea sa: "Locuitorii din Heraclea Sintica au încercat probabil să păstreze acest simbol al mitologiei lor chiar şi după ce Imperiul Roman a adoptat creştinismul. Tot ce era păgân era interzis la acea vreme. Ei s-au convertit în cele din urmă la religia monoteistă, dar se pare că au avut mare grijă de divinităţile lor antice".

Profesorul Liudmil Vagalinski, de la Academia de Arheologie din Sofia, lucrează intensiv în această regiune din sud-vestul ţării sale din 2007. Înainte de această mare statuie divină, el a găsit deja la Heraclea Sintica o imensă structură îngropată, alcătuită din tuneluri şi arce.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 23 voturi
Întrebarea zilei
Vi se pare corect raportul calitate-preţ pe litoralul românesc?
Observator » Mapamond » Descoperirea uimitoare a unei echipe de cercetători într-un canal dintr-un sat din Bulgaria