Fugarul chinez, căutat de poliție după ce și-ar fi omorât vecinii, s-a sinucis. Populația era de partea bărbatului: “Sperăm să mai poți găsi fericire“
Un bărbat în vârstă de 55 de ani, acuzat că și-ar fi ucis doi vecini și ar fi rănit alți trei, a fost găsit fără viață după mai bine de o săptămână de căutări. Deși guvernul local a promis să ofere recompense pentru oricine deține informații despre el sau prezintă dovada morții sale, populația era de partea fugarului.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Potrivit poliției, Ou Jinzhong, un bărbat de 55 de ani din provincia Fujian, era principalul suspect pentru o dublă crimă care a avut loc pe 10 octombrie. Victimele sunt membrii unei familii, vecini cu suspectul, scrie presa chineză, citată de CNN. Un bărbat de 70 de ani și nora sa au murit în urma atacului, iar soția bătrânului, nepotul său și fiul acestuia au fost răniți. Căutările erau în toi de o săptămână, iar poliția din orașul chinez Putian a declarat, luni seară, că bărbatul s-a sinucis mai devreme, în cursul aceleiași zile. Ou Jinzhong a fost transportat de urgență la spital, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru el.
Acuzațiile aduse bărbatului din China
Pentru o vreme, poliția păstrase tăcerea cu privire la crime. În absența informațiilor oficiale și a altor detalii, presa locală și populația au pus cap la cap o cronologie neoficială pe baza declarațiilor martorilor. Potrivit acestei versiuni a faptelor, Ou era doar un om obișnuit în culmea disperării după ani de dispute privind o casă.
Totul ar fi început în 2017, când bărbatul a decis să-și demoleze locuința degradată și să-și construiasca o alta. Guvernul i-a oferit autorizație de construcție, așa că a mers mai departe cu procedurile. Însă, vecinul său ar fi blocat în repetate rânduri încercările de a construi. Jinzhong a povestit pe internet că a cerut sprijin din partea autorităților, însă problema a rămas nerezolvată. Un oficial local a confirmat pentru Beijing News existența disputei, adăugând că ar fi existat încercări de mediere.
- Un bărbat care și-ar fi ucis vecinii este vânat de polițiști, în China. Populația e de partea lui și speră...
- "Nu știm cum au făcut asta". China a lansat "o rachetă hipersonică care a înconjurat Pământul". Reacția...
- China vrea să-i sancționeze pe părinţii ai căror copii au un comportament "foarte rău" sau comit infracțiuni
"Vă implor să mă ajutați"
După ani de zile de certuri, picătura care a umplut paharul a venit pe 10 octombrie, când taifunul a distrus acoperișul colibei în care bărbatul locuia și a aruncat o bucată de tablă în curtea vecinului. Faptul că Ou și mama sa în vârstă de 80 de ani locuiau în condiții atât de grele a atras un val de simpatie pentru bărbatul suspectat de crimă. În casă, oamenii legii au găsit o bucată dintr-un pachet de țigări pe care fugarul a scris mai multe numere de telefon ale diverselor organizații ale Partidului Comunist, instituții guvernamentale, ziare locale.
“Guvernul ar trebui să-și protejeze cetățenii obișnuiți. De ce sunt bogații atât de aroganți? Oamenii simpli întotdeauna au jucat după reguli, dar legea nu îi apără. Sper ca cineva să-mi poată spune la cine mai pot apela. Am mers atât la instituțiile privinciale cât și municipale, am sunat, dar nu am primit niciun răspuns. Vă rog, vă implor să-mi spuneți ce ar mai trebui făcut”. Într-o altă postare, Jinzhong l-a etichetat pe primarul din Putian pentru a-i aduce la cunoștință cu ce probleme se confruntă: “Bună ziua, domnule primar. Sunt un om fără educație. Dacă citiți acest mesaj, vă implor să mă ajutați. Mulțumesc”.
Recompensă pentru oricine aduce dovada morții sale
Bărbatul nu a primit niciodată un răspuns oficial, însă pe 10 octombrie, numele său a apărut în toată presa, legat de crima comisă. Bărbatul a fugit, iar pe 13 octombrie guvernul local din Pinghai a pus o recompensă pe capul său, în valoare de 20.000 de yuani (3.106 dolari) pentru orice detalii care ar putea duce la arestarea sa și o recompensă de 50.000 de yuani (7.765 de dolari) pentru oricine aduce dovada morții sale.
“Fugi, sperăm să mai poți găsi fericire în zilele care ți-au mai rămas”, a fost cel mai apreciat comentariu postat pe rețeaua socială chineză, Weibo. Astfel de dovezi de simpatie și sprijin sunt extrem de rare în China, unde criminalii sunt condamnați la moarte. Un avocat pentru drepturile omului a declarat că simpatia de care se bucură fugarul nu este surprinzătoare. “Publicul este conștient că a recurs la violență, nu sprijină crima. Însă oamenii sunt furioși pentru că autoritățile au eșuat să răspundă apelului lui Ou, au eșuat să-l ajute. Este o lecție dură pentru guvernele locale: dacă oficialii nu sunt atenți la incidentele din comunitate, la disputele dintre vecini, conflictele pot escalada rapid. În cazul lui Ou, dacă s-ar fi intervenit pentru a-l ajuta, poate că nu ar fi recurs la crimă”, a declarat Liu Xiaoyuan.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰