Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Nu știm cum au făcut asta". China a lansat "o rachetă hipersonică care a înconjurat Pământul". Reacția Beijingului

China neagă că a testat în vară o rachetă hipersonică cu capabilităţi nucleare. Beijingul spune că a fost vorba despre un vehicul spaţial, transmite BBC. Financial Times a scris sâmbătă, citând cinci persoane familiarizate cu subiectul, că Beijingul a testat o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară, care a înconjurat Pământul înainte de a coborî către ţinta sa, ratată cu circa 38 de kilometri. Informația a stârnit îngrijorare și readuce în discuție lipsa de transparență a Beijingului. 

de Redactia Observator

la 18.10.2021 , 17:32

China a lansat ”o rachetă hipersonică care a înconjurat Pământul înainte de a lovi ținta”. Reacția Beijingului
Racheta Long March 5 care a lansat pe Lună sonda chineză Chang'e 5 - Profimedia

Financial Times a scris sâmbătă că Beijingul a lansat în august o „racheta hipersonică care a înconjurat Pământul înainte de a coborî către ţinta pe care a ratat-o la limită.”  Informația provocat îngrijorare la Washington și a luat prin surprindere agențiile de informații americane.

Financial Times a citat cinci surse anonime care au spus că vara trecută China a lansat o rachetă hipersonică. A zburat prin spațiul pe orbită joasă, apoi a coborît și a ratat ținta cu circa 38 de kilometri, susține Financial Times. Una dintre sursele citate ar fi spus pentru FT: „Nu avem nicio idee cum au făcut acest lucru”.

Rachetele hipersonice sunt mult mai rapide și mai agile decât cele normale, ceea ce înseamnă că sunt mai greu de interceptat. "Testul a arătat că Beijingul a făcut progrese uimitoare în ceea ce privește armele hipersonice și a fost mult mai avansat decât au realizat oficialii americani", se arată în raport.

Articolul continuă după reclamă

China dezminte că ar fi testat o rachetă hipersonică

Pe acelaşi subiect

Luni, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Zhao Lijian, a declarat că în iulie a fost efectuat un test de rutină pentru a verifica diferite tipuri de tehnologie a unei nave spațiale reutilizabile. „Nu a fost o rachetă, ci un vehicul spațial. Acest lucru este de o mare importanță pentru reducerea costului utilizării vehiculelor spațiale”, a spus el.

Zhao a adăugat că multe țări au efectuat teste similare în trecut. Când a fost întrebat dacă informațiile Financial Times sunt incorecte, el a răspuns „da”. Ministerul de Externe a precizat că testul a avut loc în iulie, nu în august aşa cum a relatat Financial Times. Programul chinez de modernizare a armatei este monitorizat îndeaproape de SUA pentru a evalua riscurile venite din partea competitorului său strategic.

În septembrie, secretarul forțelor aeriene americane, Frank Kendall, a spus că Beijingul ”și-a accelerat ritmul de modernizare. ”

Relațiile dintre SUA și China sunt tensionate

Un membru al Congresului Statelor Unite a declarat că testul ar trebui să fie un semnal de alarmă și de acțiune pentru SUA. Mike Gallagher, membru republican al Comitetului pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților, a declarat că, dacă Washingtonul își menține abordarea actuală, va pierde un nou Război Rece cu China în decurs de un deceniu.

Relațiile dintre SUA și China sunt tensionate, Beijingul acuzând administrația președintelui Joe Biden că este ostilă. O serie de țări occidentale și-au exprimat recent îngrijorarea față de modul în care China și-a etalat recent puterea militară.

Michael Shoebridge, director la Institutul Australian de Politici Strategice, a declarat că dacă a fost testată o rachetă hipersonică, acest fapt s-ar potrivi unui „tipar de escaladare a înarmării nucleare”. "Nu cred că este mai semnificativ decât silozurile de rachete în plină dezvoltare din China sau testarea de rachete nucleare sau de arme nucleare pentru submarine. Dar se potrivește unui model de creștere a capacității fără transparență. Transparența este un concept străin pentru gânditorii strategici din Beijing”, a comentat acesta. 

China a dezvăluit ceea ce părea a fi o platformă de rachete hipersonice la o paradă militară recentă. Împreună cu China, SUA, Rusia și cel puțin alte cinci țări dezvoltă tehnologia rachetelor hipersonice.  Pot zbura cu de cinci ori viteza sunetului și, la fel ca rachetele balistice, pot duce un focos nuclear. Luna trecută, Coreea de Nord a declarat că a testat cu succes o nouă rachetă hipersonică. Și în iulie, Rusia a făcut un anunț similar și a spus că racheta sa a fost lansată de pe o fregată din Marea Albă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » "Nu știm cum au făcut asta". China a lansat "o rachetă hipersonică care a înconjurat Pământul". Reacția Beijingului