Antena Meniu Search
x

Lupii, declarați dispăruți în Andaluzia: "O pierderea rușinoasă". Animalul nu a fost listat niciodată ca specie pe cale de dispariție

După ani de zile de declin, lupul a fost declarat oficial ca fiind o specie dispărută, în Andaluzia.

de Redactia Observator

la 09.08.2023, 09:18

Lupii, declarați dispăruți în Andaluzia
Lupii, declarați dispăruți în Andaluzia - Profimedia

Din 2003, guvernul regional a efectuat un recensământ al populației de lupi (Canis lupus signatus) pentru a monitoriza specia și de a reduce conflictul cu populația locală, în special cu fermierii. Cu toate acestea, într-un raport, departamentul de mediu al guvernului a declarat că „din 2020 nu a existat niciun semn că lupul ar fi prezent în Andaluzia”, în ciuda faptului că este o specie protejată de lege, potrivit The Guardian.

Lupul, specie dispărută în Andaluzia

Până cel puțin în 2010, s-a estimat că în regiune existau șase până la opt haite de lupi, mai ales în Sierra Morena. În ciuda faptului că lupul a fost declarat dispărut abia acum, experții spun că nu a existat nicio dovadă a lupilor în Andaluzia din 2013 și, probabil, niciun grup de reproducere din 2003.

Pierderea rușinoasă a lupilor în Andaluzia este direct legată de lipsa de voință politică din partea guvernului regional de a adopta măsuri de conservare. Este de neînțeles că, în ciuda unei situații care datează de zeci de ani în urmă, lupul nu a fost listat ca specie în pericol de dispariție și nu a existat un plan de recuperare”, a declarat Suárez, coordonatorul de conservare pentru Fondul Mondial pentru Natură sălbatică din Spania.

Dacă ar fi fost catalogată ca în pericol de dispariție, guvernul andaluz ar fi fost obligat legal să ia măsuri pentru a proteja populația locală de lupi. Spania are cea mai mare populație de lupi din Europa. La mijlocul secolului al XIX-lea erau aproximativ 9.000 de lupi distribuiți în toată țara. O politică de eradicare a însemnat că până în anii 1970 au mai rămas doar câteva sute.

Când otrăvirea a fost interzisă în anii 1970, specia a început să-și revină. La cel mai recent recensământ, din 2021, existau între 2.000-2.500 de lupi în 297 haite, dintre care 90% se aflau în nord-vest, în principal în Castilla y León, Galicia și Asturias, unde se bucurau de statutul de specie protejată care a interzis vânătoare de lupi din 2021.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Mapamond » Lupii, declarați dispăruți în Andaluzia: "O pierderea rușinoasă". Animalul nu a fost listat niciodată ca specie pe cale de dispariție