Antena Meniu Search
x

Patru cimpanzei au fost împușcați, din lipsa de tranchilizant, după ce au evadat de la un Zoo din Suedia. Trei dintre ei au murit

Trei cimpanzei au fost împuşcaţi mortal, iar un al patrulea a fost rănit, după ce au evadat de la o grădină zoologică din Suedia. Furuviksparken susţine că a fost nevoită "în mod tragic" să recurgă la această soluţie, întrucât primatele reprezentau un pericol pentru public. Un al cincilea cimpanzeu pare să se fi întors nevătămat la grădina zoologică, din proprie iniţiativă, relatează "The Guardian", potrivit News.ro.

de Redactia Observator

la 16.12.2022, 09:23

Vezi și

Cei cinci cimpanzei au evadat din incinta în care se aflau la grădina zoologică Furuviksparken de lângă Gävle, oraş aflat la 165 km nord de Stockholm. Au petrecut timp mai multe ore în libertate înainte ca trei dintre ei să fie împuşcaţi mortal, în timp ce un al patrulea a fost rănit, potrivit presei suedeze. Al cincilea s-ar fi întors nevătămat la grădina zoologică, din proprie iniţiativă.

Cotidianul "Dagens Nyheter" a scris că s-a apelat la şapte trăgători de elită, ajutaţi de un număr mare de poliţişti şi de mai multe drone.

"Sunt animale foarte puternice şi absolut deloc domesticite", a explicat miercuri Daniel Wikdahl, un purtător de cuvânt al poliţiei, la postul public de televiziune SVT. Oficialul a spus că decizia de a împuşca cei patru cimpanzei a fost luată de grădina zoologică din cauza pericolului pe care îl reprezentau pentru public.

Annika Troselius, o purtătoare de cuvânt a grădinii zoologice, a declarat că animalele a trebuit să fie eutanasiate deoarece nu existau suficiente tranchilizante pentru a le supune pe toate. "Am avut veterinari la faţa locului, dar au făcut evaluarea că nu avem suficient anestezic. De aceea am apelat la trăgători", a justificat Troselius la TV4. "Toată această situaţie este tragică din toate punctele de vedere posibile. Ne asumăm întreaga responsabilitate", a adăugat ea.

Pe acelaşi subiect

Jurnaliştii care sosiseră la faţa locului după evadarea animalelor, care a avut loc în jurul orei locale 13.00, au declarat că poliţia le-a spus să "se urce înapoi în maşină şi să plece" pentru propria lor siguranţă.

Cel de-al cincilea cimpanzeu evadat s-ar fi întors de bunăvoie

Grădina zoologică a îndemnat locuitorii din zonă să rămână în casă, să îşi încuie uşile şi să închidă ferestrele. "Cimpanzeii sunt animale puternice şi au o clasificare de risc ridicat", a declarat Troselius. "Personalul nostru nu are voie să lucreze în contact apropiat cu ei", a adăugat ea.

Cel de-al cincilea cimpanzeu evadat s-ar fi întors de bunăvoie. "Este un eveniment în curs de desfăşurare", a declarat purtătoarea de cuvânt a grădinii zoologice. "Trebuie să ne asigurăm că ultimii cimpanzei se află într-adevăr în incintă, iar acest lucru trebuie făcut cu mare atenţie", a precizat ea pentru cotidianul "Dagens Nyheter" .

Grădina zoologică Furuviksparken, care în prezent este închisă pentru acest sezon, avea şapte cimpanzei şi se pare că este singurul centru de cercetare a primatelor din regiunea nordică. Într-un comunicat, gărdina zoologică spune că nu ştie cum au evadat animalele, dar promite că va face o anchetă.

"Luăm foarte în serios această întâmplare", a asigurat Annika Troselius. "Siguranţa este foarte importantă pentru noi şi primul nostru obiectiv este să ne asigurăm că nimeni nu este rănit. Apoi, bineînţeles, vom investiga acest incident, astfel încât să nu se mai poată repeta niciodată", a declarat purtătoarea de cuvânt.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Mapamond » Patru cimpanzei au fost împușcați, din lipsa de tranchilizant, după ce au evadat de la un Zoo din Suedia. Trei dintre ei au murit