Antena Meniu Search
x

Patru copii au murit înecaţi: unul a căzut într-un lac îngheţat, ceilalţi au vrut să-l salveze. Poliţiştii au format un lanţ uman, în disperarea de a-i scoate din apă

Tragedie cumplită pentru 3 familii din Marea Britanie. Patru băieți care se jucau pe un lac înghețat au murit tragic, după ce unul dintre ei a căzut în apă. Ceilalţi au încercat să-l salveze, dar toţi au sfârşit prin a se îneca. 

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 07.07.2023, 22:50

Frații Samuel Butler, în vârstă de șase ani, și Finlay Butler, în vârstă de opt ani, au murit împreună cu vărul lor Thomas Stewart, în vârstă de 11 ani, și Jack Johnson, în vârstă de zece ani, pe 11 decembrie anul trecut, după incidentul de la Babbs Mill Lake din Kingshurst, Solihull, lângă Birmingham.

Trei băieţi au sărit în apă să-l ajute pe prietenul lor, dar s-au înecat

Toţi patru au căzut în apă, după ce gheaţa pe care se aflau s-a spart. Finlay a fost primul care a alunecat şi a căzut în apa îngheţată, urmând ca ceilalţi băieţi să sară în ajutor, încercând să-l scoată la suprafaţă. În mod tragic, însă, copiii au rămas captivi sub gheaţa lacului.

Mai multe echipaje de salvare au ajuns la faţa locului la ora 14:00. Ofiţerii de poliţie au ignorat inclusiv ordinele de siguranţă şi au format un lanţ uman pentru a intra în apă, într-o încercare disperată de a scoate băieţii în viaţă, la mal. Au spart gheaţa cu mâinile şi abia după mai bine de 20 de minute Jack, Tom și Sam au fost descoperiți sub apă, relatează Daily Mail. Finlay a fost recuperat din lac în jurul orei 15.05 după ce a stat în apă timp de 32 de minute. În ciuda eforturilor, cei patru au fost declaraţi morţi.

Inspectorul șef detectiv James Edmonds, de la poliția din West Midlands, a declarat: „Locația este cunoscută sub numele de Babbs Mill Lake. Este un lac destul de mare. Acest incident tragic implică două grupuri de copii, nu se cunoșteau. S-au întâlnit acolo. Jack era afară să se joace. Jack și prietenii săi se aflau în zona parcului de skate când au decis că vor să meargă în zona lacului pentru a arunca cu pietre. Jack și grupul lui au ajuns primii în zona lacului. Au călcat pe suprafața lacului, Jack a mers puțin mai departe. Un martor și-a amintit că l-a văzut pe Jack pe gheață. La scurt timp, Tom, Fin și Sam au ajuns la locație. Au călcat şi ei pe lacul îngheţat. Fin s-a dus puţin mai departe. Interacţionau între ei, aşa cum fac toţi copiii. Se pare că Finlay a fost primul care a căzut. Când au fost găsiţi, au fost găsiţi pe fundul lacului. În comparație cu marginea apei, erau la o oarecare adâncime acolo. Când Fin a căzut, Tom a încercat să fugă, dar a căzut şi el. Apoi Jack şi Sam au încercat să-i salveze pe cei doi băieți”.

Copiii, auziţi de martori cum urlau după ajutor

Potrivit martorilor, copiii puteau fi auziţi ţipând şi urlând din apă după ajutor. Echipajul de la salvare a format un lanţ uman până la locul unde credeau că băieţii au căzut sub gheaţă.

„Există o zonă de gheață de unde poți vedea că se rupe”, a adăugat inspectorul şef James Edmonds. Nu ar fi trebuit să se joace acolo. Au fost încercări de a-i salva, îngreunate de condiţiile actuale. Ultima persoană de la capătul lanţului avea apa până la bărbie. Temperatura de afară era de 5 grade, apa evident mult mai rece. Şi-au folosit mâinile pentru a trece sparge gheaţa. La ora 14:50 au sosit pompierii. La 14:56 Jack, Tom și Sam au fost găsiți sub apă. Li s-au administrat primele măsuri de resuscitare pe malul lacului. La 15:05 a fost găsit şi Fin...S-au dus să se joace pe gheață. Din motive necunoscute, gheața s-a spart. S-a fragmentat și asta a dus la căderea băieților prin gheață și în apa rece. Efectele temperaturii apei ar fi contribuit în mod semnificativ la imposibilitatea băieților de a rămâne la suprafaţă. Este o tragedie îngrozitoare, transmitem condoleanţe familiilor

Alex Shapland, de la Serviciul de Pompieri din West Midlands, a spus că echipajele au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a-i salva pe băieți, dar starea în care se aflau era critică: „Apa era extrem de rece. Când intri în apă la acea temperatură, corpul tău intră în șoc, ceea ce face foarte dificil ca orice tratament aplicat să funcționeze. Nu am fi putut face mai mult în timpul de care dispuneam”.

„În acea zi a fost foarte frig, era un strat de gheață. Paramedicii noștri nu au costume speciale pentru aşa ceva. Primul lucru pe care nu-l dorești este ca salvatorii să devină victime. Fiecare băiat a fost evaluat de câte o e chipă de ambulanţă și a primit sprijin vital avansat la fața locului și în drum spre spital. Sunt mulțumit că toți cei patru băieți au primit cea mai bună îngrijire posibilă”, a declarat şi Jason Wiles, paramedic pentru Serviciul de Ambulanță din West Midlands.

Familiile victimelor, omagii emoţionante

Jack are un suflet uimitor. A făcut tot ce a putut pentru a-i face pe toți din jurul lui să zâmbească și au făcut-o mereu. Chiar și în zilele proaste te făcea să zâmbești”, a fost omagiul adus de familia lui Jack, potrivit medicului legist, Louise Hunt.

Tom a fost un băiat bun, avea întotdeauna un zâmbet pe buze. Îi plăcea să se plimbe cu bicicleta şi să-şi facă prieteni noi în parc. Toți cei care l-au iubit și l-au cunoscut îi vor duce veşnic lipsa”, a declarat familia lui Tom.

Finlay a fost un băiețel de opt ani sclipitor și iubit de toţi. Îi plăcea să se joace în aer liber, indiferent de vreme. Excela la școală și îi plăcea matematica, dar şi să citească. Îi plăceau de asemenea jocurile şi avea cartonaşe cu Pokemon pe care le schimba mereu cu ceilalţi copii. El și Sam erau de nedespărțit. Deși pentru început era timid și tăcut, ulterior devenea deschis şi foarte vorbăreţ. Era mereu fericit să se joace cu jucăriile și era foarte creativ. A fost iubit de familie și iubit de prieteni. Ca părinți ai lui, nu am putea fi mai mândri de tânărul care devenea”, au mărturisit rudele lui Finlay.

„Sam era foarte independent pentru vârsta lui. Cele două lucruri ale lui preferate au fost Iron Man și mașinile de pompieri. Era obsedat de mașinile de pompieri, el era propriul nostru pompier Sam. Îi plăcea să se joace cu prietenii și adora când se strângea toată familia la noi”, a transmis familia lui Sam.

Echipajele de urgenţă au sosit imediat la faţa locului, iar salvatorii au făcut tot posibilul să-i găsească şi să-i scoată din apă. La ora 14:50 au sosit şi pompierii şi într-un final i-au găsit pe Jack, Tom şi Sam. Apoi pe Fin, la ora 15:05. Jack a fost resuscitat la faţa locului, dar din păcate era în stop cardiac. Temperatura nu depăşea 24,3 grade. În ciuda eforturilor, a fost declarat decedat.

Tom a fost transprotat la spitalul Heartlands. A fost resuscitat încontinuu, cu o temperatură de 24,8 grade la sosirea la spital. Finlay a fost dus la spitalul de copii din Birmingham împreună cu fratele său, Sam. Din păcate el a suferit o leziune cerebrală ca urmare a temperaturii din apă. Sam a fost resuscinat, dar din cauza lipsei de oxigen, a fost declarat în moarte cerebrală.

Potrivit medicilor, în ciuda eforturilor disperate de a-i salva, toţi cei patru băieţi au fost declaraţi decedaţi la scurt timp.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Mapamond » Patru copii au murit înecaţi: unul a căzut într-un lac îngheţat, ceilalţi au vrut să-l salveze. Poliţiştii au format un lanţ uman, în disperarea de a-i scoate din apă