Antena Meniu Search
x

Tânăr de 19 ani din UK, mort după ce a mâncat la un restaurant. Îi rugase de mai multe ori pe angajaţi să nu folosească ingredientul care i-a provocat decesul

Un adolescent britanic a murit din cauza unei reacții alergice, după ce a mâncat un burrito vegetarian care conținea susan, în ciuda faptului că a avertizat personalul restaurantului despre starea sa, potrivit unei anchete. Tânărul se afla în vacanţă, în Mexic.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 03.10.2022, 13:10

Burrito vegetarian
Un turist britanic a murit din cauza unei reacții alergice în Mexic, după ce a mâncat burrito cu susan - în ciuda faptului că a avertizat personalul restaurantului despre starea sa - Shutterstock

Joe Dobson, în vârstă de 19 ani, din Londra, a cerut personalului de mai multe ori, în spaniolă și engleză, să se asigure că nu există susan în mâncare, potrivit datelor făcute publice în instanţă, la Tribunalul Coroner din sudul Londrei. Prietenii au susținut că, după doar trei mușcături, Joe şi-a dat seama că mâncarea lui conţinea susan, dar angajaţii restaurantului nu păreau îngrijoraţi de alergia lui şi nu au avut nicio intenţie de a chema ambulanţa.

Tânărul i-a rugat de mai multe ori pe angajaţi să nu folosească susan în preparatul său

Pe 1 noiembrie anul trecut, Joe, care era cu prietenii în stațiunea de pe litoral Playa del Carmen din Quintana Roo, își lăsase EpiPen-ul în apartamentul lor. Nu credea că ar avea nevoie de el, iar până când s-a întors acasă pentru a-l folosi, era deja prea târziu. Tânărul de 19 ani a început să respire din ce în ce mai greu, iar în cele din urmă a leşinat. Prietenii săi au reuşit să îl ducă la spital, dar la scurt timp a murit, relatează Daily Mail.

Este cea mai recentă tragedie dintr-un șir lung de evenimente nefericite în care oameni au murit în urma unor alergii, după ce au luat masa în oraş. Părinții Natashei Ednan-Laperouse, în vârstă de 15 ani, care a murit după ce a mâncat o baghetă Pret a Manger care conținea susan în 2016, militează de atunci pentru legi mai stricte privind siguranța alimentară. Datorită lor a fost introdusă „Legea Natashei” anul trecut, care cere etichetarea completă a ingredientelor și alergenilor pe alimente. Ei au spus că sunt, de asemenea, alături de familia unei mame a cinci copii Celia Mash,care avea o alergie acută la lactate, şi care a murit, în mod similar, după ce a mâncat un pachet Pret a Manger care a fost contaminat cu urme de lapte în 2017.

Pe acelaşi subiect

Procurorul Mark Taylor a declarat tribunalului miercurea trecută că Joe era alergic la susan, ouă, lapte și arahide. El a descris, de asemenea, modul în care personalul restaurantului nu a înțeles gravitatea situației: „Angajații i-au spus să bea niște lichid cu miere și lămâie și a făcut asta pentru a-l ține liniștit, se pare”.

Prietenii susţin că angajaţii restaurantului nu au chemat nici măcar ambulanţa

Într-o declarație citită de procuror, Harriet Preston, o prietenă a lui Joe, a spus că a mers să-l viziteze și că împărţeau un Airbnb împreună.

„Îl cunosc pe Joe de trei ani. Nu reușise niciodată să sărbătorească realizările mele alături de mine, oricât de mici ar fi fost. Știam starea lui medicală și că avea medicamente cu el. L-am vizitat în timp ce el lucra acolo. Am avut o zi normală, ne relaxam pe plajă, am mers în oraș, ne-am uitat prin magazine. Ne-am hotărât să mâncăm la un restaurant fusion unde fusese înainte. Joe a comandat un burrito vegetarian și a spus chelnerului să anunţe bucătarul să nu adauge susan şi a folosim cuvântul în spaniolă. După ce a comandat au discutat din nou pentru a se asigura că nu există susan în preparatul său. Când mâncarea a sosit, a fost trimisă înapoi, deoarece Joe credea că conține susan”, a povestit Harriet.

Joe încercase să comunice cu personalul în limba engleză, explicându-le că dacă ar mânca susan ar muri şi că alergia lui este cu adevărat serioasă şi periculoasă.

I-au adus din nou mâncarea şi l-am văzut cum se uita suspect. A luat două muşcături şi a spus: «Nu, este susan în ea». S-a dus la personalul barului, nu au vrut să recunoască. Îl simţea în gât. A spus că are nevoie urgent de o ambulanţă, dar angajaţii erau reticenţi. Nu au tratat situaţia noastră aşa cum a fost. Nu aveau cunoştinţe de prim ajutor, nu ştiau cum să reacţioneze într-o astfel de situaţie”, a continuat Harriet.

Tânărul a leşinat la scurt timp după ce a gustat din mâncare

Un al doilea prieten care a fost și el acolo în noaptea aceea, Ryan, a spus că Joe le-a explicat angajaţilor de la restaurant despre alergiile sale și că au mai mâncat acolo anterior fără probleme.

El a declarat instanței într-o declarație: „De data aceasta a observat că burrito-ul său arăta diferit. L-a trimis înapoi, dar nu arăta altfel. Și-a repetat doleanţele, explicându-şi alergia de mai multe ori. A luat una până la trei mușcături, a simțit că ceva nu era în regulă. A anunțat angajaţii. Nu avea EpiPen-ul la el. Devenea din ce în ce mai urgent în cererile lui, a încercat să bea băutură cu miere. A plecat la apartament să-şi ia EpiPen-ul, a fugit la taxi, dar şoferul a fost foarte dezinvolt, mergând încet. Nu înțelegea deloc gravitatea problemei. Situaţia a escaladat când am ajuns la apartament. Joe a mers direct la lifturi. A căzut. Am alergat sus să iau EpiPen-ul, le-am luat și am fugit înapoi în jos. Joe reușise să se târască în lift și să urce până la etajul nostru, așa că l-am târât afară din lift și am scos epipen-urile, dar era prea târziu”

Medicul legist a explicat că, după ce Joe a leşinat, o maşină de poliţie l-a transprotat la un spital local, dar medicii, în ciuda eforturilor disperate, nu au reuşit să îl salveze.

„Se pare că a fost un interval de 10-15 minute înainte ca EpiPen-ul să poată fi folosit. Nu am nicio dovadă care să-mi spună dacă ar fi făcut vreo diferență în ceea ce privește rezultatul. Bănuiesc că sunt mulți factori de luat în considerare, cantitatea de susan și factori de absorbție. Mi se pare foarte clar că Joe a făcut tot ce ar fi putut în mod rezonabil să facă pentru a avertiza restaurantul să nu-i servească mâncare care conține susan și chiar a verificat mâncarea. Și îmi este foarte clar că susanul din mâncarea servită de restaurant a provocat reacția alergică. Joe a gustat în cele din urmă sperând că mâncarea nu are susan, atunci i-a fost provocată reacţia fatală. Asta nu ar fi trebuit să se întâmple și mai ales nu cuiva de vârsta lui”, a concluzionat procurorul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Mapamond » Tânăr de 19 ani din UK, mort după ce a mâncat la un restaurant. Îi rugase de mai multe ori pe angajaţi să nu folosească ingredientul care i-a provocat decesul