Antena Meniu Search
x
LIVE

Ultimele cuvinte ale unui american condamnat la moarte pentru uciderea unui poliţist. Cazul a stârnit numeroase controverse

Un american condamnat la moarte pentru uciderea unui poliţist a fost executat miercuri în Texas, SUA, în pofida suspiciunilor de prejudecăţi rasiste legate de procesul său, informează France Presse.

De Redactia Observator la 02.02.2023, 09:16
Executat pentru uciderea unui poliţist
Executat pentru uciderea unui poliţist - Texas Department of Criminal Justice; Profimedia Images

Wesley Ruiz, un bărbat hispanic în vârstă de 43 de ani, a primit o injecţie letală în penitenciarul Huntsville şi decesul său a fost pronunţat miercuri la ora locală 18:41. El este al patrulea condamnat executat în Statele Unite de la începutul acestui an. ''Sunt pregătit să plec'', a declarat Ruiz înainte de injecţia letală.

Mărturia deţinutului, o versiune total diferită de cea a poliţiei

În 2007, la Dallas, el a fost urmărit de poliţişti, care bănuiau că vehiculul său fusese implicat într-o crimă. În timpul urmăririi, Ruiz a tras un foc de armă către un poliţist care încerca să spargă un geam al maşinii. Glonţul l-a ucis pe ofiţerul de poliţie.

Wesley Ruiz a dat asigurări, în faţa instanţei, că se temea pentru viaţa sa şi că a tras într-un gest de ''autoapărare'', notează presa locală. Juraţii s-au pronunţat totuşi pentru pedeapsa capitală. În anii următori, avocaţii au contestat de mai multe ori sentinţa, însă fără succes.

Odată cu apropierea datei execuţiei, avocaţii apărării au introdus o cerere de urgenţă, susţinând că, în evaluarea gradului de periculozitate al lui Wesley Ruiz, juraţii s-au bazat pe elemente ''rasiste'' şi pe ''stereotipuri în mod clar ostile hispanicilor''. Contestaţiile apărării au fost respinse în primă instanţă, în apel şi ulterior cazul a fost trimis la Curtea Supremă a SUA.

Wesley Ruiz se alăturase unei proceduri intentate de mai mulţi condamnaţi la moarte în Texas, care acuză serviciile penitenciare din acest stat că lasă să expire termenul de prescriere a substanţelor letale utilizate pentru execuţii, ceea ce în opinia lor riscă să cauzeze suferinţe ilegale, în contextul în care Constituţia Statelor Unite interzice ''pedepsele inumane''. Autorităţile au dat asigurări că stocurile lor de pentobarbital nu prezintă probleme.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Mapamond » Ultimele cuvinte ale unui american condamnat la moarte pentru uciderea unui poliţist. Cazul a stârnit numeroase controverse