Antena Meniu Search
x

Un băiat de 10 ani din SUA a ajuns la spital intoxicat cu apă: "Nu-şi mai putea controla capul, braţele, nimic. Părea că era drogat, beat"

Un copil în vârstă de 10 ani a ajuns de urgenţă la spital cu intoxicaţie de la apă, după ce a băut şase sticle într-o oră. Părinţii s-au speriat când au văzut că starea i se degradează rapid şi au sunat la salvare.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 13.07.2023, 11:48

- WISTV WS

Ray Jordan, în vârstă de 10 ani, a fost diagnosticat cu intoxicaţie cu apă, după ce ar fi băut prea multe lichide într-un timp foarte scurt. Băiatul a fost transportat de urgență la Spitalul de Copii Prisma Health din Columbia, Carolina de Sud.

Băiatul se jucase afară cu verii săi şi, din cauza temperaturilor caniculare, copilul a simţit nevoia să bea şase sticle de apă într-o oră. În scurt timp a început să vomite, a devenit letargic şi şi-a pierdut funcţiile motorii. Medicii care l-au examinat la spital au descoperit niveluri extrem de scăzute de sodiu în sânge, o afecțiune care apare atunci când rinichii nu pot face față aportului excesiv de apă.

Băiatul a ajuns în stare gravă la spital

Părinții lui Ray, Stacy și Jeff Jordan și-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea fiului lor. Aceştia au spus că a început să se simtă brusc rău, părea în stare de ebrietate, cu deficiențe motorii și incapabil să-și controleze capul sau brațele, relatează Mirror.

Pe acelaşi subiect

"Se jucase afară cu verii lui. Erau în cerc în jurul casei, o grămadă de băieți jucându-se împreună, sărind pe trambulină, nimic ciudat. Intrase și își luase niște apă. Ceea ce nu ne-am dat seama a fost cât de mult a băut. A început să aibă probleme – nu-şi mai putea controla capul, braţele, nimic. Funcțiile lui motorii au dispărut. L-am dus direct la Richland Children's în acel moment. Aproape părea că era drogat, beat, chiar și cu handicap mintal", povestesc părinţii.

Medicii au descoperit că avea şi acumulare de lichid în jurul creierului, fapt care i-a cauzat durerile sevee de cap. Pentru a gestiona acest lucru, i-au administrat lichide care să-l ajute să urineze și să-și regleze nivelurile de sodiu și potasiu din sânge. Ray și-a revenit în cele din urmă și nu a experimentat niciun efect de durată.

Incidentul i-a învăţat pe părinții săi importanţa alternării între apă și lichidele speciale pentru sportivi necesare în zilele călduroase pentru a menține echilibrul electrolitic. Familia este recunoscătoare personalului spitalului și speră că povestea lor va crește gradul de conștientizare cu privire la pericolele intoxicației cu apă, în special în timpul verii.

Simptomele intoxicaţiei cu apă 

Cunoscută și sub denumirea de otrăvire cu apă, intoxicația cu apă este o perturbare a funcției creierului cauzată de consumul excesiv de apă, care crește cantitatea de apă din sânge. Acest lucru poate dilua electroliții, în special sodiul, din sânge, potrivit Medical News Today.

Când o persoană consumă o cantitate excesivă de apă și celulele din creier încep să se umfle, presiunea din interiorul craniului crește. Acest lucru provoacă primele simptome ale intoxicației cu apă, care includ:

  • dureri de cap
  • greaţă
  • vărsături

Cazurile severe de intoxicație cu apă pot produce simptome mai grave, cum ar fi:

  • somnolenţă
  • slăbiciune musculară sau crampe
  • creșterea tensiunii arteriale
  • viziune dublă
  • confuzie
  • incapacitatea de a identifica informațiile senzoriale
  • respiraţie dificilă

O acumulare de lichid în creier se numește edem cerebral. Acest lucru poate afecta trunchiul cerebral și poate provoca disfuncții ale sistemului nervos central. În cazurile severe, intoxicația cu apă poate provoca convulsii, leziuni ale creierului, comă și chiar moartea.

Cât de multă apă este prea multă apă

Suprahidratarea și intoxicația cu apă apare atunci când o persoană bea mai multă apă decât pot rinichii elimina prin urină. Cantitatea de apă nu este singurul factor - timpul joacă și el un rol.

Potrivit cifrelor dintr-un studiu din 2013, rinichii pot elimina aproximativ 20-28 de litri de apă pe zi, dar nu pot elimina mai mult de 0,8 până la 1,0 litri în fiecare oră. Pentru a evita hiponatremia, este important să nu depășiți cantitatea de apă pe care o pot elimina rinichii. 

Autorii studiului raportează că simptomele hiponatremiei se pot dezvolta dacă o persoană bea 3-4 litri de apă într-o perioadă scurtă, deși nu oferă o estimare specifică de timp.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Mapamond » Un băiat de 10 ani din SUA a ajuns la spital intoxicat cu apă: "Nu-şi mai putea controla capul, braţele, nimic. Părea că era drogat, beat"