Video Nelu Ploieşteanu, ultimul mare lăutar al României, s-a stins din viaţă. Lucrul mai puţin cunoscut despre artist
S-a lăsat tăcerea din nou în muzica de petrecere. Ultimul mare lăutar al României a murit azi-noapte la Spitalul Floreasca. Nelu Ploieşteanu, vocea de mătase a unei epoci, avea 70 de ani şi s-a luptat timp de două săptămâni la Terapie Intensivă cu o formă gravă de coronavirus. De-a lungul vieţii, maestrul a cântat şi a încântat politicieni, artişti şi oameni simpli.
În ultimele clipe din viaţă, scenă i-a fost secţia de terapie intensivă a Spitalului Floreasca. Refuza să creadă în virus şi a continuat să cânte, în plin scenariu roşu, la un restaurant din Slănic Moldova. Apropiaţii spun că a început să se simtă rău după petrecerea de 8 martie.
Nelu Ploieşteanu: "Mă simt minunat şi vă mulţumesc din suflet. Vă aşteptăm încă ani buni înainte! Toţi oamenii care vin mă îmbrăţişează, dau mâna cu mine, ne-am sărutat. "Maestre, dar nu vă feriţi?". "Nu mă feresc, doamnă, mă fereşte Dumnezeu". Nu am avut nicio problemă".
A refuzat internarea
În ciuda insistenţelor medicilor, maestrul a refuzat internarea, dar la nici 24 de ore, a ajuns din nou la spital. Avea o saturaţie de 50 la sută, iar plămânii erau afectaţi în proporţie de 70 la sută. Asta pe fondul unor probleme pulmonare mai vechi, provocate de fumat.
"Trece timpul ca nebunul şi mă trec şi eu. Am lăsat de ieri tutunul, jur că-mi vine greu".
Nelu Ploieşteanu a murit cu un regret. Înainte să fie intubat, a mărturisit că şi-ar fi dorit să mai aprindă o lumânare la mormântul singurului său fiu, Mihăiţă, mort în urmă cu 3 ani.
Dan Negru: "E o poveste absolut incredibilă. Băiatul lui, în copilărie, a rămas paralizat şi povestea nea Nelu, un medic i-a spus atunci: Lasă fereastra de la cameră deschisă, îl trage curentul pe copil, moare şi ai scăpat".
Cine a fost Nelu Ploieşteanu
Nelu Ploieşteanu a devenit cunoscut în anii '90, la restaurantul "Şarpele Roşu", celebru loc de întâlnire al politicienilor şi artiştilor vremii. Acolo i-a cunoscut pe marii actori Ştefan Iordache şi Gheorghe Dinică. Cei trei aveau şi un imn al lor.
"Sunt vagabondul vieţii mele ca într-un film cu Rajkapur, măturător de praf de stele şi cusurgiu fără cusur".
Crina Matei: "Poveştile de la Şarpele Roşu erau pline întordeauna şi de savoare şi de candoare. Îl ascultai şi nu aveau cum să nu, undeva în colţul sufletului, să ţi se deschidă o amintire sau o căsuţă de emoţii".
Cei trei prieteni s-au intersectat mai târziu pe platourile de filmare de la "Cel mai iubit dintre pământeni". Iar acum, se întâlnesc în cer.
Deşi cânta cântece de pahar, lui Nelu Ploieşteanu nu i-a plăcut niciodată paharul. Însă, recunoaşte, a avut alte plăceri.
"Foaie verde măr domnesc, am iubit şi-am să iubesc, măi, neică, să mă prăpădesc şi ce-mi place, tot iubesc".
"În afară de căsnicii, aţi avut şi alte ispite? Da, am avut".
Pe numele său adevărat Ion Dumitrache, povestea că a fost un copil sărac, rămas fără tată la o vârstă fragedă. Ca o coincidenţă tristă, Nelu Ploieşteanu a murit la o săptămână după o altă cântăreaţă de muzică de petrecere. Catanga fusese şi ea diagnosticată cu COVID.
Pentru că ultimul test COVID a fost negativ, Nelu Ploieşteanu va avea parte de slujbă religioasă. Va fi înmormântat duminică la Cimitirul Străuleşti 2, alături de fiul său.
"Iar când adorm spre dimineaţă îmi reproşez de la început că n-am luat totul de la viaţă şi nu i-am dat cât aş fi vrut".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰