Antena Meniu Search
x

Cântăreţul Nelu Ploieşteanu a murit, după două săptămâni în stare critică la spital. Artistul se infectase cu coronavirus

Cântăreţul Nelu Ploieşteanu a murit, noaptea trecută, după ce a petrecut aproape două săptămâni în stare critică la spital. Artistul de 70 de ani avea COVID în formă gravă.

de Redactia Observator

la 02.04.2021, 12:53

  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Nu a vrut să renunţe la muzică nici în pandemie şi a continuat să cânte într-un restaurant. Tocmai la o petrecere de 8 martie s-ar fi infectat, spun apropiaţii săi. Iniţial, acesta a refuzat internarea în spital, însă acest lucru nu a făcut decât să-i agraveze starea. Când a ajuns din nou la medic, avea o saturaţie de oxigen de 50 la sută, iar plămânii afectaţi în proporţie de 70%. A fost internat imediat la Terapie Intensivă.

Nelu Ploieșteanu cânta pentru câţiva oameni, la un restaurant renumit, din Slănic Moldova. Era singura lui bucurie, într-o perioadă în care coronavirusul a oprit chiar şi muzica de petrecere.

Nelu Ploieşteanu declara la acea vreme: Toţi oamenii care vin mă îmbrăţişează, dau mâna cu mine, ne-am sărutat. Chiar glumea doamna Andreea, şefa de aici: "Maestre, dar nu vă feriţi?". "Nu mă feresc, doamnă, mă fereşte Dumnezeu". Nu am avut nicio problemă.

Cazul artistului ar trebui să le schimbe percepţia celor care, în loc să meargă la spital, preferă să se trateze acasă până foarte târziu.

Pe acelaşi subiect

Nelu Ploieşteanu a fost unul dintre cei mai apreciaţi cântăreţi de muzică lăutărească din România. De asemenea, a apărut în multe spectacole de revistă.

Moartea acestuia vine la scurt timp după ce s-a stins şi cântăreaţa Cornelia Catanga. Şi aceasta era infectată cu COVID, însă a ales să se trateze acasă, în loc să meargă la spital.

Cine este Nelu Ploieşteanu

Pe numele real Ion Dumitrache, Nelu Ploişteanu s-a născut pe 16 decembrie 1950, în Ciorani, Prahov şi este unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică lăutărească din România. Muncește chiar de la 18 ani când a început să cânte în satul natal și când i-a murit tatăl. Cu timpul a învățat să cânte și la pian și la acordeon.

A făcut armata un an și patru luni la Brașov, și la Timisoara. După armată, în 1970 s-a mutat în București la o rudă. A cântat 6 luni la acordeon la Teatrul de revistă Ion Vasilescu avându-l ca dirijor pe Ion Albeșteanu.

A cântat apoi la restaurantele Caraiman, Bulevard, Doina, Crama Domnească, Caru' cu Bere. În 1979 pleacă pentru prima oară într-un turneu în afară, cu Ansamblul Mugurelul (Franța, Italia, Belgia și Olanda). Au urmat după aceea alte turnee în Italia, Spania și Germania. Pleacă câte 6 luni, după care alte șase luni rămânea în țară. Ultima plecare a fost în 1996 în Germania.

După ”90 a reușit să lanseze 18 albume. Nici nu-și mai amintește câte spectacole și turnee a avut. A cântat între 1990 și 1998 la Șarpele roșu și la restaurantul Perla unde cântă și în prezent.

A avut de multe ori ocazia să rămână în străinătate dar a refuzat pentru că a dorit „să readucă în actualitate muzica veche românească”. Îi lipsea mult de tot familia dar trebuia să plece pentru că, tot de dragul familiei pleacă de fiecare dată - să o poată întreține.

A avut cinci copii (patru fiice, un fiu) și doi nepoți. Fiul său, Mihai, a decedat în luna aprilie a anului 2018. Cele mai importante colaborări pe care le-a avut au fost acelea cu actorii Gheorghe Dinică și Ștefan Iordache. Pentru el a însemnat atât o satisfacție profesională cât și una sentimentală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Cântăreţul Nelu Ploieşteanu a murit, după două săptămâni în stare critică la spital. Artistul se infectase cu coronavirus