Continuarea filmului Liceenii, la stadiul de proiect! Ștefan Bănică: "Am vorbit cu colegii mei, suntem în discuții"
Ştefan Bănică avea undeva la 18 ani atunci când a devenit Mihai Marinescu, pe ecrane. Iar castingul pentru Liceenii l-a învăţat un lucru foarte important: că nimic nu e întâmplător.
- Ștefan Bănică: "De continuat această serie noi ne-am gândit, este într-un proiect pus deoparte"
- 34 de ani de la filmul care a ținut cu sufletul la gură generații întregi
La 34 de ani de la Liceenii, Ștefan Bănică a povestit la Observator cum l-a schimbat această experiență unică, dar și ce lecții de viață a învățat în urma succesului enorm al peliculei.
- Au fost două lucruri diferite pentru noi, cei care am avut șansa. Generația mea, a ceaușeilor, am fost norocoși pentru că am prins cele două perioade și am ajuns să facem diferența și să apreciem mai mult ceea ce ne-am fi dorit.
- Domnul Nicolae Corjos, căruia îi spun La mulți ani, și mă bucur că faceți asta cât o personalitate în viață, a făcut un lucru unic. A adus un suflu atât de necesar într-o perioadă gri a comunismului. Filme în care s-au regăsit toate generațiile, ceea ce este senzațional. Ceea ce e grozav, după 30 de ani oamenii se uită în continuare pentru că se regăsesc în astfel de povești.
- Nu aveai cum să faci în acea perioadă o realitate dură a liceelor, dar problemele adolescenților sunt aceleași, prima dragoste, relația cu părinții, profesorii, ceea ce îți dorești să fii. Perioada de atunci a fost o surpriză totală, nu ne-am așteptat niciodată să aibă un asemenea impact. Domnul Corjos a crezut în chestia asta. Noi atât știm că am venit la premieră cu autobuzul 106, la Cinema Scala. Când să intrăm în cinema nu ne-a lăsat, că nu aveam bilete. Când s-a terminat aceiași oameni ne cereau autografe. A doua zi oamenii te opreau pe stradă, succesul a fost enorm dar și periculos. Mulțumesc oamenilor care m-au ajutat să trec peste chestia asta închipuită de a fi vreo mare vedetă. Asta se profila, toată lumea vorbea despre Liceenii.
- Ștefan Bănică junior vine de la Corjos. Dar pentru că tatăl era mare actor și în forță, domnul Corjos m-a numit Ștefan Bănică junior. Tot domnul Corjos este cel care a dat sute de probe cu studenți a zis, nu e ce caut, mai trebuie ceva. Și uite așa am ajuns.
S-ar mai putea face acum un astfel de film? S-ar mai găsi sentimentele, savoarea momentelor de atunci?
- Sentimentele de atunci și savoarea nu. De continuat această serie noi ne-am gândit, este într-un proiect pus deoparte. Văd că în lume se face chestia asta. Am vorbit cu colegii mei, suntem în discuții. Fiecare perioadă are frumusețea ei, ce a fost atunci nu se va mai repeta. Dar rămâne acea stare și căutare a adolescentului care până la urmă își va găsi puncte comune cu celelalte generații, indiferent de regim, de pandemii. Asta dăinuie peste timp, ce a făcut domnul Corjos, starea asta din cea mai frumoasă perioadă a vieții tale, adolescența.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰