Antena Meniu Search
x

Video Când ar trebui să înceapă și să se încheie o vacanță ideală. Sfatul psihologilor

Mulți dintre noi avem tendința de a ne lua mai multe vacanțe scurte, atât din motive financiare, cât și din cauza lipsei de timp. Specialiștii spun însă că mintea noastră se deconectează de la treburile cotidiene abia după o săptămâna. Așa că este de preferat că zilele de concediu să fie împărțite eficient, pentru 2 sau 3 vacanțe pe an. Studiile arată că vacanță ideală începe vineri și se termină duminică următoare.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 02.04.2021, 12:44

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

După un an de pandemie, efectele psihologice se resimt din plin. Anxietatea şi incertitudinea s-au adancit, iar lipsa vacantelor ne-a cam scăzut din doza de optimism. Vacanţele au rolul de a întrerupe ciclul de stres din viaţa de zi cu zi, aşa că două vacanţe pe an pot face minuni, spun medicii. Planificarea unui concediu si asteptarea lui ne face mai fericiti. 

Locuri mai retrase, cazări individuale şi meniuri personalizate. Au fost alegerile oamenilor din ultimul an, ca sa poata calatori chiar si in pandemie. Conditionarea legata de vacante ne-a blocat putin mintea, spun medicii. 

Jeni Chiriac, psiholog: Când suntem în situaţii extreme cum e acum și nevoile noastre sunt sabotate sau limitate este nevoie să găsim alternative, pentru că în momentul în care ne focusam strict și gândim de genul doar dacă merg în vacanță stresul se va diminua eu mă voi relaxa eu voi fi fericită, nu trebuie să ne suprindă comsecointele auspra vieții noastre. 

În anul 2020, românii au cheltuit în jur de două milioane şi jumtate de euro pentru dezvoltarea personala. De la cursuri si seminarii si pana la calatorii mai scumpe decat de obicei. 

Răzvan Pascu: Ne-a învățat să nu mai stăm așa de înghesuiți unii în alții, procedurile sunt utile. În hoteluri aglomerate, în avioane aglomerate. Sper să învățăm lucrurile bune ale acestei pandemii. 

Jeni Chiriac, psiholog: Avem o condiționare legată de vacanțe. Mintea noastră proiectează și asociaza cu vacanța, relaxare, evadare, tratament antistres, terapie, shopping extern la mare distanță de casă și toate acestea au un efect relaxant asupra minții noastre și cine suntem noi că să spunem nu minții. Unii oameni gestionează mai bine stresul și sunt mai eficienți la muncă, dacă știu că un urmează o vacanță în viitorul apropiat. În momentul în care suntem condiționați, ne alimentăm o nevoie care trebuie și satisfăcută. Și mental, și emoțional. 

Jeni Chiriac: Orice tip de gândire pe care eu decid că face bine este funcțional. Problema este legată adaptabilitatea flexibilitatea noastră în condițiile unor schimbări. Nu e nimic rău să consider că muncesc pentru vacanță, și asta e recompensa mea. Nu putem lucra pentru recompense de peste 5 ani, 10 ani. Ne resuscitează motivația direcția și inclusiv satisfacția, unii dintre noi ne lovim eu unde sunt pentru ce sunt, de ce mai exist. Vacanță este o formă prin care investim în noi dar nu transform în tragedie dacă sunt condiții indpendente de noi care ne afectează punerea în aplicare a acestor dorințe. 

Mulți dintre noi avem tendința de a ne lua mai multe vacanțe scurte, atât din motive financiare, cât și din cauza lipsei de timp. Specialiștii spun însă că mintea noastră se deconectează de la treburile cotidiene abia după o săptămâna.

Așa că este de preferat că zilele de concediu să fie împărțite eficient, pentru 2 sau 3 vacanțe pe an. Studiile arată că vacanță ideală începe vineri și se termină duminică următoare. Astfel, șase zile de concediu se transformă în aproape 10 pline de vacanță. 

Răzvan Pascu: Călătoriile te ajută să te relaxezi, te ajută să cunoști lucruri și oameni noi, culturi deosebite de cele pe care le cunoști, mâncăruri, te ajută să te destinzi după o perioadă aglomerată, te ajută să înțelegi mai bine că oamenii de lângă tine sunt diferiți. Și e normal să fie așa, nu trebuie să căutăm să călătorim să mâncăm aceeași mâncare pe care o putem mânca și acasă, ci să testăm ceva nou, să înțelegem că religiile sunt diferite, culturile sunt diferite, limbile sunt diferite, și e normal și e fain să fie așa pt că lumea asta e atât de frumoasă tocmai pentru că e atât de diversă. 

Aşadar, o pauză este binemeritată când simţim că suntem epuizaţi de atâtea treburi cotidiene. Ieşiţi în aer liber cât mai mult. Plimbările şi vacanţele ne vor ajuta să combatem stresul pandemic. 

În primul rând, ne menţin sănătatea. Somnul se îmbunătăţeşte, iar stresul scade considerabil. Ne consolidează relaţiile cu familia şi ne ajută la creşterea performanţei la locul de muncă. O minte odihnită este o minte eficientă!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Observator Medical » Când ar trebui să înceapă și să se încheie o vacanță ideală. Sfatul psihologilor