Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ce este menopauza şi când este considerată o reală problemă de sănătate. Simptome, cauze şi tratament

Menopauza afectează femeile după vârsta de 50 de ani. Ce se întâmplă, însă, dacă aceasta se instalează mai devreme aflaţi din materialul video de mai jos. 

de Redactia Observator

la 06.04.2023 , 10:29

Menopauza este o perioadă normală în viața femeilor, una care se traduce prin câteva "simptome" specifice, iar cel mai comun și sesizabil "cu ochiul liber" este dispariția menstruațiilor.

Când menopauza este considerată o problemă de sănătate

Pe scurt, biologic vorbind, în jurul vârstei de 50 de ani, ovarele își încetează producția de ovule, femeia nu mai poate deveni mamă în mod natural, iar secreția de hormoni feminini se reduce și se schimbă. Perfect firesc, orice om îmbătrânește, o să spunem. Însă uneori menopauza se poate instala mult mai devreme: cu 10, 15 sau chiar 20 de ani mai devreme. Iar atunci ea nu mai e deloc firească. Este o problemă de sănătate.

Vezi și

Citește și: Ce este menopauza: diferența dintre premenopauza și postmenopauza

Menopauza este considerată patologică atunci când apare înaintea vârstei de 49-50 de ani. Amenoreea și scăderea secreției de estrogeni sunt semnele cele mai vizibile, iar medicul endocrinolog poate observă asta prin recoltarea unor analize simple.

Dr. Vadim Găvan, medic endocrinolog: Pentru stabilirea diagnosticului este necesară recoltarea analizei FSH în perioada de amenoree sau în a treia zi a ciclului menstrual. Nu stabilim o vârstă minimă. Diagnosticul de insuficientă ovariană prematură, primară, este stabilit când pacienta are ciclul menstrual, adică menarha, și la un moment dat fsh are valorile de menopauza sau ciclurile se opresc și poate fi stabilit și la 16 ani, condiția este să existe cicluri înainte că ele să dispară și analizele să fie cu acel tablou bioclinic despre care vorbeam.

Simptomele menopauzei precoce

Menopauza precoce poate veni cu o serie de simptome dar acestea nu sunt mereu prezente și nici exclusive. Totuși, pentru că ea scade considerabil șansa unei femei de a avea un copil pe cale naturală, trebuie diagnosticată și tratată corect.

Dr. Vadim Găvan, medic endocrinolog: Încurajăm tratamentul de substituție hormonala cu monitorizare ecografică transvaginala, ecografie mamară respectiv mamografie o dată pe an, pentru monitorizarea șanului și încercăm să îl ținem până la vârstă la care se instalează menopauza normală. Scade șansa de a avea un copil fără ajutorul unui medic de medicină reproductivă, dar de multe ori chiar și spontan, există perioade și la 3/4 ani după diagnostic în care menstrele revin și pot avea și un copil în mod natural. Revenirea menstrelor este descrisă la peste 50 la sută din paciente

Pentru că menopauza precoce poate apărea în contextul altor boli, medicul trebuie să se asigure că face un diagnostic diferențiat.

Dr. Vadim Găvan, medic endocrinolog: Este genetică până la 35 la sută, uneori este sindrom. În anumite boli autoimune din sindroamele genetice ce merită menționate sunt sindromul turner, sindromul cromozomului X fragil, mai este galactozemia. Patru la sută din pacientele cu acest diagnostic pot asocia și o disfuncție a glandei suprarenale, adică boală Addison. Trebuie să verificăm și existența unei tiroidite autoimune

Pe lângă tratamentul stabilit de medic, în funcție de fiecare caz în parte, pacienta cu menopauza precoce sau insuficiența ovariană primară trebuie să se asigure şi că are un aport suficient de vitamina D.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Observator Medical » Ce este menopauza şi când este considerată o reală problemă de sănătate. Simptome, cauze şi tratament