Antena Meniu Search
x

EDITORIAL Bianca Iacob. De unde vine ameninţarea când vine. Umbra lui "Charlie" peste România

Al Qaeda, ISIS, Hamas, Hezbollah, alte miliţii din Orient, şiiţi, suniţi, califat. Terorism. Ideologii şi duşmănii. Lista începe cu SUA şi se termină cu Israel, cele două state fiind, de altfel, aliate. Ordinea nici nu contează. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 02.07.2024 , 16:38

Bianca Iacob
Bianca Iacob

De la moartea liderilor principali ai reţelelor teroriste, ameninţările s-au redesenat, indiferent de cine a dus mai departe scopul grupărilor. Locul a contat. Şi cât de mare a fost damage-ul. Acum, şi Rusia e declarată stat sponsor al terorismului şi plaja de ameninţări e mult mai mare. 

România e și la mijloc și pe lângă. Și în NATO, și în UE, și pe flancul estic, ferită de atentate până acum, dar cu baze militare americane pe teritoriu. 

În preajma zilei de 4 iulie, în anul în care lumea democrată îşi alege conducătorul, în anul cu două războaie şi cu risc de extindere, SUA ridică alerta la unităţile militare din Europa. Nivel "Charlie", risc iminent de terorism. Europa e oricum într-un malaxor al radicalizării în anumite state şi e afectată şi de atentate. Vechiul continent nu a fost ferit deloc de-a lungul anilor. 

Articolul continuă după reclamă

Însă e interesant. De peste 10 ani nu s-a mai întâmplat asta, să fie ridicată alerta la tot ce ţine de unităţi militare americane în Europa. 

Care e riscul, cine şi de unde vine ameninţarea? Asta se întreabă toată lumea. 

Totul depinde de cum va juca America în războiul din Orient -  îşi susţine aliatul în operaţiunea care ar urma în Liban cu Hezbollah sau lasă Israelul singur într-un conflict din care nu ar putea ieşi învingător? La tablou se mai adaugă ceva şi mai interesant. După marea dezbatere Trump-Biden, primul care a ieşit şi a zis "pace" a fost chiar preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. 

Şi că tot am ajuns pe flancul estic, în România, drone spion au tot zburat peste ce e militar şi are legătură cu NATO. Informaţii s-au tot dus spre Rusia chiar de la români. 

În acest joc al oamenilor mari care conduc naţiuni, totul depinde de ce face America. Merge mai departe cu Biden în cursa pentru Casa Albă? Ce face NATO vis-a-vis de Rusia? Săptămâna viitoare e cel mai mare summit NATO. Da, în Statele Unite. Se dezamorsează butoiul cu pulbere din Orient sau vom asista la un conflict la scară largă? 

Dacă va fi război în Liban, Turcia, ţară NATO se va băga în apărarea Libanului. Siria sare şi ea. Nu mai punem la socoteală Irak, Yemen. SUA ajută în aceste condiţii Israelul?

Ungaria se întoarce către Europa sau rămâne cu faţa spre Rusia? Conflict în alianţă? Un şir lung de întrebări fără răspuns. 

Cu uşile închise, pe firul scurt şi cu telefonul roşu... toate se vor negocia în ceea ce se anunţă cea mai fierbinte vară din istorie. Şi nu pentru temperaturile caniculare, ci prin prisma evenimentelor la scară mondială.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi apelat vreodată la ajutorul unui broker, înainte să faceţi un credit?
Observator » Opinii » EDITORIAL Bianca Iacob. De unde vine ameninţarea când vine. Umbra lui "Charlie" peste România