Antena Meniu Search
x

Curs valutar

A început jocul la vârf pentru formarea Guvernului. Klaus Iohannis i-a sunat personal pe liderii UDMR şi USR-PLUS

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a asumat rolul de a negocia din partea liberalilor o coaliţie de guvernare cu USR PLUS şi UDMR. Şeful statului a vorbit cu liderii celor două formaţiuni, dar nu s-a ajuns încă la un acord. USR PLUS ar vrea ca Dacian Cioloş să fie premier. Pe de altă parte, social democraţii insistă că PSD-ul trebuie să dea primul ministru. Propunerea a fost făcută deja - Alexandru Rafila.

de Larisa Bernaschi

la 09.12.2020 , 09:50

  • Cei de la USR-PLUS sunt dispuşi să renunţe la pretenţia de a avea un premier, în schimbul şefiei Camerei Deputaţilor.

Deşi are alte atribuţii constituţionale, preşedintele României se consideră negociator-şef pentru formarea noului Guvern. Al său, evident. Motiv pentru care i-a sunat personal pe liderii UDMR şi USR-PLUS, formaţiuni pe care le doreşte la Palatul Victoria. Cu PNL în frunte.

Ludovic Orban, presedintele PNL: "Este obiectivul nostru de a forma o majoritate parlamentară în jurul PNL fără PSD". 

Singurul lucru neclar în acest moment este viitorul premier. Liberalii mizează pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă, prim-ministru interimar, dar şi ministru al Apărării Naţionale.

Vezi și

Numai că cei de la USR-PLUS nu sunt încântaţi de această variantă, pentru că au propria lor propunere: Dacian Cioloş.

Cu toate acestea, cei de la USR-PLUS sunt dispuşi să renunţe la pretenţia de a avea un premier, în schimbul şefiei Camerei Deputaţilor.

Bătaie pe ministere

Însă, pe lângă funcţia de prim-ministru, partidele care vor intra la guvernare au pretenţii şi asupra ministerelor.

Rareş Bogdan, europarlamentar PNL: "Prim-ministrul va trebui să aibă câteva ministere fără de care va fi greu să îşi pună programul în aplicare, vorbim de ministerul justiţiei, ministerul fondurilor europene, ministerul finanţelor şi sigur ministerul de interne".

Numai că şi USR-PLUS doreşte Ministerul Justiţiei, dar şi al Finanţelor şi Transporturilor, deci vor urma negocieri grele. În timp ce UDMR a pus ochii pe Ministerul Sănătăţii.

Cu toate că nu are mari şanse să intre la guvernare, Partidul Social Democrat continuă să-şi facă tot felul de calcule. Mai ales că a ieşit pe primul loc la alegerile parlamentare.

Gabriela Firea, preşedinte PSD Bucureşti: "Preşedintele ţării nu are alta variantă decât să accepte propunerea PSD de premier: pe Alexandru Rafila". 

Alexandru Rafila este în autoizolare

Problema este că, pentru moment, profesorul Rafila este în autoizolare, după ce soţia sa s-a infectat cu coronavirus.

Dar asta nu pare să afecteze, pentru moment cel puţin, planurile social-democraţilor.

Gabriela Firea, preşedinte PSD Bucureşti: "Vom negocia cu toate forţele politice din Parlament, mai puţin cu PNL".

Totuşi, pentru a forma o majoritate parlamentară, PSD are nevoie de mare ajutor. Chiar dacă ar primi sprijinul Alianţei pentru Unirea Românilor, tot ar avea nevoie de UDMR. Numai că maghiarii nu vor să audă de o eventuală colaborare.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: "Nu cred că se poate forma astăzi și în viitorul apropiat o majoritate în jurul PSD-ului, trebuie să fie limpede pentru toți".

Totul va deveni mult mai clar după consultările de la Palatul Cotroceni. Acestea vor avea loc abia după încheierea numărării voturilor şi a validării alegerilor.

Larisa Bernaschi Like
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri politice » A început jocul la vârf pentru formarea Guvernului. Klaus Iohannis i-a sunat personal pe liderii UDMR şi USR-PLUS