Antena Meniu Search
x

Apel către partidele democratice din România să înceteze orice colaborare cu AUR. "Au încercat cu droguri, azi cu gloanţe. Ce va urma, o mitralieră?"

Partidul REPER a cerut tuturor formaţiunilor democratice din România să înceteze orice colaborare cu AUR: Incidentele declanşate de AUR în Parlament arată din nou caracterul extremist al partidului şi al liderilor săi. 

de Redactia Observator

la 10.05.2023, 14:19

Apel către partidele democratice din România să înceteze orice colaborare cu AUR. "Au încercat cu droguri, azi cu gloanţe. Ce va urma, o mitralieră?"
Protestul ilegal al extremiştilor AUR de la Parlament - Observator

Incident grav de securitate la Parlament. Un reprezentat al partidului AUR a încercat să intre în instituţie cu patru gloanţe letale. În acelaşi timp, sute de simpatizanţi ai aceluiaşi partid au devenit violenţi la intrarea în Camera Deputaţilor şi chiar l-au agresat pe fostul premier, Ludovic Orban. Erau nemulţumiţi de un proiect de lege pe care l-au înţeles greşit, un fake news. 

Partidul REPER cere tuturor partidelor democratice să înceteze, începând de astăzi, orice iniţiativă sau colaborare cu AUR ca organizaţie politică. De asemenea, REPER mai solicită liderilor partidelor parlamentare să se abţină de la colaborarea cu parlamentarii acestui partid atât în Legislativ, cât şi în afara lui şi să refuze orice asociere sau dialog cu reprezentanţii AUR, inclusiv refuzul prezenţei în emisiuni alături de aceştia.

"Incidentele declanşate de AUR în Parlament arată încă o dată caracterul extremist al acestui partid şi al liderilor săi. Fără formarea unui cordon sanitar şi o izolare totală a acestui partid extremist derapajele AUR riscă să ameninţe democraţia românească şi ordinea constituţională. Credem că este momentul ca autorităţile competente să sesizeze Curtea Constituţională pentru a determina dacă acest partid, care este o Alianţă a Urii, are ce căuta în politica românească", a transmis REPER, într-un comunicat de presă.

De asemenea, partidul REPER cere de urgenţă lămurirea incidentului în care un reprezentant al conducerii AUR a introdus gloanţe în clădirea Parlamentului, pedepsirea persoanei şi comunicarea către public a tuturor datelor relevante ale acestui incident.

Pe acelaşi subiect

PNL: Acum câţiva ani au încercat cu droguri, azi cu gloanţe. Ce va urma, o mitralieră?

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, spune că a avertizat de nenumărate ori că AUR este un partid periculos, extremist, a cărui agendă este să promoveze ură şi dezbinare. El arată că nu sunt nici la prima încercare de introducere a obiectelor interzise în Parlament, acum câţiva ani au încercat cu droguri, azi cu gloanţe. Ce va urma, o mitralieră?, se întreabă Stroe.

Ulterior, într-o intervenţie televizată, el a calificat protestul violent organizat de AUR la Parlament ca fiind o situaţie inadmisibilă şi a explicat reţinerea manifestată de forţele de ordine prin faptul că de multe ori, această intervenţie promptă şi necesară a jandarmilor şi a poliţiei a fost interpretată ca un fel de ingerinţă în zona politică. Stroe a enumerat mai multe incindete provocate de AUR şi de liderul George Simion, acuzând că cei de la AUR promovează retorica Kremlinului, de câte ori au ocazia minimizează Holocaustul şi că AUR a devenit un partid toxic, care nu are niciun fel de legătură cu un proces democratic în România.

"Este o situaţie inadmisibilă. Este o situaţie deosebit de gravă, dar ce este cel mai grav este că nu este o situaţie singulară. De când acest partid a intrat în Parlament, am asistat la un foarte lung şir de violenţe şi noi, liberalii, tot timpul am spus că avem de-a face cu un partid extremist, toxic, un partid cu preocupări periculoase. Din păcate, astăzi, se confirmă ceea ce, din păcate, am spus de fiecare dată. Asistăm la violenţe", a declarat Stroe la Realitatea Plus.

El a subliniat că respectarea legii ar trebui să fie literă de Evanghelie pentru toţi, indiferent că te numeşti parlamentar, indiferent că te numeşti simpatizat AUR şi în momentul de faţă, cei care veghează la liniştea şi ordinea publică ar trebui să intervină foarte prompt. "Din păcate, am mai asistat la un eveniment similar, când porţile au fost escaladate, tot de simpatizanţii AUR, iar atunci a fost o oarecare reţinere din partea autorităţilor în a interveni, legea este de partea lor, au tot dreptul să facă asta", a subliniat reprezentantul PNL.

Stroe a explicat reţinerea manifestată de forţele de ordine prin faptul că de multe ori, această intervenţie promptă şi necesară a jandarmilor şi a poliţiei a fost interpretată ca un fel de ingerinţă în zona politică şi de asta manifestările în zona aceasta au fost privite cu un anume grad de înţelegere.

"Atenţie, aici nu vorbim de politică, aici nu vorbim de legi, nu vorbim de dezbateri. Vorbim de violenţe, înjurături. Aceşti oameni de la AUR nu au niciun fel de legătură cu ceea ce ar trebui să se întâmple într-o societate democratică şi sănătoasă şi anume dezbatere politică, dezbatere parlamentară", a avertizat Ionuţ Stroe.

El a amintit că liderul AUR George Simion este un om care are interdicţie de a intra în două ţări: Moldova şi Ucraina. "În rândurile acestor oameni, sunt oameni care sunt acuzaţi de violenţă domestică, ba mai mult, au fost repetate rânduri când parlamentari AUR au produs violenţe pe holurile Parlamentului şi, aici, mă refer şi la injurii şi la atacuri. Vă aduceţi aminte, un ministru al Energiei atacat la tribuna Parlamentului, ameninţări şi îmbrânceli. Ce exempu dai propriilor simpatizanţi, când permiţi un asemenea comportament? Din păcate, în momentul de faţă, AUR a devenit un partid care lucrează sau acţionează împotriva proceselor democratice din România şi este cu o agendă suspectă de interese ruseşti, care parazitează întreaga agendă parlamentară. AUR, apropo de de agenda lor parlamentară, promovează retorica Kremlinului, de câte ori au ocazia minimizează Holocaustul. Acestea sunt interesele AUR cu adevărat. Haideţi să fim curajoşi şi să spunem lucrurilor pe nume, acest partid a devenit un partid toxic, care nu are niciun fel de legătură cu un proces democratic în România", a conchis Ionuţ Stroe.

"Am avertizat de nenumărate ori că AUR este un partid periculos, extremist, a cărui agendă este să promoveze ură şi dezbinare. Azi asistăm la violenţe la gardul Parlamentului, îmbrânceli cu jandarmii şi încercări de a forţa intrarea în Parlament. Nu sunt nici la prima încercare de introducere a obiectelor interzise în Parlament, acum câţiva ani au încercat cu droguri, azi cu gloanţe. Ce va urma, o mitralieră?", a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al PNL.

"Consider că nu trebuie repetate greşelile din trecut, când derapajele de acest gen au fost tratate foarte relaxat, până au generat victime. AUR este locul unde şi-au găsit refugiul politicieni violenţi, care înţeleg să-şi impună punctul de vedere în plenul Parlamentului prin îmbrânciri şi ameninţări şi pentru care violenţa domestică este la ordinea zilei. Preşedintele acestui partid are interdicţie de intrare în Republica Moldova, dar şi în Ucraina şi există suspiciuni clare că ar avea legături cu serviciile secrete ruse. Lucrurile sunt, cred eu, destul de clare", afirmă el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri politice » Apel către partidele democratice din România să înceteze orice colaborare cu AUR. "Au încercat cu droguri, azi cu gloanţe. Ce va urma, o mitralieră?"