Video Austria consideră închis subiectul "România în Schengen". Cancelarul Nehammer anunță că un singur lucru l-ar putea face să se răzgândească
Aderarea României la Schengen, a fost din nou în discuţie, de această dată la reuniunea şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană. Deşi, cancelarul austriac s-a răzgândit, susţine România, însă problema migraţiei trebuie rezolvată. Aşa că, subiectul rămâne închis cel puţin până anul viitor. În continuare, Austria prezintă aceleaşi cifre ale migranţilor despre care spune că vin din România, deşi ţara noastră nu este rută problemă în valul de treceri ilegale la graniţele uniunii europene.
Pentru Austria, subiectul România rămâne închis până rezolvă Uniunea Europeană problema migraţiei clandestine. Iar poziţia cancelarului se schimbă din nou.
Karl Nehammer, cancelarul Austriei: Poziţia Austriei este că trebuie să sprijinim România şi Bulgaria. NU este o chestiune de „o ţară contra altei ţări“. Este o problemă de securitate. Avem în Austria peste 75.000 de migranţi care nu sunt înregistraţi şi ştim că 20.000 de migranţi au ajuns pe la graniţa din România, asta din investigaţiile poliţiei.
Subiectul a fost discutat la întâlnirea şefilor de stat şi de guvern de la Consiliul European, chiar dacă nu era pe agendă.
Larisa Bernaschi, reporter Observator: Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European, a fost cea care a deschis subiectul Schengen în cadrul reuniunii. Aceasta s-a arătat dezamăgită de votul dat săptămâna trecută în cadrul consiliului JAI. Potrivit informaţiilor obţinute de Observator, preşedintele Iohannis a mulţumit tuturor liderilor care au susţinut aderarea României la Schengen.
- România a depus memorandum pentru aderarea la OCDE, după blocarea celei din Schengen. Ce avem de câștigat
- Austria cere să fie construite garduri la frontierele externe ale UE. "Să trecem peste acest tabu"
- Iohannis, lângă cancelarul Austriei la Consiliul European. Este discutat cazul României în Schengen
Charles Michel, preşedintele Consiliului European: Înţeleg pe deplin opiniile din Bulgaria şi România. Vom avea schimb de opinii în ce priveşte situaţia curentă şi sper că va fi posibil să dăm nişte semnale şi în lunile următoare vom lucra într-o notă optimistă, pentru a face progrese.
Rumen Rade, preşedintele Bulgariei: Bulgaria îndeplineşte toate criteriile necesare din 2011. Orice obiecţie, orice altceva este un joc de politică internă în statele care s-au opus aderării noastre. Ştiţi că trei poliţişti de frontieră bulgari au murit, au fost împuşcaţi în timp că apărau frontiera, au fost călcaţi de autobuze furate în care erau imigranţi. Ei şi-au dat viaţa pentru a proteja graniţa externă a UE.
România a investit peste un miliard de euro în securizarea frontierelor
România a investit peste un miliard de euro în securizarea frontierelor, în cei 11 ani în care aşteaptă aderarea la spaţiul Schengen. Acum, pierderile după respingerea aderării sunt enorme.
Lucian Bode, ministrul de Interne: Calculul era undeva la 200 de milioane de lei pierderi pe lună, faceţi un calcul şi depăşim 25 de mld. de euro pierderi înregistrate de România prin neaderarea la spaţiul comun.
Problema migraţiei ilegale este în Balcanii de vest, pe ruta Serbia-Ungaria şi Croaţia, ţară care a primit acceptul să intre în Schengen săptămâna trecută.
Judith Kohlenberger, expert migraţie Viena: În ultimele luni şi săptămâni am vorbit, în principal, despre Serbia şi despre oamenii care sosesc în Serbia cu viză, din cauza politicilor naţionaliste în materie de vize pe care le are Serbia. Şi apoi se deplasează mai departe în Ungaria. Şi prin Ungaria până în Austria.
Preşedintele Serbiei şi preşedinta Ungariei s-au întâlnit astăzi la graniţă pentru a vedea cum pot rezolva problema migranţilor clandestini. Serbia a ridicat garduri la frontieră, iar acelaşi lucru vrea să îl vadă Austria şi la graniţa Bulgaria - Turcia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰