Antena Meniu Search
x

Update Negocieri blocate între PNL și PSD. Ciolacu spune că săptămâna viitoare România va avea Guvern, Cîțu insistă ca PNL să dea primul premier

Florin Cîţu, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor au avut o scurtă întâlnire la Guvern în care au discutat despre varianta guvernului rotativ. Negocierile sunt blocate în acest moment pentru că ambele mari partide, PNL și PSD, insistă să dea primul premier.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 17.11.2021, 20:06

Vezi și

UPDATE 19:45 - Florin Cîțu insistă ca PNL să dea primul premier

Principalele declarații ale liderului PNL, Florin Cîțu:

- Dacă este propus Nicolae Ciucă și este votat, bineînțeles. În acest moment nu avem niciun motiv să facem acest lucru. PSD au votat să fie primii, așa am înțeles de la domnul Ciolacu.

- Astăzi am luat act de decizia PSD de a avea o propunere de premier, Marcel Ciolacu, și să înceapă sistemul rotativ. Dar primul să fie din PNL.

Pe acelaşi subiect

- Deocamdată problema nu este numele, ci două partide care vor să fie primele în rotativă. Spre deosebire de PSD, PNL nu pune condiții. În acest moment problema este că sunt două partide. După ce depășim acest moment vedem. Am negociat și astăzi, vom negocia în continuare.

- Mandatul PNL din BEx - suntem de acord cu un sistem rotativ, PNL și PSD, iar noi am decis să fie în prima parte un premier al Partidului Național Liberal. 

- Eu mă uit la votul de aseară și a fost în majoritate covârșitoare pentru propunerea mea în BEx. Ca și până acum, când am început aceste negocieri lucrurile erau diametral opuse. Sunt sigur că vom găsi

o soluție.

- Trebuie să găsim o soluție să mergem cu un singur nume la Palatul Cotroceni.

- Astăzi suntem cu mult mai aproape decât eram acum două săptămâni.

- Aseară am votat ca premierul să fie al PNL. Un mandat cu guvernare rotativă, cu premier PNL. Orice membru poate să fie, mai flexibil de atât nu se poate. 

- PNL nu pune condiții, că domnul Ciolacu nu poate să fie premier.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 19:00 - Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare, România va avea Guvern

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, la plecarea de la sediul PSD că săptămâna viitoare România va avea guvern, el precizând că toţi liderii partidelor din această coaliţie sunt de acord cu acest lucru. Despre propunerea de premier, Ciolacu a spus că PSD are un candidat de premier, şi în urma negocierilor, vor vedea ce se va întâmpla.

Ciolacu a fost întrebat ce a discutat cu preşedintele PNL Florin Cîţu, în întâlnirea pe care au avut-o astăzi, el spunând: ”Vorbim zilnic la telefon, pentru că aşa este normal”. Despre intenţia PNL de a veni cu propunerea Dan Vîlceanu premier, Marcel Ciolacu a spus: ”PSD are un candidat de premier, o propunere de prim-ministru, în urma negocierilor vom vedea ce se va întâmpla”. 

Despre cine va da primul premier, preşedintele PSD a arătat că decizia Consiliului Naţional a fost să respecte votul românilor. ”Ţinând cont că PSD a câştigat alegerile, se subînţelege, nu suntem aşa brutali în exprimare”, a spus el, despre faptul că în decizia de astăzi, conducerea PSD nu precizează că PSD trebuie să dea primul premier, în rotaţia premierilor. 

Marcel Ciolacu a afirmat că săptămâna viitoare, România va avea un guvern, şi că toţi preşedinţii care reprezintă acestă coaliţie sunt de acord că săptămîna viitoare vom avea Guvern. ”Săptămâna viitoare, România va avea un Guvern, pentru că este o obligaţie, românii nu mai au răbdare. Toţi cei din coaliţie sunt de acord că săptămâna viitoare trebuie să avem un Guvern”.

UPDATE 17:50. Conform surselor Observator, la întâlnirea de la Guvern dintre cei trei lideri de partide, Florin Cîţu l-ar fi propus pe Dan Vîlceanu pentru funcţia de premier, în timp ce Marcel Ciolacu l-ar fi nominalizat pe Kelemen Hunor. 

Aceleaşi surse au precizat că până nu se rezolvă problema numelui de premier nu se va înainta în negocierile cu PSD. Primvicepreşedinţii PNL i-au cerut lui Florin Cîţu să convoace joi BPN pentru a stabili numele de premier.

Florin Cîţu ar fi înţeles nevoia de flexibilizare a mandatului, iar în cadrul BPN ar urma să fie propus Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier.

UPDATE 16:05. Negocierile în alianţa PNL-PSD-UDMR s-au blocat până la găsirea unui premier. Florin Cîţu, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor au avut o şedinţă la Guvern şi au discutat varianta guvernului rotativ, dar nu s-ar fi înţeles asupra numelui de premier.

Conform surselor Observator, cei trei au agreat varianta cu Nicolae Ciucă premier, variantă susţinută şi de la Cotroceni.

Negocierile care ar fi trebuit să aibă loc la ora 16 au fost anulate.

Florin Cîţu: Mi se pare bizar argumentul lui Marcel Ciolacu

Ştire iniţială: PSD a decis să îl susţină pe Marcel Ciolacu pentru funcţia de premier şi îşi doreşte să aibă întâietate în rotaţia prim-miniştrilor. Social-democraţii susţin că au câştigat alegerile din 2020 şi, totodată, că Florin Cîţu nu poate fi premier acum, după ce a fost demis de PSD prin moţiune de cenzură. Liderul liberalilor spune însă că argumentul i se pare bizar, la fel şi faptul că unii colegi din PNL sunt de acord ca premierul să fie desemnat de alte partide.

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, miercuri, la sediul partidului, că decizia conducerii PNL este ca primul premier în rotaţia decisă este să fie de la PNL, fără a se fi stabilit un nume, arătând că i se pare bizar argumentul liderului PSD, Marcel Ciolacu, că nu îl vrea pe el premier deoarece a fost demis prin moţiune de cenzură.

"Noi am votat premier PNL. Nu am spus niciun nume. Mai mult de atât ce să flexibilizăm? Am spus foarte clar premier PNL. Vom vedea care o să fie premierul PNL, dar nu s-a supus niciun nume aseară la vot. (...) În BEx-ul de aseară s-a decis ca PNL să fie de acord cu un sistem al premierilor prin rotaţie, cu primul premier de la PNL. Altceva nu s-a decis", a spus Cîţu, la sediul central al partidului.

Despre afirmaţia lui Marcel Ciolacu, că PSD nu acceptă ca Florin Cîţu să fie premier, atâta vreme cât a fost demis prin moţiune de cenzură, preşedintele PNL a răspuns:  ”Până la urmă nu despre asta este vorba. Am auzit şi eu acest argument, mi se pare bizar. În primul rând, o moţiune de cenzură împotriva unei singure persoane este neconstituţională, asta ar însemna că cei de la PSD nu vor niciunul dintre membrii Guvernului să fie în viitorul Guvern. Mi se pare că ne ducem într-o direcţie greşită, când vorbim despre persoane”, arătând că nu doreşte să vină colegii lui în partid să spună că nu vor anumite persoane din PSD în Guvern. 

Propunere comună de premier, după negocieri

Totodată, întrebat dacă ar fi dispus să meargă la Palatul Cotroceni cu un alt nume de premier liberal pentru un viitor guvern cu PSD şi UDMR, el a răspuns: "Noi avem o decizie foarte clară - un premier PNL în prima fază. Vom vedea în partid care este acel premier. Am văzut că sunt colegi de la PNL care sunt ok ca premierul să fie desemnat de alte partide. E bizar, dar asta este".

"Nu mai sunt multe lucruri de agreat. Este clar că astăzi trebuie să discutăm despre premier, pentru că programul de guvernare este aproape gata şi ar fi bine ca premierul să ştie ce program de guvernare are şi să îşi pună şi amprenta asupra programului de guvernare", a punctat preşedintele PNL.

Florin Cîţu a spus că va exista şi o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis după finalizarea discuţiilor pe programul de guvernare. "Atributul preşedintelui este acela de a desemna premierul", a subliniat Cîţu.

Ciolacu a mai spus că speră ca astăzi să încheie aceste negocieri şi nu a dorit să răspundă dacă îl acceptă pe Florin Cîţu ca premier. ”Vreţi să vă răspund în fiecare dimineaţă la aceeaşi întrebare şi să creăm o tensiune, în ceva ce dorim să construim? Nu vă mai răspund, că am obosit. Intrăm într-o normalitate şi sunt ferm convins că şi domnul Cîţu va înţelege această normalitate, că nu poate să vină în acest moment premierul României, după ce a fost demis, şi atunci cu certitudine ne vom înţelege”, a spus Marcel Ciolacu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că va intra România în Schengen şi cu graniţele terestre până la finalul anului?

Observator » Stiri politice » Negocieri blocate între PNL și PSD. Ciolacu spune că săptămâna viitoare România va avea Guvern, Cîțu insistă ca PNL să dea primul premier