Antena Meniu Search
x

CCR a dat amânare de 2 luni, care ne poate costa miliarde de euro din PNRR. Judecătorii întârzie cu decizia pe legea pensiilor speciale şi cumulul pensie-salariu la stat

Curtea Constituţională a României a amânat pentru data de 2 august discutarea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modificările aduse în Parlament Legii pensiilor speciale. De asemenea, în legătură cu legea privind cumulul pensiei cu salariul, şedinţa a fost amânată pentru 21 septembrie. "Nu vom vedea vreun ban din PNRR în 2023" a reacţionat Ghinea. 

de Redactia Observator

la 26.07.2023, 18:30

CCR a dat amânare de 2 luni, care ne poate costa miliarde de euro din PNRR. Judecătorii întârzie cu decizia pe legea pensiilor speciale şi cumulul pensie-salariu la stat
CCR a dat amânare de 2 luni, care ne poate costa miliarde de euro din PNRR. Judecătorii întârzie cu decizia pe legea pensiilor speciale şi cumulul pensie-salariu la stat - Mediafax Foto / Hepta

CCR a amânat pentru 2 august discutarea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind pensiile speciale. De asemenea, discutarea sesizării în legătură cu legea privind cumulul pensiei cu salariul a fost amânată pentru 21 septembrie. România nu poate lua bani din PNRR fără reforma pensiilor speciale sau a salarizării bugetare

"În şedinţa din data de 26 iulie 2023, Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate a priori, a amânat: pentru data de 2 august 2023 - obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiecţie formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; pentru data de 21 septembrie 2023 - obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, obiecţie formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a anunţat, miercuri, CCR, potrivit Agerpres

Pe 29 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu, dar şi referitor la actul normativ privind creşterea vârstei de pensionare. Proiectul se referă la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic.

Actul normativ vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Pe acelaşi subiect

Conform actului normativ, procurorii şi judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleaşi condiţii ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime şi beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate. De aceleaşi condiţii de pensionare prevăzute de legile în vigoare vor beneficia şi pensionarii militari, în următorii cinci ani. Totodată, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.

Cristian Ghinea: "Anul acesta nu vom mai vedea vreun ban din PNRR"

Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR şi fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a criticat amânarea deciziei Curţii Constituţionale, susţinând că România nu va mai vedea vreun ban din PNRR în anul 2023.

"Cererea de plată numărul 3 trebuia depusă, conform calendarului agreat cu Comisia Europeană, la sfârşitul lunii mai. Nu au putut să o facă pentru că au întârziat cu Cererea de Plată numărul 2, nu au făcut toate jaloanele, plata a fost oricum aprobată doar parţial. Guvernul anunţa că vrea să o depună în vara asta, nu se poate atâta timp cât legea pensiilor speciale e la CCR. Amânarea pentru septembrie înseamnă că anul acesta nu vom mai vedea vreun ban din PNRR, chiar dacă guvernul, printr-un miracol, reuşeşte să facă toate celelalte jaloane plus să termine negocierile pe modificarea PNRR", a afirmat Ghinea, conform unui comunicat al USR transmis miercuri.

Ghinea, despre Legea pensiilor speciale: "Au lălăit-o în Parlament"

Potrivit lui Ghinea, chiar şi în varianta respingerii sesizărilor depuse de ICCJ, este imposibilă accesarea banilor din PNRR pentru că perioada de evaluare durează de la două luni în sus.

"La experienţa cu cererile anterioare, este clar că vom intra în anul electoral 2024 cu un deficit imens la investiţiile din PNRR. Erau lansate investiţii de 13,3 miliarde euro - autostrăzi, spitale, educaţie etc la finalul mandatului lui Ciucă şi se tot adună. În schimb, am încasat doar în jur de 9, dacă punem şi banii din Cererea de plată numărul 2, aprobată parţial, dar încă nevirată. În acelaşi timp, Guvernul a cheltuit efectiv doar în jur de 800 de milioane din banii ăştia. La anul, toţi primarii lor care se laudă acum cu investiţiile demarate din PNRR vor începe să chiţăie după bani. I-am tot bătut la cap să se apuce de muncă serios pe PNRR, să se ţină de calendarul agreat ca să poată să menţină constant fluxul de bani", a scris Ghinea pe Facebook.

El a menţionat că Legea pensiilor speciale trebuia să fie gata de anul trecut. "Au lălăit-o în Parlament. Era clar că tăierea pensiilor speciale nu se va face fără opoziţia sistemului. Iar acum stau fix la mâna unor super speciali, judecătorii de la CCR. Numiţi de PSD, PNL şi Iohannis. Blocajul perfect care le va exploda în faţă în 2024. Sunt miliarde de euro pe care nu-i încasăm în condiţiile în care deficitul explodează. Aceştia sunt specialiştii PSD şi PNL", a mai scris Cristian Ghinea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri politice » CCR a dat amânare de 2 luni, care ne poate costa miliarde de euro din PNRR. Judecătorii întârzie cu decizia pe legea pensiilor speciale şi cumulul pensie-salariu la stat