Antena Meniu Search
x

Se decide soarta lui Kovesi, CCR i-a cerut lui Iohannis să o revoce pe şefa DNA. Proteste în Piaţa Victoriei

Judecătorii Curţii Constituţionale îi cer Preşedintelui Klaus Iohannis să semneze revocarea Laurei Codruţa Kovesi! CCR a răspuns la sesizarea minsitrului Justiţiei şi i-a dat dreptate după ce Tudorel Toader a contestat refuzul şefului statului de a o demite pe Kovesi.

Vezi și

Judecătorii Curţii Constituţionale îi cer Preşedintelui Klaus Iohannis să semneze revocarea Laurei Codruţa Kovesi! CCR a răspuns la sesizarea ministrului Justiţiei şi i-a dat dreptate după ce Tudorel Toader a contestat refuzul şefului statului de a o demite pe Kovesi.

Judecătorii spun că procedura revocării nu este după bunul plac al Preşedintelui ci acesta trebuie doar să se asigure că ea se face potrivit legii. Decizia zguduie din nou sistemul de justiţie, iar în Piaţa Victoriei se anunţă proteste.

Războiul din justiţie a fost tranşat astăzi de Curtea Constituţională. Magistraţii spun că refuzul preşedintelui de a da curs solicitării Ministrului Justiţiei a generat un conflict juridic de natură constituţională. Judecătorii îi cer acum lui Iohannis să dispună revocarea. 

Intervenţia Curţii a fost necesară după ce ministrul a sesizat că textul de lege privind procedura de revocare e interpretabil. Potrivit articolului legislativ, revocarea se face de către Preşedinte, fără opţiunea acestuia de a refuza solicitarea. 

Prezent la deschiderea unui târg de carte, înainte să afle decizia, Iohannis a declarat că va analiza motivarea judecătorilor. 

Preşedintele României nu are nicio abilitate legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul Justiţiei, a scris şi Tudorel Toader pe pagina lui de socializare. Potrivit unor surse, preşedintele nu intenţionează să semneze decretul de revocare, în ciuda deciziei CCR. Şeful Senatului a reacţionat. 

CALIN POPESCU TARICEANU, preşedinte Senatului:

Presedintele trebuie sa dea curs cererii de revocare care o priveste pe sefa DNA. A transformat DNA-ul intr-un fel de sperietoare pentru toti si toate din Romania.

Susţinătorii Laurei Codruţa Kovesi au anunţat deja proteste în Piaţa Victoriei prin care dezaprobă hotărârea Curţii.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Se decide soarta lui Kovesi, CCR i-a cerut lui Iohannis să o revoce pe şefa DNA. Proteste în Piaţa Victoriei