Cerinţele preşedintelui Klaus Iohannis la summitul de la Riga

Publicat: 22.05.2015, 16:50.
Actualizat: 22.05.2015, 16:51

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, pe Aeroportul Henri Coandă, că a susţinut la summitul de la Riga că este necesar ca UE să menţină "deschisă" perspectiva europeană pentru statele partenere din Parteneriatul Estic care doresc să avanseze pe această cale

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, pe Aeroportul Henri Coandă, că a susţinut la summitul de la Riga că este necesar ca UE să menţină "deschisă" perspectiva europeană pentru statele partenere din Parteneriatul Estic care doresc să avanseze pe această cale

"Am susţinut, în cadrul dezbaterilor, consolidarea rolului Parteneriatului Estic, ca instrument strategic pentru dezvoltarea relaţiilor UE cu vecinătatea estică, pentru promovarea stabilităţii, dezvoltării democratice şi prosperităţii în întreaga regiune", a declarat, vineri, preşedintele Klaus Iohannis, pe Aeroportul Henri Coandă, la revenirea de la cel de-al patrulea summit al Parteneriatului Estic de la Riga, conform Antena3.

Şeful statului a precizat că summitul a făcut o evaluare a rezultatelor concrete obţinute de statele partenere în perioada post-Vilnius, precum semnarea Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, începerea aplicării provizorii a acestor acorduri în Republica Moldova şi Georgia, implementarea provizorie a unor componente importante din Acordul de Asociere cu Ucraina şi liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.

"România a acţionat în mod constant şi concret pentru avansarea procesului de asociere politică şi integrare economică a statelor partenere, inclusiv prin oferirea de expertiză în procesul de reformă şi în procesul de implementare a Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb. Procesul de implementare trebuie să rămână în continuare o prioritate. De aceea, am susţinut foarte clar faptul că Uniunea trebuie să sprijine acest proces prin asistenţă financiară şi tehnică. Totodată, la Summit s-a discutat despre direcţiile de acţiune în viitor", a afirmat Iohannis.


Referitor la Declaraţia Comună a summitului, Iohannis a subliniat că prin ea "s-a reconfirmat dreptul suveran al fiecărui partener de a alege nivelul de ambiţie şi obiectivele la care aspiră în relaţia cu Uniunea Europeană". "S-a reafirmat faptul că este prerogativa exclusivă a UE şi a statelor partenere de a decide asupra relaţiilor lor şi asupra nivelului de interacţiune", a spus Iohannis.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri
Lanţ uman împotriva şoferilor care au vrut să depăşească pe contrasens, în vama Negru Vodă. "Au fost trimişi în coada coloanei"
1
Fii Observator • pe 02.08 la 22:59

Bun-simţ pe contrasens. Pe şoselele din România, tupeul şi inconştienţa depăşesc răbdarea şoferilor disciplinaţi. O nouă dovadă în acest sens vine de la vama Negru Vodă. Zeci de maşini au ieşit sfidător dintr-o coloană kilometrică direct pe contrasens. Un lanţ uman, format din şoferii care respectau regulile, a spus stop obrăzniciei la volan.