Ministrul Energiei vrea să schimbe becurile pentru reducerea consumului de electricitate. "E posibil ca în celelalte state, acest lucru să fie făcut deja"
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri, despre măsurile de reducere a risipei în energie, că în zona casnică, cât şi non-casnică, instituţii publice, crede că e loc, de exemplu, de schimbare a corpurilor de iluminat care nu sunt eficiente, ceea ce e posibil ca în celelalte state membre acest lucru să fi fost făcut deja.
”În baza mandatului pe care l-am primit în şedinţa de guvern dinaintea Consiliului de Energie, am prezentat punctul de vedere al nostru, al României, cu privire la lucrurile care trebuie făcute în piaţa de energie electrică. Respectiv susţinem plafonarea preţului gazului natural, decuplarea preţului gazului natural de preţul energiei electrice, pentru că principala cauză a preţurilor mari a energiei electrice din Europa este preţul mare al gazului natural, în special al gazului natural de provenienţă din Federaţia Rusă, care, după părerea mea, şi a colegilor europeni, este clar manipulat în sensul creşterii artificiale a acestuia”, a spus ministrul.
Virgil Popescu a arătat că ”măsurile cu privire la taxarea lanţului producător-trader, furnizor care face trading, au fost prezentate în Consiliul de miniştri, de vinerea trecută”.
”Am observat faptul că o mare parte din măsurile pe care noi le-am adoptat în OUG 119 s-au regăsit şi în propunerea Comisiei şi s-au găsit şi în propunerea colegilor din alte state. De asemenea, o propunere aproape similară cu a noastră, cu privire la introducerea limitării unor limite superioare a tranzacţionării preţului energiei electrice pe pieţele spot ale tuturor statelor membre, a fost propusă şi de către Grecia cu privire la limitarea impactului preţului pe bursa de referinţă a gazului natural TTF din Olanda”, a spus el.
Virgil Popescu: E posibil ca în celelalte state membre acest lucru să fie făcut deja
- Ursula von der Leyen cere plafonarea veniturilor companiilor energetice şi de hidrocarburi, o reformă radicală a...
- Șefa CE: E un război în energie, în economie, împotriva viitorului nostru. Dacă găsim solidaritatea necesară,...
- Industria românească: producția a scăzut cu 1,3% în primele 7 luni, dar încăsările au crescut datorită...
Virgil Popescu a mai arătat că a încercat să facă, împreună cu colegii greci, un paralelism, să se susţină reciproc pe acest lucru.
”Reuniunea s-a finalizat cu concluzii ale preşedinţiei care a cumulat toate propunerile statelor membre sau au fost trimise Comisiei Europene, urmând ca în perioada următoare, în reuniunile COREPER, unde participă ambasadorii sau adjuncţii ambasadorilor reprezentanţilor statelor membre de la Bruxelles, să se discute un nou text consolidat, astfel încât pe data de 30 septembrie, când va fi cel mai probabil convocată o nouă reuniune extraordinară a consiliilor miniştrilor energiei, să avem un text finalizat pe care putem să ne pronunţăm” a anunţat ministrul Energiei. ”Credem că împreună, toate statele membre, trebuie să dăm dovadă de solidaritate în privinţa adoptării măsurilor propuse”, a spus ministru.
Virgil Popescu a mai spus că, referitor la economisirea energiei electrice, ”Comisia a venit cu propunerea de a exista, nu voluntar, ci obligatoriu, în perioada orelor de vârf de consum, cu preţuri foarte mari, o posibilitate de reducere a energiei electrice”.
”Din punct de vedere tehnic, se discută cum ar putea fi implementat la nivel de stat membru fiecare lucru. Desigur, la noi în România cred că avem o marjă de manevră mult mai mare decât celelalte state. Cred că în continuare la noi, atât în zona casnică, cât şi non-casnică, instituţii publice, cred că e loc, de exemplu, de schimbarea corpurilor de iluminat care nu sunt eficiente, cu corpuri eficiente de iluminat, ceea ce e posibil ca în celelalte state membre acest lucru să fie făcut deja”, a spus el.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰