Antena Meniu Search
x

Video Klaus Iohannis a programat consultările pentru lunea viitoare: calendarul detaliat. Reacţia sa la întrebarea dacă îl va desemna iar premier pe Cîţu

Președintele Klaus Iohannis a participat joi la un eveniment pentru celebrarea a 25 de ani de operare a Unității 1 CNE Cernavodă.

de Redactia Observator

la 07.10.2021, 16:42

Vezi și

Klaus Iohannis a vorbit despre criza politică internă şi a anunţat că începând de luni, 11 octombrie, ora 12:00, partidele parlamentare vor fi chemate la negocieri pentru desemnarea unui nou premier şi, în consecinţă, a unui nou guvern. Preşedintele a ţinut să puncteze că Guvernul Ciţu a fost demis din pricina unor orgolii politice.

De asemenea, Klaus Iohannis a vorbit şi despre banii alocaţi de Guvern pentru autorităţile locale, aşa-numitul plan "Anghel Saligny", şi este convins că Florin Cîţu a distribuit banii în funcţiile de nevoile fiecărei primării în parte. Referitor la reacţia PSD, care s-a arătat nemulţumit de modul în care au fost împărţiţi banii, preşedintele a replicat: "Probabil că este expresia unei frustări".

Ce a răspuns Klaus Iohannis când a fost întrebat dacă îl va desemna încă o dată pe Florin Cîţu premier

Întrebat dacă îl va desemna încă o dată premier pe Florin Cîţu, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns că deocamdată a programat consultările, iar când va lua o decizie o va comunica public.

Pe acelaşi subiect

"Legat de politica internă, probabil majoritatea aţi aflat, că Guvernul a fost dărămat, cum se spune mai colecvial. A fost dat de jos de oameni care nu au nicio gândire pentru ce urmează după. Acest Guvern a căzut victimă unor gânduri politicianiste. Cum s-a ajuns aici? USR, care s-a dat mare partid reformist, a abandonat guvernarea din motive doar din ei ştiute. Pentru USR nu a fost suficient, s-au aliat cu PSD şi cu AUR şi au dărâmat Guvernul.

Paşii constituţionali sunt bine cunoscuţi. Eu voi invita partidele parlamentare la consultări şi voi încerca, cu cei mai maturi, să găsim o ieşiri. Luni, ora 12:00, voi avea consultări cu partidele parlamentare. Nu ştiu dacă prima rundă de consultări va duce la o soluţie, dar sunt hotărât să găsesc o ieşire din criză. Nu putem să stăm peste iarnă fără Guvern, suntem în pandemie. Suntem într-o criză a energiei care nu a fost generată de noi, este o criză globală. Sunte nenumărate probleme care trebuie rezolvate de un Guvern cu puteri depline.

Partidele vor fi chemate separat la consultări. În media se vehiculează variante, nu mă interesează teoria chibritului, mă interesează un Guvern care să poată gestiona situaţia actuală. Sunt convins că Guvernul şi premierul Cîţu fac toate lucrurile aşa cum este legal şi corect, nu am niciun fel de emoţii. E clar că acum, în pragul iernii, unele autorităţi locale au nevoie de ajutorul Guvernului. Că unii şi alţii sunt nemulţumiţi probabil că este expresia unei frustări. Sunt de acord cu plafonarea preţurilor la energie, dar doar acum, pentru această iarnă.

Crizele politice nu se pot rezolva foarte repede pentru că ele apar când politicienii nu se mai înţeleg între ei. Sau apar 'ţâfne', cum le-am numit eu. Alegerile anticipate sunt prevăzute în constituţie, dar nu cred că se va ajunge acolo. Aş fi putut să pornesc imediat consultările, dar n-am vrut să o fac. Le-am dat timp politicienilor şi partidelor să se calmeze. Au dat jos Guvernul fără să ştie ce vor să pună în loc", a declarat Klaus Iohannis.

Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare | Programul complet

În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) și ale art. 103 alin. (1) din Constituția României, Președintele României, Klaus Iohannis, a invitat la Palatul Cotroceni președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru.

Consultările vor avea loc luni, 11 octombrie 2021, după următorul program:

  • Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
  • Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);
  • Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 17:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament

Klaus Iohannis, despre pandemie

România a înregistrat peste 14.400 de noi cazuri de infectare cu coronavirus şi 282 de morţi în ultimele 24 de ore, iar preşedintele Klaus Iohannis că valul 4 ne-a lovit în plin. Klaus Iohannis a făcut apel către cetăţeni să se vaccineze pentru a putea depăşi pandemia.

Klaus Iohannis exclude, pentru moment, măsuri restrictive mai dure pentru moment. Astfel de măsuri se pot lua prin lege, nu prin ordonanţe de urgenţă, spune preşedintele. Guvernul Cîţu, care acum este interimar, nu poate emite nici măcar astfel de ordonanţe de urgenţă.

"Valul 4 ne-a lovit foarte rău. Suntem într-un paradox: suntem în pandemie, avem arma de a pune capăt pandemiei, dar există totuşi o reticenţă pe care nu pot să o înţeleg. Îi rog pe români să meargă să se vaccineze, să termin cu această pandemie. Eu mi-am făcut doza trei. Masca trebuie purtată tot timpul până se vaccinează destui şi până scăpăm de această pandemie. Măsuri care afectează libertatea cetăţenilor se iau prin legi, nu prin ordonanţe", a declarat Klaus Iohannis.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Klaus Iohannis a programat consultările pentru lunea viitoare: calendarul detaliat. Reacţia sa la întrebarea dacă îl va desemna iar premier pe Cîţu