Antena Meniu Search
x

Video Corespondenţă Bianca Iacob de la summit-ul NATO. România, mai sigură ca niciodată: sute de militari vor veni în ţară şi vom beneficia de apărare aeriană

Sunt concluziile celor două zile de discuţii de la Vilnius, unde negocierile despre securitatea aliată s-au purtat zi şi noapte.  În capitala Lituaniei este şi reporterul Observator, Bianca Iacob. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 13.07.2023, 17:53

Vezi și

În urma deciziilor luate aici în Lituania la Vilnius, România este mai sigură ca niciodată, şi asta pentru că au fost adoptate planuri regionale de apărare care înseamnă o transformare în ceea ce ştiam noi că înseamnă apărarea pe Alianţa Nord-Atlantică. Dacă ne uităm la ţara noastră putem spune aşa, vom avea mai mulţi militari spanioli, a anunţat preşedintele Guvernului Spaniei, Pedro Sanchez, că va trimite mai mulţi militari la baza de la Cincu şi acelaşi lucru a anunţat şi Slovenia, sute de militari care vor veni în România în perioada imediat următoare.

Flancul de est va primi apărare din partea NATO

Cu Bulgaria am decis să deschidem un comandament de trupe speciale pentru operaţiuni speciale. Nu s-a stabilit deocamdată  dacă va fi în România sau în Bulgaria, România îşi doreşte ca acest comandament să fie înfiinţat pe teritoriul nostru, unde se pot antrena militari şi ai aliaţilor. Vorbim de apărarea aeriană pe întreg flancul estic, ceea ce înseamnă şi pentru România, la propunerea Ţărilor Baltice, prin rotaţie. Sunt lucruri importante la care se adăugă securitatea la Marea Neagră. Şi anul acesta la Summit, dincolo de toate declaraţiile şi mesajele lansate în spaţiul public înainte de Ziua Z, unitate.

Preşedintele Ucrainei, întâmpinat cu fast

Pe acelaşi subiect

Asta am văzut înainte de consiuliul NATO Ucraina, prin modul în care a fost întâmpinat preşedintele Vladimir Zelenski. A fost întâmpinat de preşedintele american Joe Biden, pe care îş supărase conform surselor noastre, înainte de întâlnire. A fost întâmpinat de primul ministru al Marii Britanii, de preşedintele Guvernului din Spania, printre care şi preşedintele turc, Erdogan.

Unitate arată NATO şi prin înfiinţarea acelui Hub regional pentru antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane de luptă F-16. Antrenamente care se vor face inclusiv în România.

Bianca Iacob, interviu cu Mircea Geoană

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri politice » Corespondenţă Bianca Iacob de la summit-ul NATO. România, mai sigură ca niciodată: sute de militari vor veni în ţară şi vom beneficia de apărare aeriană