Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Culisele celui mai mare scandal PSD - PNL, din Coaliţie. Stenograme de la întâlnirea care a decis pensiile românilor: "Semnezi sau nu semnezi?"

Scandal în Guvern pe banii pentru majorările de pensii! Ministrul de Finanţe a refuzat să-şi dea avizul pentru noua lege pe motiv că impactul asupra bugetului este prea mare. Marcel Boloş susţine că pentru această măsură ar fi nevoie de majorări de taxe şi impozite. "Așa e el, un ministru mai supărăcios", a transmis premierul, care i-a anunţat pe liberali că va semna oricum proiectul care creşte veniturile vârstnicilor. Noua lege a pensiilor a fost adoptată până la urmă şi va aduce majorări de aproape 14% din ianuarie şi de 40% din septembrie. 

de Florentina Lazăr

la 09.11.2023 , 19:27

Cel mai mare scandal de când PSD şi PNL guvernează împreună a izbucnit cu doar 2 ore înaintea ședinței de Guvern. Mărul discordiei: majorările de pensii de 40% promise de ministrul muncii anul viitor. Liberalii au reclamat că vistieria statului este aproape goală iar măsura nu se poate susţine. "Este nevoie de o clarificare pentru că aseară a apărut informaţia de la doamna Simona Bucura-Oprescu că impactul este de 55,6 miliarde lei, iar cea de la Ministerul de Finanţe este diferită", a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL. "Aceea este cheltuiala cu pensiile recalculate din septembrie pana in decembrie", a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.

A urmat o şedinţă de urgenţă a coaliţiei. Ministrul de finanţe a refuzat să semneze avizele necesare pentru noua lege a pensiilor. Marcel Boloş a trimis şi o scrisoare la Bruxelles pentru a vedea poziţia Comisiei Europene, care ne-a cerut să limităm cheltuielile.  

A urmat un dialog în trei, care potrivit surselor Observator, s-a desfăşurat astfel:

Vezi și
  • Ciolacu: Hai să rezumăm. Vă opuneți sau nu proiectului?
  • Ciucă: Nu ne opunem, dar să vedem impactul…
  • Ciolacu (către N.Ciucă ): Semnează sau nu?
  • Boloş: Nu sunt bani în 2025, eu nu îmi asum mai bine...
  • Ciolacu: Semnezi sau nu semnezi? Pensiile le cresc oricum!
Pe acelaşi subiect

Tensiunile din coaliţie au amânat şedinţa de Guvern mai bine de 2 ore. Ministrul de finanţe a dat aviz favorabil pe această lege, însă cu observaţii. În contextul în care cheltuielile cu pensiile cresc cu 33 miliarde lei anul viitor ar fi nevoie de noi taxe pentru mediul privat şi populaţie. "Categoric, în anul 2024, nu va fi nicio mărire de impozite în România", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. În aviz, Marcel Boloș a avertizat că odată cu intrarea în vigoare a proiectului de lege, deficitul bugetar va crește în 2024 la 5,5% din PIB, iar în 2025 va ajunge la 6,1% din PIB.

"Mă bucur că Ministerul de Finanţe îşi pune condiţii. Ca să avem bani de pensii şi salarii e nevoie să avem şi o colectare bună", a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii. Şedinţa de Guvern a fost încă o dată suspendată pentru ca proiectul să primească şi avizul Consiliului Economic şi Social. Unul favorabil, însă cu 4 pagini de observaţii şi remarci de discriminare şi inechitate. După mai bine de 7 ore de discuţii în Guvern, legea a fost adoptată. Ministerul Muncii introduce o nouă formulă de calcul a pensiilor, bazată pe vechime și pe valoarea contribuției la sistemul de pensii.  

Cei care rămân în câmpul muncii mai mult de 25 de ani vor primi bonusuri la pensie. Legea îşi propune să rezolve inechităţile din sistem. Anica a muncit în confecţii toată viaţa, iar acum, la bătrâneţe de abia se descurcă cu banii primiţi de la stat. "Acesta este cuponul meu de pensie, 1200 (n.red. de lei). Foarte greu. Am muncit 30 de ani şi am ieşit cu o pensie foarte mică", a declarat Anica Munteanu, pensionară. Ea va primi de la 1 ianuarie o majorare de aproape 14% a venitului, iar din septembrie, odată ce pensiile vor fi recalculate, o nouă creştere. O femeie care încasează acum indemnizația minimă socială de 1.125 de lei și a cotizat la sistemul public de pensii 35 de ani va primi în plus de la 1 ianuarie aproape 100 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 venitul va ajunge la 1.961 de lei. Prin noua lege se corectează inechitățile între genuri și în cadrul aceleiași categorii profesionale. O femeie și un bărbat, ambii cadre didactice, cu un stagiu de cotizare de 37 de ani și o pensie de 3.835 de lei, respectiv 3.507 lei, vor ajunge să primească de anul viitor 4.618 lei.

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Întrebarea zilei
Aţi pornit încălzirea în locuinţă?
Observator » Ştiri politice » Culisele celui mai mare scandal PSD - PNL, din Coaliţie. Stenograme de la întâlnirea care a decis pensiile românilor: "Semnezi sau nu semnezi?"