Antena Meniu Search
x

Update Greva STB continuă după negocieri eșuate între angajați și primarul Capitalei. Nicușor Dan cere PSD să anunțe dacă sprijină o grevă ilegală sau se delimitează de Vasile Petrariu

Angajații STB continuă greva după ce și a doua rundă de negocieri a eșuat. Potrivit sindicaliștilor, Nicușor Dan a părăsit negocierile după doar un minut.

de Redactia Observator

la 21.01.2022, 20:21

Șoferii STB nu vor să reia lucrul, deși Tribunalul a decis de două ori că greva este ilegală. Nicuşor Dan, noi negocieri la ora 18.00 - Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 19.45. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a solicitat vineri Parchetului să urgenteze măsurile împotriva persoanelor care au organizat greva STB și a cerut PSD-ului să anunţe dacă sprijină "o grevă ilegală" sau se delimitează de liderul sindical Vasile Petrariu, care a obţinut un mandat de consilier municipal pe listele PSD.

Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PMB, edilul a menţionat că a existat, vineri după amiază, "o încercare" de dialog între conducerea Societăţii de Transport Bucureşti şi sindicatul reprezentativ, dar a precizat că acesta din urmă nu prezintă "revendicările reale" enunţate anterior de către angajaţi, precum necesitatea pieselor de schimb, mentenanţa vehiculelor, confortul şoferilor şi vatmanilor la capăt de linii.

"Cer PSD și Gabrielei Firea și lui Marcel Ciolacu să se pronunțe: fie sprijină o grevă ilegală, fie se delimitează și îi retrag sprijinul politic unui consilier ales pe listele PSD. Fac un apel la rațiune la șoferi și vatmani: avem două hotărâri executorii, suntem într-un stat de drept în care hotărârile executorii se execută, cine nu le execută săvârșește o ilegalitate", a declarat Nicușor Dan.

"Am invitat la discuții reprezentanți desemnați de către lucrători din fiecare autobază și depou, am spus de mai multe ori că nu vreau să discut cu reprezentanții unui sindicat care au dus o întreagă categorie de oameni într-o zonă penală, vreau să discut cu oameni care să exprime problemele reale cu care se confruntă lucrătorii din transportul public. La această întâlnire de la ora 6.00 am fost informat că au venit reprezenanți ai sindicatului reprezenativ. L-am sunat atunci pe domnul Criț, directorul general de la STB, și i-am propus să aibă acea discuție pe care e logic și legal să o aibă reprezentanții sindicatului și reprezentanții societății de transport. Această discuție a durat cinci minute pentru că nu au existat practic alte solicitări decât demisia domnului Criț, ceea ce este un gest infantil", a mai spus Nicușor Dan.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 18.45. A doua rundă de negocieri dintre primarul Capitalei și sindicaliștii STB a eșuat. Angajații anunță că greva continuă.

Liderul sindicaliştilor STB, Vasile Petrariu, a anunţat, vineri, un eşec al discuţiilor cu primarul general şi conducerea companiei. Potrivit acestuia, Nicușor Dan a refuzat dialogul şi nu a stat nici măcar un minut la masa discuţiilor. "Nu a intenţionat niciodată să rezolve conflictul", a precizat Petrariu, adăugând că situația este în continuare neclară.

"Concluzia discuţiilor e una singură. Domnul primar general a pozat la televizor că vrea să medieze o discuţie şi a pus condiţia că preşedintele sindicatului transportatorilor nu trebuie să participe la această discuţie. În condiţiile astea, e normal că colegii s-au ridicat de la masă şi au plecat. Domnul primar general nu a stat cu noi nici măcar un minut. Nu a intenţionat niciodată să rezolve acest lucru. Lucrul ăsta nu face decât să escaladeze conflictul. Aceste declaraţii şi poziţii belicoase care invită şi instigă nu ajută cu nimic.

Măcar în ultima clipă trebuia să fie un dialog real, care să permită dezamorsarea acestui conflict. Ne ducem la salariaţi să le transmitem această mare realizare, adică întâlnirea cu primarul general. Aşteptăm de la Tribunal decizia de astăzi şi salariaţii vor decide ce vor face în perioada următoare", a declarat Vasile Petrariu, vineri, după cea de-a doua rundă de discuţii convocată la Primăria Capitalei.

Negocieri eșuate

Primarul Nicuşor Dan a vorbit din nou despre situaţia grevei STB, după ce a avut o nouă rundă de negocieri la Primăria Capitalei cu reprezentanţii depourilor.

Edilul susţine că problemele identificate nu au făcut parte revendicările cu care sindicatul s-a dus la Consiliul de Administraţie STB. Nicuşor Dan anunţă o nouă rundă de negocieri la ora 18.00.

Iată principalele declaraţii: 

Sunt recunoscător aoamenilor care au venit, din această discutie au rezultat mai multe probleme concrete cu care STB se confruntă. Ce este absurd este aceste chestiuni nu fac parte din lista de revendicări cu care sindicatul s-a dus la Consiliul de Administraţie STB. Un al doilea lucru care a reieşit a fost o lipsă de comunicare în ierarhia administrativă a STB şi aici trebuie să lucrăm şi nu putem să o facem de pe o zi pe alta şi paralizând traficul. A reieşit aspectul de iraţional, pur şi simplu, oamenii care conduc depouri, au o parte din această mişcare pe care nu înţeleg.

O nouă rundă de negocieri la ora 18.00

Am stabilit ca diaogul, care este legal şi administrativ între Consiliul de Administraţie şi sindicat să aibă loc cât mai curând posibil, să existe voinţe din ambele părţi şi STB şi-a exprimat dorinţa de a avea dialogul, am transmis prin intermediul şefilor de autobaze şi depouri invitaţia pentru ca fiecare din colectivele de oameni să desemneze un reporezentant, membru de sindicat sau nu dar care să aibă mandat din partea oamenilor, pe care îi aştept la ora 18.00. Situaţia este în evoluţie. Solicitarea mea este de a avea o abordare raţională pentru o problemă care afectează viaţa multora.

Elementul de noutate este că oamenii care au venit cu un mandat din partea colectivului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Greva STB continuă după negocieri eșuate între angajați și primarul Capitalei. Nicușor Dan cere PSD să anunțe dacă sprijină o grevă ilegală sau se delimitează de Vasile Petrariu